De maakindustrie en duurzaam ondernemen

De maakindustrie en duurzaam ondernemen

De maakindustrie is bij uitstek de branche waar grote slagen gemaakt kunnen worden in de transitie naar een duurzame wereld. Je hebt als maker immers de keuze welke grondstoffen je kiest en op welke manier je goed kan produceren, met oog voor mens en milieu.

Duurzaam ondernemen in de maakindustrie

Het begrip duurzaam ondernemen lijkt in de mode. Maar het is veel meer dan dat. Het is de toekomst. En bij duurzaam ondernemen horen duurzame grondstoffen, circulair produceren en klimaat neutraal bouwen. De circulaire economie wordt steeds belangrijker. Maar hoe doe je dat en welke voordelen levert dat op voor jouw bedrijf?

De markt vraagt om duurzaamheid en transparantie

In de markt is steeds meer vraag naar duurzame producten. En daar hoort een transparant verhaal bij. Het verhaal over waar de grondstoffen vandaan komen. En of deze onder goede werkomstandigheden zijn gedolven met respect voor mens en milieu. Het is aan de maakindustrie om zich daarin te verdiepen. En te documenteren waar alle materialen vandaan komen.

Welke materialen kies je? En hoe ga je om met machines?

In de wereld van bijvoorbeeld metaalbewerking zijn precisie en maatwerk belangrijk. Er zijn momenten waarop je specifieke metalen onderdelen nodig hebt om je producten succesvol te maken. Dan is een buislaser bestellen en een RVS plaat op maat belangrijk. Maar moet je die machines allemaal zelf in huis hebben? Je kan ook met andere makers samen een machine gebruiken, door buislaserservices of samenwerkingen met collega’s in dezelfde markt. Zo maak je efficiënter gebruik van middelen. En welke materialen kies je?

RVS is écht duurzaam voor de maakindustrie

Bij duurzame materialen denk je vaak aan natuurlijke materialen als hout of bamboe en niet aan een chemische verbinding. Maar hout en bamboe gaan niet echt lang mee. Roestvrij staal is een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en wordt samengesmolten onder hoge temperaturen. Het maakproces is niet heel milieuvriendelijk – hoewel in Nederland de productie onder strenge milieuwetgeving tot stand komt. Maar het resultaat is dat wel: roestvrij staal is supersterk en slijtvast, het gaat bij goed gebruik eeuwen mee. Bovendien is het 100% recyclebaar. Als je naar de hele levenscyclus kijkt, is het duurzamer dan je denkt. Het is een mooi alternatief voor plastic, zoals bij drinkflessen, keukengerei of sanitair producten.

Rubber uit de natuur is beter

De vraag naar rubber is groot. Je komt het tegen in elastiekjes, schoenen, stuiterballen en je badmat. Natuurrubber, afkomstig van het sap van de rubberboom kan aan al die vraag helaas niet voldoen. Vandaar dat er ook veel synthetische rubber op de markt is, gemaakt van aardolie. Maar voor de productie van natuurrubber zijn weinig schadelijke stoffen nodig, dus bij een keuze tussen natuur- en kunstrubber valt al snel de keuze op de eerste. Als je het echt goed wilt doen kies je voor FSC gecertificeerd rubber, afkomstig van plantages, die volgens de strenge criteria van FSC opereren en garanties afgeven over milieu en arbeidsomstandigheden.

Bijdragen aan een duurzame wereld en je reputatie

De maatschappij verwacht steeds meer van maakbedrijven dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het beperken van de klimaatschade. Door van circulariteit een strategische pijler te maken zorg je als maakbedrijf voor een groenere wereld. Door het goede te doen, investeer je niet alleen in je eigen bedrijf, maar ook in een goede reputatie.


LEES OOK: Verplichte laadpalen op bedrijventerrein: hier moet je op letten
EN Goed voor je personeel zorgen, dat begint bij HR


De voordelen van duurzaam ondernemen

Bij duurzaam ondernemen draait het om People, Planet en Profit. Om succesvol te zijn in de circulaire economie moet je dus goed kijken naar de sociaal-economische rol voor de mens binnen de onderneming, hoe de organisatie bijdraagt aan een gezonde planeet én op welke manier het bedrijf een economische waarde creëert binnen de maatschappij. Factoren waarmee jij winst kan behalen zijn:

  • Klantwaarde en een goed imago

Duurzame producten liggen goed in de markt. Er zijn veel consumenten die zelfs bereid zijn daar meer voor te betalen. Maar ook met duurzame, circulaire productie is het mogelijk om met een concurrerende prijs in de markt te staan. Hebben jouw producten een aantoonbaar lagere milieu impact? Dan geeft dat een meerwaarde voor de klant en heeft dat een positief effect op het imago van jouw bedrijf.

  • Duurzame machines en lagere kosten

Wanneer je investeert in duurzame machines, inkoop en processen, ontstaat er een efficiëntere werkwijze. Daardoor zal de afschrijving op machines dalen, net als het verbruik van grondstoffen. Dat geeft lagere kosten, waardoor de winstmarges hoger worden.

  • Bedrijfsrisico’s verlagen door hergebruik van grondstoffen

Circulair produceren betekent ook dat je bepaalde bedrijfsrisico’s beperkt. Als je grondstoffen hergebruikt, ben je minder afhankelijk van prijsfluctuaties in de markt. Bovendien komt er steeds meer regelgeving over de verantwoordelijkheid van de maakindustrie aan het einde van de levenscyclus van producten. Die kan je beter voor zijn.

  • Subsidies van de overheid en investeerders voor de maakindustrie

Ga jij aan de slag met het verduurzamen van het productieproces? Dan komen er meer financiële regelingen van de overheid beschikbaar om je daarbij te helpen. Er zijn meer subsidies beschikbaar én investeerders zullen eerder vertrouwen hebben in jouw bedrijf.

  • De beste werknemers aantrekken

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn hip. Ook op de arbeidsmarkt. Jonge professionals hechten grote waarde aan duurzaamheid en circulariteit. Jij kan dus makkelijker talent aantrekken voor je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.