Halogeen, LED lampen of TL verlichting. Welke kies jij op kantoor?

Halogeen, LED lampen of TL verlichtingSinds er LED lampen bestaan zijn de meeste mensen thuis van gloeilampen en spaarlampen overgestapt op LED verlichting. Ook op kantoor kiezen we vaker voor LED. Omdat deze langer meegaan en zuiniger omgaan met energie. De oude TL verlichting was ook al zuinig in het gebruik. En wat zijn de voordelen en nadelen van halogeen lampen? Als je een nieuw kantoor gaat inrichten of je wilt je verlichting aanpakken, is het goed om alles even met elkaar te vergelijken voordat je aan de slag gaat. Halogeen, LED lampen of TL verlichting, waar kies je voor?

Halogeen lampen

Een halogeenlamp is gewoon een gloeilamp. Het verschil met een gewone gloeilamp is dat de bel gevuld is met gas van broom of jodium, die je halogenen noemt. Deze gassen zorgen ervoor dat de gloeidraad heter wordt dan bij een gewone gloeilamp. Daarbij wordt een groter deel van de energie omgezet in zichtbaar licht dan bij de ouderwetse gloeilamp. Er gaat dus minder energie verloren als warmte. Dit maakt het zogenaamde rendement van een halogeenlamp 15 tot 20 procent hoger dan het rendement van een gloeilamp.

LED lampen

Een LED lamp heeft geen gloeidraad, maar ‘licht-emitterende diodes’, afgekort: LED. Het verschil in rendement is groot. Ook ten opzichte van de halogeenlamp. Een LED lamp kan met ongeveer 15 procent van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp. Een nadeel van LED lampen was altijd dat deze niet te dimmen waren. Je zat dus altijd met een grote lichtbron, wat erg ongezellig kan zijn in huis, maar op kantoor vaak geen probleem is. Er zijn inmiddels echter wel LED lampen te koop die je kunt dimmen. Dus dat probleem is al opgelost.

LED lampen in ontwikkeling

Ook waren nog niet alle fittingen verkrijgbaar in LED, maar er wordt flink door ontwikkeld met LED lampen en er is steeds meer verkrijgbaar. Een LED lamp is nog wel flink wat duurder dan een halogeenlamp, maar dat spaar je uit door de levensduur van de lamp en de bezuiniging op energie. Ga ervan uit dat je al met al met LED lampen ongeveer vijf keer goedkoper uit bent. Met veel lampen in je kantoor kan dat al snel een paar honderd euro per jaar zijn. En dat is makkelijk verdiend. En bovendien beter voor het milieu omdat er minder energieverbruik is. Voor een vergelijk van Halogeen, LED lampen op TL verlichting, moeten we dan ook de TL buizen nog onder de loep nemen.

TL buizen op kantoor

In de meeste kantoren en fabrieken wordt gebruik gemaakt van TL verlichting. LT verlichting is duurzaam, energiebesparend en functioneel voor een ruimte die goed verlicht moet zijn. Het rendement van een TL buis is hoog, omdat deze ook weinig warmte afgeeft. Ze gaan acht keer langer mee dan een ouderwetse gloeilamp.

TL LED lampen

Er zijn tegenwoordig ook TL LED lampen, waarmee een nog hoger rendement behaald kan worden. Zij gebruiken minder energie en gaan tien keer langer mee dan de traditionele TL buizen. Omdat er veel verschillende soorten bestaan is het lastig in cijfers uit te drukken, maar een moderne TL, die gebruik maakt van LED technologie is de meest besparende optie als je voor TL buizen kunt kiezen. Voor alle soorten TL lampen geldt dat het vaak aan- en uitschakelen van de lamp de levensduur sterk verkort. Omdat de lampen in aanschaf wat duurder zijn, is dat wel belangrijk om op te letten als je wilt besparen.

Het is goed om de vergelijking van Halogeen, LED lampen of TL verlichting per situatie te bekijken. Met als uitgangspunt het doel van de ruimte en de wensen voor het licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.