In Nederland wordt gemiddeld per persoon 34 kilo voedsel per jaar verspild. Dit komt omdat mensen thuis teveel koken en niet weten wat ze met de kliekjes moeten doen. Maar ook de horeca neemt een groot deel van deze voedselverspilling voor haar rekening. En daar kun je iets aan doen door voedselverspilling in je horecazaak te voorkomen. Door betere opslag, creatief gebruik van restjes en meer.
Voedselverspilling in je horecazaak? Ga voor een grotere vriezer
In elk restaurant blijft veel eten over. Zodra het op een bord heeft gelegen, kun je het niet meer bewaren. Maar in de keuken kun je restjes wel invriezen voor later gebruik. Denk bijvoorbeeld aan ingrediënten zoals groenten, brood, vlees en vis. Maar ook hele gerechten en sauzen kan je makkelijk invriezen voor een later moment.
Stel je ijskast op de juiste temperatuur in
De juiste temperatuur in de ijskast is erg belangrijk. De ijskast zorgt er namelijk voor dat je eten twee keer zo lang kunt bewaren. De beste temperatuur voor je ijskast is 4°C. Check ook even goed welke groenten beter buiten de ijskast bewaard kunnen worden. Wist je bijvoorbeeld dat je tomaten beter buiten de koelkast in de keuken kan bewaren dan in de ijskast? Zeker als ze hun steeltje en kroontje nog hebben, kunnen ze weken goed blijven bij kamertemperatuur.
LEES OOK: Horecazaak verduurzamen? Maak een begin met deze stappen!
EN Duurzaam ondernemen in de horeca
Minder verspilling? Weeg eten af!
Gebruik een maatbeker en weeg/meet af hoeveel rijst of pasta je nodig hebt voor de avond die gaat komen. Houd bij in een tabel hoeveel je daadwerkelijk gebruikt en hoeveel er weggegooid wordt. Dit helpt voor de volgende keren om te kijken hoeveel er nodig is van de rijst of pasta. Dat geldt ook voor aardappelen.
Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit
Veel mensen begrijpen de THT-datum op een product niet goed. Hierdoor wordt veel voedsel onterecht weggegooid. De THT-datum is namelijk de kwaliteitsgarantie van de producent. Kijk, ruik en proef daarom je product voordat je het weggooit.
Maak recepten van restjes
Heb je van de afgelopen dagen nog verschillende soorten groente over? Of inmiddels een vriezer vol met restjes? Maak hier dan een lekker nieuw recept van. Een groenteschotel of groentesoep kan prima van verschillende groenten door elkaar gemaakt worden. Omeletten en salades zijn ook goed om restjes in te verwerken. Is je fruit al aan de zachte of bruine kant? Geen probleem, je kan hem nog gemakkelijk in een gezonde smoothie verwerken. En staat die nog niet op de kaart? Maak daar dan de ‘dag special’ van.
LEES OOK: Horeca trends top 10 voor je horecazaak
Share it! Deel de resten met anderen
Als je voedsel overhoudt en je weet dat het een andere dag niet meer opkomt kan je het ook delen met anderen. Denk aan de voedselbank of de Too Good To Go app. Je kan altijd wel iemand blij maken met een restje. Er bestaan meer apps waarop je je eten kunt aanbieden. Meer tips kun je vinden op de website van ‘Samen Tegen Voedselverspilling’.