Ondernemen: waar moet je aan denken?

ondernemen

Ondernemen. Voor velen een droom, voor jou de werkelijkheid. En het ondernemerschap heeft natuurlijk vele voordelen. Zo doe je iets wat je leuk vindt, helemaal voor jezelf. Daarmee bouw je dus ook iets op. En er is niemand die tegen je zegt wat je wel en niet mag doen. Oké, op de Belastingdienst na dan misschien. Klinkt goed, toch?

Ondernemen: Living the dream!

Jazeker, ondernemen is echt een droom. Je bent voor jezelf iets aan het opbouwen waar je later nog steeds trots op kunt zijn. Hoe gaaf is dat? En voor sommige ondernemers kan het helemaal niet op: als digital nomad met een laptop en smartphone onder de arm de mooiste plekken van de wereld verkennen. Leven als ondernemer is een droom die uitkomt. Maar je hebt natuurlijk ook verplichtingen. Wil je een eigen onderneming starten, maar weet je niet zo goed wat je rechten en plichten zijn en waar je rekening mee moet houden? Advocaten ondernemingsrecht kunnen je hier ondersteuning bij bieden. Ook als je in conflict raakt met een klant of opdrachtgever.

Risico’s van ondernemen

Natuurlijk, als het alleen maar rooskleurig zou zijn, dan zou iedereen gaan ondernemen. Aan ondernemen zitten ook nadelen verbonden, zoals de risico’s die je als ondernemer loopt. Zo kun je als ondernemer arbeidsongeschikt raken en is er geen potje vanuit de overheid beschikbaar om je van inkomsten te voorzien. Je staat er op dat moment helemaal alleen voor. Daarnaast heb je als ondernemer minder vrije tijd en misschien nog wel veel meer stress dan iemand die in loondienst werkt. En breek me de bek niet open over de administratie. Wil je meer weten over het starten van je onderneming en het inhuren van personeel of freelancers? Dan kun je ook meer informatie opvragen bij een arbeidsrecht advocaat.

Top 5 dingen die je niet moet vergeten

Als ondernemer moet je veel dingen zelf regelen. We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je mee moet beginnen als je een onderneming gaat starten:

  • Een accountant of boekhouder inhuren: dit is de meest veilige manier om je zaken op orde te hebben (en houden). Hij of zij helpt je bij de boekhouding en de aangiften bij de Belastingdienst. Ook weten zij precies welke aftrekposten je kunt gebruiken om niet onnodig veel belasting te betalen.
  • Huren van een bedrijfsruimte wanneer je niet vanuit huis kunt werken
  • Het afsluiten van een internetabonnement, want laten we eerlijk zijn: alles gaat tegenwoordig vooral digitaal en online
  • Het regelen van stroom en warmte in je bedrijfsruimte.
  • Het interieur voor je kantoor, met als belangrijkste punten een bureau en een goede stoel. Zodat je ergonomische werkplekken kunt maken.

De meeste zaken schaf je eenmalig aan en daar heb je dan voor de rest geen omkijken naar. Fijn, want je hebt het al zo druk met het verwezenlijken van je droom. Natuurlijk maak je het jezelf veel makkelijker als je start met ondernemen vanuit huis. Of gaat werken als een digital nomad. Dan heb je geen zorgen over een kantoor en vast personeel.

Breng jouw idee naar buiten

ondernemen en marketing
Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Dat jij je droom aan het verwezenlijken bent is natuurlijk hartstikke goed nieuws, dus de hele wereld mag het weten. Sterker nog, de hele wereld MOET het weten. Want zonder klanten geen business. Weet je al hoe je dat gaat aanpakken? Een goed marketingplan is noodzakelijk. Die kun je zelf maken. Je hebt vast wel eens gehoord van de 4 P’s voor marketing. Product, Prijs, Plaats en Promotie. Inmiddels kunnen we al spreken over de 10 P’s voor marketing. Verdiep je erin en maak een plan dat naadloos aansluit op jouw zaak.

Als ondernemer effectief met tijd omgaan

Als ondernemer heb je het waarschijnlijk vaak heel druk. Bij het starten van je eigen zaak komt veel kijken. Op een later moment kun je natuurlijk altijd mensen aannemen die voor jou wat werk uit handen nemen, maar de basis leg je zelf. En dat kost veel tijd. Om je tijd zo effectief mogelijk te besteden, kun je timemanagement toepassen. Zo blijf je jezelf lekker ontwikkelen en haal je zonder moeite alle deadlines.

Eerst zaaien, dan oogsten

Zo, dat was een hoop geregel, maar je houdt je doel voor ogen. Je ziet jezelf al in een mooi bedrijfspand met een leuk klantenbestand, razendsnel internet en een super lage en duurzame energierekening. En voor complexe vraagstukken heb je de juiste experts uitgekozen om je bij te staan. Na al dat zaaien ga je lekker oogsten. En wat komt daarna? What’s next? Ga je nog een nieuwe onderneming starten, of word je zo groot dat je straks met een big smile op de voorpagina van het Financieele Dagblad staat? Of blijf je liever wat meer anoniem en reis je als digital nomad de hele wereld over? Wat je ook ambieert: ga ervoor en doe het gewoon. Live the dream!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.