Duurzame tips voor kleine ondernemers

Duurzame tips voor kleine ondernemers

Hoe klein je onderneming ook is, je kunt altijd iets doen voor een beter milieu. Er zijn veel mogelijkheden om je CO2 uitstoot te verkleinen bijvoorbeeld. Sta jij stil bij de footprint die jij achterlaat met jouw bedrijf? Gebruik je LED verlichting? Compenseer jij de CO2 uitstoot van je bedrijf? En hoe vaak koop jij een nieuwe telefoon? De eerste stap die mensen nemen is waarschijnlijk afval scheiden. Je kunt veel meer doen dan je denkt! Lees mijn duurzame tips voor kleine ondernemers en vul ze aan met je eigen tips!

Duurzame tips en energie

Je huis of kantoor verwarmen kost energie. Iedereen is zich er inmiddels van bewust dat we zuinig met energie om mogen gaan. De meest bekende tips volgen we allemaal misschien al op. Zoals een graadje minder warm met een extra trui. En goed isoleren om geen warmte verloren te laten gaan. En we kiezen steeds vaker voor groene energie. Bijna alle energieleveranciers adverteren ermee, maar dat gaat vaak alleen over de stroom en niet over het gas. Biogas is nog niet voldoende aanwezig om alle huishoudens en kantoren te voorzien.

Groene energie bij Van de Bron

Bij Energieleverancier VandeBron krijg je groene elektriciteit EN wordt de CO2-uitstoot van jouw gasrekening volledig gecompenseerd. Je kunt zelf kiezen op welke manier VandeBron jouw CO2 compenseert. En het mooie is: het kost je niets extra! Let op! als je nu een vast contract hebt, is dat de meest voordelige manier om de prijs laag te houden. Maar als je toch moet vernieuwen is dit een goede optie!

Afval scheiden in de kantoorkeuken

Over afval scheiden horen we vaak negatieve verhalen. ‘Het komt toch weer op de grote hoop’ of, ‘het is te verwaarlozen in vergelijking met industrieel afval’. Ja, misschien is jouw bescheiden vuilnisbak een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat alle huishoudens samen in Nederland ongeveer evenveel impact op het milieu hebben als de complete industrie van het land? Dat gaf mij de motivatie om heel consequent afval te gaan scheiden.

Ook in jouw kantoorkeuken kun je daar rekening mee houden. Houd plastic apart van papier en groen afval. En vraag je medewerkers daar aan mee te doen. Wellicht inspireert het hen om ook thuis aan de slag te gaan. Nog niet alle gemeenten zamelen plastic apart in. Terwijl er steeds meer duurzame initiatieven zijn, waar plastic een nieuw leven krijgt in allerlei duurzame gebruiksvoorwerpen. Misschien wil je zelfs het gesprek met jouw gemeente aangaan over een betere afvalscheiding? Er zijn nog meer duurzame tips voor kleine ondernemers. Ken je deze al?


LEES OOK: Starten met duurzaam ondernemen kan ook in kleine stappen
EN Kantoor duurzaam opknappen? Muurverf en verlichting tips!


Internet & hardware duurzaam gebruiken

Als we onze telefoon of laptop gebruiken, kost dat energie. Voor het apparaat zelf natuurlijk. Maar als we op het internet surfen of gebruik maken van de zendmasten voor telefonie, komt daar nog een hele berg energieverbruik bij. Het is niet zichtbaar en voelbaar voor ons. We staan er niet bij stil. Maar we kunnen echt verschil maken als we hier bewust mee omgaan. Want de systemen die ervoor zorgen dat wij online en bereikbaar zijn, vormen een belangrijke belasting voor het milieu.

Duurzame variant als internet browser

Bekijk deze video en zie hoe je door simpelweg de duurzame zoekmachine Ecosia te gebruiken een mooie bijdrage kunt leveren aan de verbetering van ecosystemen. Ecosia gebruikt 80% van de winst om samen met het Wereld Natuurfonds nieuwe bomen te planten. Zij hebben al bijna 60 miljoen bomen geplant! Hoe makkelijk is dat voor jou als gebruiker om duurzaam bezig te zijn?!

Ook het maken van nieuwe devices kost veel energie. Kun je nog wat langer door met je laptop dan je normaal deed? Dan doe je het milieu een groot plezier. En als je toe bent aan een andere iPhone, kies dan eens voor een refurbished Phone.


LEES OOK: Nog meer duurzaam ondernemen tips voor kleine ondernemers


Dit zijn slechts een paar tips, waarmee je al grote stappen zet voor een kleinere footprint. Het is heel goed mogelijk CO2 neutraal te werken. Je kunt zelf kiezen welke veranderingen je daarvoor bereid bent te maken.

Heb jij meer duurzame tips voor kleine ondernemers? Deel ze hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.