Ondernemen: waar moet je aan denken?

ondernemenOndernemen. Voor velen een droom, voor jou de werkelijkheid. En het ondernemerschap heeft natuurlijk vele voordelen. Zo doe je iets wat je leuk vindt, helemaal voor jezelf. Daarmee bouw je dus ook iets op. En er is niemand die tegen je zegt wat je wel en niet mag doen. Oke, op de Belastingdienst na dan misschien. Klinkt goed, toch?

Living the dream

Jazeker, ondernemen is echt een droom. Je bent voor jezelf iets aan het opbouwen waar je later nog steeds erg trots op zult zijn. Hoe gaaf is dat? En voor sommige ondernemers kan het helemaal niet op: als digital nomad met een laptop en smartphone onder de arm de mooiste plekken van de wereld verkennen. Leven als ondernemer is een droom die uitkomt.

Risico’s van ondernemen

Natuurlijk, als het alleen maar rooskleurig zou zijn, dan zou iedereen gaan ondernemen. Aan ondernemen zitten ook nadelen verbonden, zoals de risico’s die je als ondernemer loopt. Zo kun je als ondernemer arbeidsongeschikt raken en is er geen potje vanuit de overheid beschikbaar om je van inkomsten te voorzien. Je staat er op dat moment helemaal alleen voor. Daarnaast heb je als ondernemer minder vrije tijd en misschien nog wel veel meer stress dan iemand die in loondienst werkt. En breek me de bek niet open over alle administratie.

Top 5 dingen die je niet moet vergeten

Als ondernemer moet je veel dingen zelf regelen. We hebben voor jou op een rijtje gezet waar je mee moet beginnen als je een onderneming gaat starten:

De meeste zaken schaf je eenmalig aan en daar heb je dan voor de rest geen omkijken naar. Fijn, want je hebt het al zo druk met het verwezenlijken van je droom.

Breng jouw idee naar buiten

Dat jij je droom aan het verwezenlijken bent is natuurlijk hartstikke goed nieuws, en heel de wereld mag het weten. Sterker nog, de hele wereld MOET het weten. Want zonder klanten geen business. Weet je al hoe je dat gaat aanpakken? Ook hiervoor heb je namelijk een marketingcommunicatieplan nodig. Lees je hierover goed in en zorg ervoor dat je effectief communiceert naar je potentiële klanten. Laat je inspireren door Simon Sinek, die heeft het namelijk begrepen!

Als ondernemer effectief met tijd omgaan

Als ondernemer heb je het nu eenmaal heel druk. In het beginstadium sowieso. Op een later moment kun je natuurlijk altijd mensen aannemen die voor jou wat werk uit handen nemen, maar de basis leg je zelf. En dat kost heel veel tijd. Om je tijd zo effectief mogelijk te besteden, kun je een interessante training timemanagement volgen. Zo blijf je jezelf lekker ontwikkelen en haal je zonder moeite alle deadlines.

Eerst zaaien, dan oogsten

Zo, dat was een hoop geregel, maar je zit er inmiddels warmpjes bij. In een mooi bedrijfspand met een leuk klantenbestand, razendsnel internet en een super lage energierekening. Na al dat zaaien ben je lekker aan het oogsten. What’s next? Ga je nog een nieuwe onderneming starten, of word je zo groot dat je straks met een big smile op de voorpagina van het Financieele Dagblad staat? Wat je ook ambieert: ga ervoor en doe het gewoon. Live the dream!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.