Geld besparen voor ondernemers, 5 belangrijke tips!

Geld besparen voor ondernemers

Geld besparen als je start met ondernemen is belangrijk, omdat je het vaak een tijdje met wat minder geld moet doen. Maar juist ook veel gevestigde ondernemers doen er goed aan om niet meer geld uit te geven dan nodig is. Een goede reserve opbouwen voor slechtere periodes en sparen voor je pensioen geeft je een stevige financiële basis. Veel manieren van geld besparen zijn makkelijk, andere vergen wat discipline om nieuwe gewoonten aan te leren. Maar over de hele linie zal het je helpen om een veilige financiële situatie te creëren. En dat is altijd de moeite waard!

1. Breng alle kosten goed in kaart

Het is wellicht een open deur, maar als je weet wat je kosten zijn kun je er pas sturing op aanbrengen. Maak een overzicht van je uitgaven. Je ziet dan duidelijk wat terugkerende kosten zijn en wat incidentele. Omdat je onder bepaalde vaste lasten nooit uitkomt, zoals huur, hypotheek en energiekosten, zijn het juist de belangrijkste posten om op te bezuinigen. Juist omdat ze elke maand terugkomen hebben ze een grote impact op jouw financiële situatie. Kijk dus goed of je kunt besparen op deze vaste lasten. Zeker als je net begint met je bedrijf. Andere terugkerende kosten, zoals abonnementen kun je ook kritisch onder de loep nemen. Heb je ze echt nodig?

2. Bespaar op kantoorkosten

Huur je kantoorruimte? Dan is dat vaak een grote kostenpost. Als je alleen werkt is een kantoor eigenlijk helemaal niet nodig. Als je klanten op bezoek krijgt kun je ze ook uitnodigen voor een lekkere lunch in een restaurant in de buurt. Je kunt een thuiskantoor inrichten, zodat je een fijne werkplek hebt voor jezelf. Ook op kantoorkosten als papier, materialen en HP cartridges kun je besparen door deze zo goedkoop mogelijk in te kopen. Natuurlijk print je zo weinig mogelijk, omdat dat beter is voor het milieu, maar je ontkomt vaak niet aan printen. Koop je printerinkt dan voordelig online.

3. Benut fiscale aftrekposten

Er zijn veel fiscale overheidsregelingen waarvan je gebruik kunt maken. Onderzoek goed waarvoor je in aanmerking komt, als je zelf je boekhouding doet. Maar omdat je zelf niet alles weet, loont het vaak wel om een goede boekhouder in de arm te nemen. Ga je toch zelf aan de slag? Denk dan als startende ondernemer aan zelfstandigen- en startersaftrek. Kleine ondernemingen komen in aanmerking voor belastingvermindering via de Kleine ondernemersregeling (KOR). En investeer je in bedrijfsmiddelen? Kijk dan eens goed naar de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

4. Benut subsidiemogelijkheden

Zowel de overheid, provincie als de grote steden hebben veel verschillende thema’s waarop zij subsidie weg kunnen geven. Heb jij een innoverend bedrijf, of een sociale activiteit? Richt jouw bedrijf zich op ‘groen’, gezondheid of milieu? Of een ander thema, waarvan je denkt dat het de omgeving beter maakt? Ga dan zeker op zoek naar subsidiepotjes. Het kan je als start-up helpen de eerste jaren financieel goed door te komen. En ook als gevestigde ondernemer, kan het jouw bedrijf verder helpen groeien.

5. Werk samen met anderen

Samenwerken kan een groot financieel voordeel opleveren. Dat kan bijvoorbeeld als je een kantoor met een andere ondernemer deelt. Dat scheelt de helft. Maar ook bijvoorbeeld distributie van producten naar fysieke winkels, kun je delen met andere ondernemers. Diensten uitwisselen doen ook veel ondernemers. Dat heet ‘barteren’ of een ‘barter-deal’ sluiten. Je ruilt dan diensten of producten uit, zonder dat je elkaar daarvoor in geld betaalt. Samenwerken kan een belangrijke win-win situatie opleveren. Zorg er wel voor dat je betrouwbare partners vindt om mee samen te werken. Dan kun je daarmee duurzaam geld besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.