Starten met duurzaam ondernemen kan ook in kleine stappen

starten met duurzaam ondernemen

Iedereen ziet ondertussen de waarde in van duurzaam ondernemen. Door deze manier van ondernemen kun je zelfs kosten besparen. Bovendien is duurzaam en groen ondernemen goed voor je imago. Maar hoe kun je makkelijk starten met duurzaam ondernemen? Zonder dat het je geld, tijd of moeite kost. Maak bijvoorbeeld gebruik van windenergie of andere soorten duurzame energie. En als je toch verbouwen moet, kies dan voor duurzame materialen en meubels. Na de eerste stappen zal je er zeker meer willen zetten. Bereid je voor op de toekomst, want over een paar jaar zal de overheid al de eisen aanscherpen als het gaat om duurzame kantoorruimte.

De drie P’s van MVO & duurzaam ondernemen

Als je voor duurzaamheid wilt gaan dan ga je voor de drie p’s: people, planet, profit. In goed Nederlands betekent dit dat je bij je bedrijfsvoering nadrukkelijk rekening houdt met je personeel, het milieu en de maatschappij. Investeer je in duurzaamheid? Dan verdien je dit door de energiebesparende maatregelen vaak snel weer terug. Als je wilt beginnen met duurzaam ondernemen is het belangrijk om goed na te gaan welke onderwerpen voor jou en je bedrijf belangrijk zijn.


LEES OOK: Duurzaamheid in je bedrijf brengen? 4 tips
EN Duurzame tips voor kleine ondernemers


Duurzame energie

Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht dat alle aanvragen voor vergunningen voor alle nieuwbouw moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen. Uiteraard ga je als je duurzaam wilt ondernemen voor duurzame energie. Hierbij kun je denken aan windenergie, biomassa, zon, water en diepe bodemwarmte. Heb jij geen ruimte voor een mooie partij zonnepanelen op het dak van je pand? Dan zou je eventueel ook kunnen kiezen voor windmolens. Op deze manier helpen jij en je bedrijf mee om Nederland te verduurzamen. Door te investeren in windmolens vergroot je jouw impact op een duurzame wereld. En windmolens brengen ook weer geld op.

Starten met duurzaam ondernemen? Bespaar kosten!

Ook is het mogelijk met duurzaam vervoer kosten te besparen; heel simpel door te kiezen voor openbaar vervoer, elektrisch rijden of de fiets. Je kunt gaan voor zogenaamd slimmer werken waardoor de balans tussen werk en privé van het personeel verbetert. Maak dit dus mogelijk en bied je mensen de optie om thuis te werken. Ook wat betreft inkoop kun je meteen iets doen aan duurzaamheid. Let je normaliter alleen op de prijs en kwaliteit? Neem dan voortaan ook de sociale aspecten en zeker de milieuaspecten mee. Een stap verder ben je al als je slimmer omgaat met je grondstoffen en circulair te ondernemen om nog beter met je afval om te gaan.

HR-afdeling: people

Ook je HR-afdeling kan voor duurzaamheid gaan; bijvoorbeeld door duurzame inzetbaarheid van je personeel. Besteed eens extra aandacht voor een gezonde werkplek en bied je medewerkers fruit op het werk en de mogelijkheid te gaan sporten. Kijk ook eens naar je pand. Als je wilt verduurzamen dan hoef jij je niet te beperken tot alleen het besparen van energie. Kijk ook eens naar je inrichting en je interieur. Ga direct over van de gloeilamp naar led verlichting en zorg ervoor dat het binnenklimaat in orde is. Overigens ligt het in de lijn der verwachting dat in 2023 ieder kantoor dat groter is dan honderd vierkante meter minimaal over Energielabel C moet beschikken. En omdat 2023 dichterbij is dan je denkt, is het goed daar nu alvast eens naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.