5 tips bij het vergelijken van AOV verzekeringen

5 tips bij het vergelijken van AOV verzekeringen

vergelijken van AOV verzekeringenEen AOV verzekering dekt (deels) het inkomensverlies af in het geval van arbeidsongeschiktheid. Of dit nu komt door ziekte, een ongeval of een zwangerschap. Momenteel heeft slechts een klein gedeelte van de ondernemers in Nederland een AOV verzekering afgesloten. Niet erg verstandig, aangezien een op de tien zelfstandigen vroeger of later met arbeidsongeschiktheid te maken krijgt. Volgens het nieuwe pensioenakkoord dat begin deze zomer gepresenteerd is, wordt een AOV verzekering in de toekomst verplicht voor ondernemers. Mogelijk al met ingang van 2020. Om er zeker van te zijn dat je de AOV verzekering afsluit die het best past bij jouw situatie, geven we vijf tips voor het vergelijken ervan.

Een beperkte of complete dekking

Je kunt arbeidsongeschikt raken door bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of psychische of lichamelijke klachten. Een complete dekking verzekert je tegen al deze oorzaken, terwijl bij een beperkte dekking bijvoorbeeld psychische aandoeningen of ziekte zijn uitgesloten. Je bepaalt zelf wat je verzekerd wilt hebben. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie. Let bij het vergelijken goed op welke dekking de verzekering biedt.

De contractduur

Let bij het vergelijken van AOV verzekeringen ook goed op de contractduur. De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid de verzekering voor 1, 3 of 5 jaar af te sluiten. Een langere contractduur is in veel gevallen goedkoper, omdat je je langere tijd aan de verzekeraar bindt. Er is veel concurrentie tussen verzekeraars, dus het kan ook zijn dat je hierdoor een goedkopere verzekering tijdens de contractduur niet kunt afsluiten.

Korting op de verzekeringspremie

Veel verzekeraars bieden korting op de AOV verzekering. Soms is er sprake van een aanvangskorting, waarbij je de eerste 3 jaar een relatief hoge korting krijgt. Dit is vooral interessant voor startende ondernemers die nog niet veel inkomsten de eerste jaren hebben. Sommige andere verzekeraars bieden een doorlopende korting op de premie. Hierbij blijft de premie gedurende de gehele looptijd van de AOV verzekering gelijk. Vergeleken met een aanvangskorting is de premie na de eerste paar jaar aanzienlijk lager. Let bij het vergelijken goed op óf, en van welke korting sprake is.

AOV en zwangerschap

Heb je een kinderwens? Sommige verzekeraars bieden ook een uitkering tijdens je zwangerschapsverlof. Vergelijk de voorwaarden goed om te zien bij welke verzekeraars en verzekeringen dat het geval is. Je kunt overigens ook een ZEZ-uitkering aanvragen (dat staat voor de Zelfstandig en Zwanger-regeling), maar deze is maximaal slechts het minimumloon.

Indexering van het verzekerde bedrag en / of de uitkering

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om het verzekerde bedrag of de uitkering te indexeren. De uitkering of het bedrag wordt dan jaarlijks verhoogd, bijvoorbeeld met een vooraf afgesproken percentage of aan de hand van de CBS prijsindex. Zo blijft ook de uitkering bij langdurige arbeidsongeschiktheid enigszins waardevast. Bij een hogere indexering is vaak ook sprake van een hogere premie. Let er goed op bij het vergelijken van AOV verzekeringen dat de indexering onder dezelfde voorwaarden plaatsvindt.

Vergelijken van AOV verzekeringen

Het vergelijken van AOV verzekeringen kan lastig lijken door alle verschillende opties en voorwaarden. Door goed te vergelijken zorg je er wel voor dat je uiteindelijk de verzekering hebt die het best past bij jouw situatie, tegen de laagste prijs. Let op: de meeste verzekeraars hebben een bepaalde wachttijd tot zij uitkeren voor ziekte. Dat kan een paar maanden zijn. Er zijn ook alternatieven voor AOV zoals SamSamKring en Broodfonds. Het is niet duidelijk welke rol deze organisaties nog kunnen spelen zodra de overheid een AOV gaat verplichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.