Een goede ergonomische werkplek en het verzuimpercentage

Het effect van een goede ergonomische werkplek op het verzuimpercentage

goede ergonomische werkplek
Flexplekken zijn heel handig. Steeds meer bedrijven bieden ze aan op kantoor. Maar let wel op dat deze dan ook ergonomische verantwoord zijn. Gebruik verstelbare stoelen en train je medewerkers om altijd goed te gaan zitten.
Als onderneemster wil je medewerkers tevreden houden. Tevreden medewerkers leveren immers beter werk en werken daarbij efficiënter. Een hoge tevredenheid onder medewerkers bereik je door regelmatig een praatje met ze te maken, door teamuitjes te organiseren, door aan het eind van de week te borrelen, en meer sociale activiteiten. En wist je dat ook een goede ergonomische werkplek een groot effect kan hebben op de tevredenheid van medewerkers? Overigens niet alleen op de tevredenheid van een medewerker, maar ook op het verzuimpercentage in je team. In dit artikel lees je meer over de voordelen die een goede ergonomisch ingerichte werkplek je biedt.

Langdurig achter een bureau zitten is slecht

In de afgelopen decennia zijn steeds meer bedrijfsprocessen geautomatiseerd. In het bijzonder processen die binnen fabriekspanden werden uitgevoerd. De lopende band werd vervangen door een robot en magazijnmedewerkers werden vervangen door zelfrijdende voertuigen voor het oppikken van orders. Het maakt dat het aantal kantoormedewerkers de laatste tijd gestegen is. Zij zitten vaak lange dagen achter hun bureau, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Denk bijvoorbeeld aan een vertraagde stofwisseling en een afnemende bloedcirculatie. Ga voor de aardigheid eens een dag achter je bureau zitten en vergelijk dit met een dag waarop je veel in beweging bent. Merk jij het verschil? Een goede ergonomische werkplek helpt je gezond te blijven.

Klachten die opspelen bij langdurig zitten

Niet alleen een vertraagde stofwisseling en een afnemende bloedsomloop zijn het gevolg van langdurig zitten. Denk ook aan het feit dat je te maken kunt krijgen met rug- en nekklachten. Die klachten nemen toe, naarmate mensen steeds verder onderuit gezakt op hun bureaustoel gaan zitten. Een ontwikkeling die zich doorgaans gedurende de dag voltrekt. Rug- en nekklachten kunnen dermate ernstig zijn, dat medewerkers ziek thuis komen te zitten. Bijzonder vervelend voor jou als onderneemster! Gelukkig kan een ergonomisch ingerichte werkplek de uitkomst bieden.

Werkplek ergonomisch verantwoord inrichten

Een ergonomisch verantwoord ingerichte werkplek bevat minimaal een goede bureaustoel en een passend bureau. Kies bijvoorbeeld voor een bureau dat zowel zittend als staand gebruikt kan worden. Steeds meer medewerkers waarderen het, wanneer zij af en toe een half uurtje staand kunnen werken. Mede om het feit, dat zij de kans op rug- en nekklachten op deze manier verkleinen. Ook bij het uitzoeken van bureaustoelen is het belangrijk om te kijken naar hun ergonomische vorm. Een bureaustoel moet voldoende ondersteuning bieden aan de onderrug. Daarbij moeten de armleuningen op de juiste hoogte kunnen worden ingesteld.

Tip: overweeg ook ergonomische accessoires voor op het bureau te gebruiken. Denk aan een speciale muis en een ergonomisch verantwoord toetsenbord.

Geef medewerkers binnen je organisatie voorlichting

Om de kans op lichamelijke klachten onder je personeel verder te verkleinen, is het raadzaam om hen daarover voor te lichten. Hoe stellen zij hun bureau en bureaustoel op de juiste wijze in? Op welke hoogte moet het scherm van hun computer staan om nekklachten te kunnen voorkomen? In plaats van deze training zelf te geven, zou je hier ook iemand voor in kunnen schakelen. Er zijn verschillende partijen die ondersteuning bieden bij het tegengaan van ziekteverzuim door ergonomisch verantwoord te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.