Duurzaam ondernemen voor de kleine ondernemer

duurzaam ondernemen

MVO-beleid voor de multinationals? En duurzaam ondernemen voor grote bedrijven? Nee hoor. Duurzaam ondernemen, voor wie écht wil en interesse heeft, is hartstikke eenvoudig. Wil jij als kleinbedrijf of zelfs als ZZP’er graag duurzaam bezig zijn met ondernemen? Dan geef ik je graag een handjevol handige tips.

Start small. But start!

Als je een klein bedrijf hebt, is het onmogelijk om álle aspecten van duurzaam ondernemen direct in te voeren. Maar dat geeft niets. Alle beetjes helpen. Je motto moet dan ook zijn: start small, but start!

Energiebesparing

Werk je veel vanuit huis? Isoleer dan je werkruimte. En kies in plaats van halogeenverlichting voor bijvoorbeeld LED-varianten zoals LED TL of High Bays. Dat is én beter voor het mileu, én gunstiger voor je eigen portemonnee. Dus: energie besparen? Doen!


LEES OOK: Duurzame tips voor kleine ondernemers
EN Duurzaamheid in je bedrijf brengen? 4 tips!


Niet printen, dat helpt!

Printen in zóó 2012. Kom op, waarvoor hebben we nu nog fysieke printjes op papier nodig? Nergens voor, toch? Printen is uit! Investeer in een mooie tablet om jouw werk te presenteren en lees opdrachten vanaf je laptopscherm. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je geen papier en inkt meer nodig hebt!

Doe vrijwillgerswerk!

Doe alleen of samen met kleine andere ondernemers wat terug voor de maatschappij. Dat kan van alles zijn. Van het steunen van goede doelen tot het geven van gastcolleges (kosteloos) tot het organiseren van leuke open dagen voor ouderen en/of scholen.

Afspraak per fiets

Woon je in de stad? Of heb je veel afspraken in de regio waar je woont? Dan is fietsen een duurzaam én haalbaar alternatief voor de auto. Want zelfs een elektrische of hybride auto kan natuurlijk niet op tegen een (elektrische) fiets. Naast duurzaam, is de fiets ook nog eens veel goedkoper dan de auto. En nog een groot voordeel: je mag je fiets gewoon zakelijk aanschaffen.

Heb jij nog meer goede, eenvoudige ideeën om duurzaam te ondernemen, die hierboven niet staan beschreven? Maar zijn het wel ideetjes die goed bij jou, jouw visie én jouw bedrijf passen? Gewoon doen dan! Immers, alle kleine beetjes helpen en duurzaam ondernemen is dé toekomst. Niet alleen voor Coca-Cola en Apple, maar óók voor jou. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.