ZZPer administratie, zelf aan de slag of uitbesteden?

ZZPer administratieVoor veel zelfstandig ondernemers geldt dat het bijhouden van een zzp administratie niet het meest favoriete onderdeel is van het ondernemerschap. Sommige ondernemers kiezen ervoor om zelf aan de slag te gaan met behulp van boekhoudsoftware of Excel, anderen kiezen ervoor hun gehele ZZPer administratie over te laten aan een boekhouder. Wat is nu de beste keuze voor jouw onderneming? Zorg voor een goede afweging.

Hoe belangrijk is het bijhouden van een ZZPer administratie?

Allereerst geeft een actuele administratie je direct inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Wat zijn je inkomsten, uitgaven en hoeveel winst heb je gemaakt? Daarnaast kun je eenvoudig je bedrijfsresultaat vergelijken met voorgaande perioden, houd je een vinger aan de pols en kun je tijdig bijsturen.

Minstens zo belangrijk, het is wettelijk verplicht om een correcte zzp administratie bij te houden als zelfstandig ondernemer. De Belastingdienst kan periodiek een controle van je boekhouding willen uitvoeren. Is jouw zzp administratie dan niet op orde, niet binnen een redelijke termijn te controleren of zijn de gegevens niet lang genoeg bewaard, dan kun je hier een boete voor krijgen.

Zelf aan de slag met je boekhouding

Je kunt ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met je zzp administratie met behulp van boekhoudsoftware of Excel. In eerste instantie levert dit een kostenbesparing op. Je moet echter wel tijd investeren in het invoeren en coderen van inkoopfacturen en het opstellen in indienen van je belastingaangiften. Daarnaast moet je continu op de hoogte blijven van wijzigende wet- en regelgeving om er zeker van te zijn dat je geen fouten maakt of fiscale voordeelregelingen mist.

Zzp administratie uitbesteden

Indien je geen tijd en energie wil verliezen aan het bijhouden van je administratie, dan kun je ervoor kiezen om het uit te besteden. Ook voor het uitbesteden van je zzp administratie zijn verschillende opties. Je kunt op zoek gaan naar een traditionele boekhouder waar je periodiek langs gaat om jouw mappen en bonnetjes te brengen. Deze boekhouder verwerkt jouw documenten en regelt je belastingaangifte, waarna je opnieuw langs gaat om je administratie door te spreken.

Inzicht in je bedrijf

Wil jij je administratie uitbesteden maar toch direct inzicht in je bedrijfsresultaten hebben, kies dan voor een online boekhouder. Bij een online boekhouder heb je de mogelijkheid om met behulp van een mobiele app direct na aankoop een foto of scan van je btw-bonnen en facturen te uploaden. Met behulp van ‘scan&herken’-software worden jouw documenten direct verwerkt en heb je vervolgens direct inzicht in je bedrijfsresultaat. Jouw administratie wordt gecontroleerd door adviseurs, zij regelen ook je belastingaangiften en fungeren als sparringpartner bij ondernemersvragen. Dit keer niet aan de keukentafel, maar via online kanalen zoals Skype en Facetime.

Of je nu kiest voor uitbesteden of juist zelf aan de slag gaat, zorg ervoor dat je altijd zelf inzicht blijft houden in je administratie. Zodat je op tijd kunt bijsturen als de cijfers laten zien dat dit nodig is.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.