Duurzame tips, goed voor het klimaat

Duurzame energie en andere tips voor het klimaat

Duurzame tips

In Nederland praten we gelukkig steeds meer over het klimaat. Energieleveranciers zijn in rep en roer om de transitie te maken naar groene stroom. We zijn het er nog niet allemaal over eens hoe we de klimaatverandering kunnen vertragen. Maar niets doen is geen optie meer. Als consument hoef je niet te wachten tot de overheid of de industrie de juiste stappen zet. Je kunt elke dag kleine en makkelijke dingen doen om je bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Zoals het kiezen voor groene stroom. Slechts 42% van de verkochte stroom in Nederland is daadwerkelijk groen. Die wordt voor een belangrijk deel nog in het buitenland ingekocht.

De energieleveranciers hebben dus nog een grote slag te maken. Maar als wij allemaal overstappen op groene energie, beweegt die energieleverancier wel met ons mee. Er moet nog veel gebeuren. Wij hoeven alleen maar over te stappen. Kies er vandaag nog voor om CO2 neutraal te stoken. Kijk eens bij Van de Bron. Zij compenseren alle CO2 voor zover bijvoorbeeld gas nog niet groen is. Er is simpelweg te weinig biogas op voorraad. Daarom compenseert VandeBron dit door bomen te planten in Afrika. Lees er hier alles over. En er zijn nog meer duurzame tips, die het klimaat helpen.

Wat kunnen we nog meer doen?

Naast het gebruik van groene stroom kunnen we meer doen om het klimaat een handje te helpen. Het is belangrijk dat we dat op ons eigen tempo doen. De een kan zijn auto niet missen, de ander zijn stukje vlees. Kies dus uit de volgende lijst een paar dingen die passen bij jouw levensstijl. Bedenk je ook dat helemaal stoppen met iets veel moeilijker vol te houden is dan minderen. Pak bijvoorbeeld bij afstanden van onder de 10 kilometer voortaan de fiets in plaats van de auto. Je hoeft niet je auto helemaal weg te doen. Lees de duurzame tips hieronder en kijk wat jij kunt doen.

Thuis: energie en water

Ga zuinig om met de energie die je gebruikt in je huis. Je kunt de verwarming overdag een graadje lager zetten bijvoorbeeld. En zorg dat je je huis goed isoleert. Daarmee bespaar je ook geld. Dus er zitten echt ook persoonlijke voordelen aan. Probeer ook wat korter te douchen. Water wordt steeds kostbaarder. Het is van essentieel belang voor het leven op aarde en we mogen er zuinig mee zijn.

Duurzame tips: Minder auto rijden

We weten het allemaal. Autorijden geeft een CO2 uitstoot, die belastend is voor het klimaat. Sommige mensen vinden het geen probleem om hun auto weg te doen. Zij reizen weinig en nemen net zo lief de trein. Voor anderen is dat lastiger. Kies er dan bijvoorbeeld voor om de auto af en toe te laten staan. Bijvoorbeeld als je minder dan 10 kilometer hoeft te reizen. Pak dan de fiets. Een extra voordeel is dat je meer beweging krijgt dan je gewend was.

Minder vlees eten

De productie van vlees is belastend voor het klimaat. De CO2 uitstoot van vooral koeien en varkens is immens. Daarnaast is er voor de productie van het voedsel van de veestapel veel water nodig. Arjen Lubach legt het in de video hieronder helder uit. Minder vlees eten heeft veel meer invloed op het klimaat dan minder auto rijden. Veeteelt is de meest vervuilende industrie op aarde. Meer dan alle auto’s, brommers, treinen en vliegtuigen bij elkaar.

Minder of andere spullen kopen

Voor alle spullen die er gemaakt worden is er ergens een fabriek die energie en grondstoffen verbruikt. Hoe meer spullen we kopen, hoe meer CO2 uitstoot we veroorzaken. Vooral de mode-industrie is erg vervuilend, omdat er veel chemicaliën gebruikt worden om stoffen te kleuren. Dat afval komt in veel producerende landen in de rivieren terecht. Met alle gevolgen van dien. Maar ook het fabriceren van laptops en telefoons is erg belastend voor het milieu. Wat kun je doen? Allereerst kun je natuurlijk minder spullen kopen. Of kijken bij een kringloop of op marktplaats of zij verkopen wat je nodig hebt. Maar als je nieuwe spullen koopt, kun je ook zorgvuldig kiezen bij wie je het koopt. Er zijn steeds meer duurzame alternatieven op de markt. Zeker in de fashion branche.

Minder vliegen, trein en carpoolen

Vliegen was nog nooit zo goedkoop. Er gaan stemmen op dat die prijzen omhoog moeten. Dat de vervuiler moet betalen. Maar zolang dat nog niet zo is, kun je zelf andere keuzes maken. Als je binnen Europa moet reizen, pak dan de trein. Of rijd met de auto. Neem eventueel extra passagiers mee als je alleen reist. Die vind je bijvoorbeeld via blablacar.nl. En als je toch gaat vliegen? Compenseer dan zelf je CO2 uitstoot via FairClimateFund.nl

Bereken jouw impact op het klimaat

Als je besluit iets te willen ondernemen om het klimaat te beschermen, is het goed om te weten hoe je ervoor staat. Welke impact heb jij op dit moment? En wat kun je doen om die te verminderen op een manier die bij jou past? Op de site MijnVerborgenImpact.nl kun je uitrekenen wat jouw voetafdruk is. Deze wordt uitgedrukt in het aantal keer de aarde, die nodig zou zijn als iedereen op de wereld hetzelfde gedrag vertoonde als jij. De gemiddelde Nederland verbruikt op die manier 3,5 aarde. Minder ontwikkelde landen zitten daar onder en Amerika spant de kroon. Lees ook het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, om inzicht te krijgen in jouw voetafdruk.

Onderneem actie op jouw manier!

Er zijn steeds meer mensen die in beweging komen voor het klimaat. Welke acties ben jij bereid te ondernemen? Iedereen zal andere keuzes maken. Er zijn vele tinten groen. En er zijn leuke voordelen, zoals een opgeruimd huis. En het geld dat je bespaart als je kritischer kijkt naar wat je echt nodig hebt. Mensen gaan meer bewegen omdat ze vaker de fiets pakken. En krijgen meer tijd voor elkaar omdat ze niet naar de winkel hoeven om te shoppen en het huis sneller is opgeruimd.