Slim beleggen, waar moet je beginnen?

Slim beleggen

De spaarrente is extreem laag en kan zelfs onder nul zakken. Als je veel spaargeld hebt, betaal je de bank dus om dat te bewaren voor je. Dat is eigenlijk absurd. Daarom is beleggen in deze tijd echt een must. Veel mensen experimenteren met crypto via een bitcoin bank. Je kunt er geld mee verdienen, maar voorzichtigheid is geboden. Het is nog geen bewezen systeem en niet iedereen heeft daar vertrouwen in. Grote geldschieters als Elon Musk geven soms een boost aan een bepaalde crypto munt, maar dat kan ook zo maar weer veranderen. Wat doe je dan met geld dat je over hebt? Slim beleggen in aandelen bijvoorbeeld is dan een goede manier. Maar hoe doe je dat als je er geen verstand van hebt? Tips voor de beginnende belegger.

Beginnen en niet te snel opgeven

Begin met een deel van je spaargeld en zet niet gelijk alles in. In het begin moet je eerst onderzoeken hoe het werkt. Je kunt natuurlijk ook vermogensbeheerders inschakelen, maar als je het zelf goed doet, houd je er meer aan over. Het kost je dan wel meer tijd en aandacht. Als je dat leuk vindt, ga er dan voor en geef niet te snel op.

Slim beleggen? Eerst kennis opdoen!

Succes met slim beleggen krijg je alleen als je je eerst goed verdiept in de materie. Met voldoende kennis maak je kans van slagen. Kies daarna een goede broker en doe eerst ervaring op bij bijvoorbeeld demo accounts. Zo kun je eerst een strategie bedenken die werkt. Uiteindelijk is het moment aangebroken om echt geld te storten en daadwerkelijk actie te ondernemen.

Wat zijn aandelen eigenlijk?

Aandelen zijn stukjes of delen van het eigendom op papier van een bepaald bedrijf. Er zijn veel verschillende soorten aandelen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld aandelen met of zonder stemrecht. Bij sommige bedrijven kun je werkelijk meepraten in de aandelenvergadering. Maar dat is niet altijd zo. Soms krijg je dividend op aandelen. Dat is een stukje van de winst van het betreffende bedrijf. Maar dat keert niet elk bedrijf uit. De waarde van het aandeel kan wel stijgen. En daar zit dan de winst voor jou als je besluit het aandeel te verkopen.

Het stijgen van de koers

De meeste beleggers mikken op een winst door koersstijgingen van het aandeel. Dus je koopt dan het aandeel voor bijvoorbeeld honderd euro en als de verwachting is dat het bedrijf het goed gaat doen, zijn die aandelen op een later moment meer waard. Als je op dat moment de aandelen verkoopt, dan heb je dus winst gemaakt. Natuurlijk kunnen koersen ook dalen. Dan maak je verlies als je ze zou verkopen. Je kunt dan ook langer wachten als je vermoedt dat een bedrijf het in de toekomst beter gaat doen.

Slim beleggen is een werkwoord

Op de korte termijn aandelen kopen en verkopen geeft meer risico’s dan wanneer je langere tijd je geld in een aandeel stopt. Een hoger risico kan ook een hoger rendement opleveren op de korte termijn. Maak daarom een gezonde mix. Door niet op één paard te wedden en je geld te verspreiden over meerdere bedrijven, spreid je ook je risico’s. Slim beleggen is een werkwoord. Je moet het onder de knie krijgen en ermee bezig blijven. Volg het nieuws over de bedrijven waarin je investeert. Dan kun je anticiperen op koerswisselingen. Als je dat goed doet, werkt je geld ook met je mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.