Wat is SEO en hoe werkt SEO?

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands is dat zoekmachine optimalisatie. Wat is SEO? Het is het proces waarmee je ervoor zorgt dat een website gevonden kan worden in zoekmachines, zoals Google. Een website moet dan aan bepaalde eisen voldoen. Wat is SEO?

Waaruit bestaat SEO?

SEO ofwel zoekmachine optimalisatie bestaat uit:
Technische SEO ofwel de techniek van een website optimaliseren
SEO schrijven zodat de teksten in een website geoptimaliseerd zijn
Linkbuilding het gebruik van interne en externe links voor een hogere positie in de zoekresultaten.

Waarom SEO?

Waarom heb ik SEO nodig? Om bezoekers te ontvangen naar jouw website via de zoekresultaten in Google of andere zoekmachines. Het is een voordelige en duurzame manier om meer bezoekers naar je website te krijgen. Van een goed geoptimaliseerde website heb je jarenlang profijt.

Is SEO moeilijk?

SEO is complex maar niet moeilijk. Je moet even weten waar je rekening mee moet houden. Als je ervoor zorgt dat je webbouwer de techniek op orde heeft, is het zinvol dat je zelf leert wat SEO schrijven inhoudt. Ik kan het je in 5 lessen leren!

Waar kan ik SEO leren?

Ik schreef het online programma ‘SEO schrijven voor vindbaarheid online‘. Je leert in 5 lessen alles wat je moet weten over de juiste doelgroep kiezen, waarover je schrijven kunt en welke zoekwoorden je daarvoor kunt gebruiken. Ik leer je ook hoe je interne en externe links in kunt zetten om je vindbaarheid te optimaliseren. Kortom, ik leer je hoe je met de juiste zoekwoorden, jouw specifieke doelgroep kunt bereiken door bovenaan in Google te komen.

Meer bezoekers naar je website
Online cursus SEO schrijven voor vindbaarheid online, voor meer bezoekers en meer klanten naar jouw website.

Wat is SEO en hoe werkt het?

Wat is SEO? Met SEO ofwel zoekmachine optimalisatie zorg je ervoor dat jouw website gevonden wordt via Google en andere zoekmachines. Gevonden worden betekent dat je bovenaan in de zoekresultaten verschijnt als bezoekers bepaalde zoekopdrachten intypen. Je krijgt daardoor meer bezoekers naar je website. En dus ook meer klanten.


LEES OOK: SEO schrijven voor vindbaarheid online
EN Content marketing en klanten binnen halen? Zo werkt dat!


Hoe werkt zoekmachine optimalisatie in het kort:

 • Zorg dat de technische SEO voor je website in orde is (lees mijn gratis e-book)
 • Vind de juiste zoekwoorden voor jouw doelgroep
 • Beantwoord vragen van jouw doelgroep
 • Zorg voor relevante content met tekst, beeld en eventueel video
 • Zorg voor structuur in je teksten met h2 en h3 kopjes
 • Plaats het zoekwoord in de titel van je website
 • Plaats het zoekwoord in kopjes van je tekst
 • Gebruik één zoekwoord voor één tekst
 • Zorg dat je tekst leesbaar is en gebruik het zoekwoord niet te vaak
 • Maak gebruik van interne en externe links

Hoe je dit allemaal toepast kan ik je in 5 dagen van 3 uur per dag leren in mijn online programma ‘SEO schrijven voor vindbaarheid online’. Dat kost je eenmalig 450,- euro ex btw en bezorgt je klanten via Google. Het is een belachelijk kleine investering in tijd en geld, waarmee je jarenlang gratis klanten naar jouw website kunt lokken! Ik geef je bij elke les praktische opdrachten. Eén daarvan is het schrijven van een SEO artikel voor je eigen website. Ik controleer deze persoonlijk en geef je daarover feedback.

Waarom SEO?

Waarom zou je SEO willen leren als je social media kunt gebruiken om jouw zichtbaarheid online te vergroten? Daar is een goede reden voor. Zoals je weet moet je via social media zoals Facebook en Instagram steeds meer moeite doen om je eigen volgers te bereiken. Sterker nog, je moet ervoor betalen in de vorm van advertenties. Er worden zelfs dure cursussen aangeboden om te leren hoe je moet adverteren via social media. Een website die gevonden wordt door jouw klanten via de zoekmachines is dan een véél goedkoper alternatief. Als je zelf leert hoe dat werkt.

Als je eenmaal weet hoe SEO werkt krijg je jarenlang gratis bezoekers op je website! Bezoekers, die klanten kunnen worden.

Is SEO moeilijk om te leren?

Zoekmachine optimalisatie is complex, maar zeker niet moeilijk om te leren. Het bestaat uit 3 onderdelen:

 • Technische zoekmachine optimalisatie
 • Teksten optimaliseren
 • Linkbuilding

Technische Zoekmachine optimalisatie

e-book Ultieme gids voor technische SEO
Gratis e-book technische SEO eenvoudig uitgelegd, de ultieme gids!

Technische zoekmachine optimalisatie houdt in dat je jouw website technisch in orde maakt om gevonden te kunnen worden in de zoekmachines. De technische eisen die Google stelt aan websites, bepalen goeddeels of jouw website überhaupt getoond zal worden in de zoekresultaten.

Ik schreef er een GRATIS e-book over: ‘De ultieme gids voor vindbaarheid in Google, technische SEO eenvoudig uitgelegd’. Ik geef je in dit e-book ook een compacte checklist, die je kunt delen met je webbouwer. Misschien snap je niet alles wat er staat. Maar je kunt na het lezen van dit e-book wel de juiste vragen stellen aan jouw webbouwer. Voor je nieuwe website of voor het verbeteren van je bestaande website.

SEO schrijven & linkbuilding

Vaak worden SEO schrijven en linkbuilding als twee verschillende factoren genoemd in de wereld van de zoekmachine optimalisatie. Maar ze hebben zoveel met elkaar te maken, dat ik ze in mijn online programma ‘SEO schrijven voor zichtbaarheid online‘ allebei bespreek. ‘SEO schrijven’ houdt in dat je de teksten op je website optimaliseert voor vindbaarheid in de zoekmachines.

Linkbuilding

Linkbuilding is het plaatsen of ontvangen van links in je website. Er zijn externe links. Daarbij plaats jij links in je tekst naar andere pagina’s buiten je website. En ook links die van andere websites naar jou linken vallen daaronder. Deze zijn het meest bekend. Maar ook interne links zijn belangrijk. Het zijn links die je binnen jouw website plaatst naar andere pagina’s of artikelen binnen je website. Deze helpen bezoekers om meer te weten te komen over jou. En ook Google kan daardoor meer pagina’s van jouw website bekijken en indexeren.

Met de juiste zoekwoorden voor jouw doelgroep en een goed content marketing plan kun je nog steeds bovenaan in Google komen.

Klanten vinden jou via Google

Om gevonden te worden in Google, heb je naast een technisch soepel lopende website en goed gestructureerde teksten ook externe links van andere websites nodig. Als je hier adverteert op mijn online magazine Haar eigen Zaak! krijg je zo’n externe link voor de periode van 5 jaar. Adverteren is dus goed voor je linkbuilding én je bereikt een grote doelgroep van andere ondernemers, die jouw website gaan bezoeken.

Online programma: jouw resultaat

In mijn online programma ‘SEO schrijven voor vindbaarheid online’ leer ik je hoe je specifiek jouw doelgroep kunt bereiken via internet. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken. Ik leer je ook hoe je de beste zoekwoorden kunt kiezen en waar je ze vinden kan. En hoe je ze toepast in de teksten op je website. En ik laat je zien hoe linkbuilding werkt. In 5 lessen van maximaal 3 uur stevig doorwerken per les. Je kunt op elk moment beginnen. En in je eigen tempo werken. En ik beantwoord al jouw vragen persoonlijk. Jouw resultaat na deze cursus is een compleet content marketing plan voor jouw website. Inclusief je eerste cornerstone artikel, waar ik je persoonlijk feedback op geef.

Vivienne Westerhoud van Haar eigen Zaak! en Wereldonderneemster

Mijn naam is Vivienne Westerhoud. Ik ben bioloog, bedrijfskundige, SEO tekstschrijver én blogger sinds 2001. Dat is ruim 20 jaar ervaring als online ondernemer, die ik graag met jou wil delen. Ik hielp al meer dan 1.000 klanten met SEO teksten en content marketing plannen. Nu is mijn kennis heel compact en concreet beschikbaar in mijn online programma. Ik geef je heel graag persoonlijk advies en feedback op je tekst en jouw content marketing plan! Wil je liever het hele proces uit handen geven aan mij? Mail mij dan!

Heb je nu al vragen? Laat een reactie achter onder deze post!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.