Hoe Corona financieel te overbruggen?
Merk jij als ZZP’er of Mkb’er nu al de gevolgen van de Corona pandemie? Heb jij al financiële hulp nodig? Of kun je zelf aan de slag om de financiële consequenties van het Coronavirus voor jouw onderneming te beperken? De wereld staat op zijn kop. Het Coronavirus heeft ons in zijn greep. Veel mensen worden ziek. De meeste mensen zijn na een paar dagen weer beter. Maar teveel mensen lopen risico op de IC te belanden. Daarom ligt het openbare leven even stil. Fysiek contact is uit den boze. Winkels moeten sluiten. De maatregelen hakken er niet alleen emotioneel bij mensen behoorlijk in. Ook financieel is het een grote uitdaging. Hoe kun je de financiële consequenties voor jouw bedrijf zoveel mogelijk beperken? Door zelf aan de slag te gaan of door gebruik te maken van financiële hulp van de overheid. We geven 9 tips om Corona financieel te overbruggen.
———————————————
LEES OOK: Bijstand van gemeenten als zzp opdrachten niet doorgaan door coronavirus
EN Geld besparen voor ondernemers 5 belangrijke tips
———————————————
Wat kan je zelf doen?
Doorloop je processen en kijk wat er voor jou nodig is om de financiële gevolgen te beperken. Voer veranderingen door in bestellingen en leveringen. Maak een risico analyse. Denk daarbij een aantal maanden vooruit.
- Heb je leveranciers in landen, die niet meer kunnen leveren? En zijn er alternatieven? Kun je een leverancier uit een ander land bereiken? Of lever je juist jouw producten in een regio die op dit moment in lock-down zit? Kun je andere plekken vinden om je afzet te garanderen?
- Verkoop je producten of diensten vanuit een winkel, yogaschool of kindercoachpraktijk? Ga online verkopen. Heb je al een webwinkel? Promoot je winkel dan extra. En geef je coaching of yogales? Biedt dat online aan via bijvoorbeeld Zoom of Skype.
- Wees creatief. Bied je nu iets aan, wat echt even stil komt te liggen? Kijk of je een alternatief kunt vinden op korte termijn. Zet daarbij jouw skills en die van je medewerkers in.
- Maak duidelijke afspraken met klanten. Probeer betalingstermijnen te verlagen. Zo kun je jouw werkkapitaal en liquiditeit verbeteren. Geef bijvoorbeeld klanten korting als zij sneller betalen. Of stuur deelfacturen bij langere projecten. Bij nieuwe klanten zou je kunnen vragen om een aanbetaling als het om langere trajecten gaat. Blijf in overleg met je klanten hierover.
- Werk ook aan je debiteurenbeheer. Zet je in om facturen die nog open staan, zo spoedig mogelijk betaald te krijgen. Je beschikt daardoor sneller over het geld om ook zelf kortlopende verplichtingen na te komen. Kom je soms een klein bedrag te kort? Dan kun je ook een korte snelle lening aanvragen. Klik hier om te zien wat mogelijk is op korte termijn voor kleine bedragen.
Andere oplossingen voor financiële nood
Helpen deze acties je allemaal niet? Dan is het tijd om te kijken naar meer hulp van buitenaf. Zijn er tijdelijke financieringen mogelijk? Kan ik op steun van de overheid rekenen? Er is meer mogelijk dan je denkt. De overheid deelt geld uit en de banken zijn coulant.
- Kijk naar de mogelijkheden voor een leverancierskrediet. Daarmee kun je goederen inkopen, die je pas later hoeft te betalen. Dit is handig om continuïteit te waarborgen op het moment dat je liquide middelen beperkt zijn. Je betaalt dan pas zodra jij de goederen hebt door verkocht.
- Verdiep je in de maatregelen die jouw bank neemt om het ondernemers makkelijker te maken. Kleine ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro, krijgen een half jaar uitstel van betaling. Ook met betrekking tot de hypotheek zijn er speciale regelingen, die helpen in tijden van financiële nood.
- Neem contact op met KvK als je vragen hebt over de gevolgen voor jouw bedrijf. Zij hebben veel branche informatie en maken risico analyses voor sectoren. Er staat een speciaal team voor je klaar. Bel 0800-2117 op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur.
- Kom jij op korte termijn geld te kort? Bekijk dan de regelingen van de overheid om bedrijven financieel te ondersteunen in de Corona crisis. Er zijn miljarden voor beschikbaar gesteld. Alleen al de komende drie maanden komt er tien tot twintig miljard beschikbaar voor ondernemers.
– Dat bestaat uit 4.000 euro voor direct getroffen bedrijven. Denk daarbij aan de horeca en bedrijven in de culturele sector.
– En een versoepelde regeling voor inkomstenondersteuning in de vorm van bbz (bijzondere bijstand voor zelfstandigen) voor ZZP’ers en MKB’ers.
– Een tegemoetkoming in de loonkosten voor ondernemers met personeel. Dit heet Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Deze geldt ook voor oproepkrachten en flexibele contracten.
– Daarnaast geeft de overheid uitstel van betaling op belastingen. Daarvoor kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Dat geldt voor meerdere vormen van belasting. Lees alle juiste informatie op de website van de overheid over Coronavirus en bedrijven.