Eigen onderneming beginnen? Tips voor een goede start!

Eigen onderneming beginnen

De één werkt het liefste in loondienst, terwijl de ander graag zelf een eigen onderneming beginnen wil. Het hebben van een eigen onderneming biedt zo z’n voordelen. Toch is een eigen zaak starten niet altijd even makkelijk. Hoe zorg je er nu voor dat je op een goede manier kan beginnen aan de start van je eigen onderneming? Op deze site schrijf ik er veel over. En ik maakte een online programma over SEO schrijven, om online gevonden te worden met jouw bedrijf. Ik geef je in dit artikel en paar belangrijke tips, die je kunt volgen voordat je gaat starten.

Schrijf een ondernemingsplan

Als eerste is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven. Belangrijke onderdelen van zo’n plan zijn een marketingplan en een financieel plan. Het is niet verplicht een plan te maken, maar het maakt jouw ondernemersreis een stuk overzichtelijker. Door middel van het schrijven van een ondernemingsplan maak je inzichtelijk wie jouw klanten zullen zijn en wat de mogelijke kosten zullen zijn voor het starten en ondernemen.

Daarnaast kun je dan berekenen wat de omzet moet zijn om winst te kunnen behalen. Want je gaat pas iets verdienen als je de kosten eerst hebt terug verdiend. Het plan is niet alleen handig voor jezelf, want je kunt het ook gebruiken om jezelf te presenteren aan investeerders. Wat staat er in een ondernemingsplan? Lees het hier!

Zorg voor een uitgebreid financieel plan

Tijdens het schrijven van een ondernemingsplan krijg je al meer duidelijkheid over de kosten, die je zal moeten maken om een eigen onderneming beginnen mogelijk te maken. Daarnaast is het verstandig een apart financieel plan te schrijven. Een eigen onderneming beginnen kan veel geld kosten.

Dit is vooral in het begin. Soms vallen de kosten van een eigen zaak mee. Door middel van het financiële plan, kun je erachter komen of je bijvoorbeeld financiering nodig hebt. Zo kun je door middel van het plan inschatten of je extra geld nodig hebt en kun je wanneer nodig geld lenen.

Een eigen onderneming beginnen biedt altijd onzekerheid, dus kan het fijn zijn om wat geld achter de hand te hebben. Maar leen nooit teveel ten opzichte van de verwachtte inkomsten. Dat is een valkuil, waar veel startende ondernemers aan ten ondergaan. Wees realistisch en wees zo zuinig mogelijk in het begin. 


LEES OOK: Winkel inventaris, wat is het? en wat heb je nodig als je start?


Eigen onderneming beginnen? Kies een goede naam

Wanneer je een onderneming start, heeft deze natuurlijk ook een goede naam nodig. De naam doet veel voor een onderneming. Zo kan het je onderneming als het ware maken of kraken. Je wilt ervoor zorgen dat jouw naam blijft hangen bij jouw doelgroep. Maar let er ook goed op dat de naam die je wilt gebruiken niet al bestaat. Dat kan later voor problemen zorgen.

Natuurlijk kun je op internet zoeken of de naam al gebruikt wordt. Als dat zo is, wil je verwarring voorkomen. Zorg dat je uniek bent met je naam. Koop dan de domeinnaam bij een internetprovider. En leg je naam eventueel vast bij een merkenbureau. Dan kan een ander deze in de toekomst nooit gebruiken. 

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Om een eigen onderneming beginnen mogelijk te maken, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voordat je je wilt laten inschrijven is het handig om te weten welke ondernemingsvorm je wilt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een eenmanszaak starten, maar kun je ook gaan voor een BV of een Vof als je met anderen samen een bedrijf wilt starten.

Voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel betaal je een klein bedrag per jaar. Je krijgt bij inschrijving ook gelijk een BTW nummer, die je kunt gebruiken bij jouw belastingaangifte.

Zoek klanten en presenteer jouw onderneming

Je wilt natuurlijk wel dat je onderneming opvalt. Hier kun je zelf voor zorgen door jouw bedrijf online en offline te promoten. Een eigen website is een musthave voor elke ondernemer. Daarnaast kun je afhankelijk van je diensten of producten netwerkbijeenkomsten bezoeken, op beurzen staan of via social media en online adverteren jouw klanten bereiken.

Als je vooral online wilt werken, dan is het belangrijk dat je weet hoe je met jouw website vindbaar wordt in Google. Heb je een fysieke winkel in de stad of dorp? Dan wil je misschien ook gebruik maken van flyers en een advertentie in de plaatselijke krant. Marketing voor dienstverleners ziet er anders uit dan wanneer je bijvoorbeeld een webwinkel wilt starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.