Winkel inventaris? Wat is het en wat heb je nodig als je start?

Winkel inventaris
De kassa en de stellingen waar je jouw producten op presenteert zijn onderdeel van de winkel inventaris

Starten met je eigen winkel? Daar komt veel bij kijken. Misschien heb je financiering nodig om je eerste voorraad aan te schaffen. Of dat nu kleding is, cosmetica of andere producten, jouw voorraad is kostbaar. Daarnaast moet je denken aan de winkel inventaris. Dat is alles in de winkel wat je niet verkoopt, maar je wel nodig hebt om je winkel te draaien. Waar moet je dan aan denken? Ik geef een overzicht voor starters.

Kledingrekken zijn onderdeel van je winkel inventaris

Stel je start een kledingwinkel, dan is de kleding die je wilt verkopen jouw voorraad. De rekken waar je de kleding op uit wilt hangen, zijn onderdeel van je winkel inventaris. Net als de hangertjes waar de kleding op hangt. Daarnaast heb je kasten waar de kleding per item in een maatboog in liggen. Of tafels waar je paspoppen op zet met stapeltjes kleding erom heen. Die paspop en de tafel horen ook bij je inventaris.

Toonbank en kassa

In de meeste winkels vind je een duidelijke toonbank met een kassa systeem. Deze behoren ook tot de inventaris. De kassa zelf en aankleding van de toonbank. Het betaalsysteem en alle decoraties die je aanbrengt rond de kassa, zijn items die je gebruikt in je winkel, maar niet verkoopt aan je klanten. De kosten die je maakt om je inventaris aan te schaffen, mag je aftrekken van je omzet, voordat je afrekent met de belastingdienst. Je kunt ze dus opvoeren als gemaakte kosten en de BTW is aftrekbaar.

Prijskaartjes, labels en plakband

Ook kleinere items zoals prijskaartjes, labels, scharen en plakband zijn onderdeel van je inventaris. Ook al komen die onder de noemer van kantoorartikelen in je boekhouding. Een dymo printer is een handige thermische printer voor prijslabels. Er wordt geen inkt gebruikt en je kunt snel veel labels of stickers bedrukken. Dymo labels zijn handig om te gebruiken in je winkel. Als je bijvoorbeeld prijsstickers moet maken voor op de kledinglabels. Of op andere plekken in de winkel belangrijke informatie wilt plaatsen voor je klanten. Net als plakband en inpakpapier onmisbaar in elke winkel. Dymo 11354 labels zijn de voordelige variant voor blanco labels. En worden veel gebruikt door winkeliers. Voor alles waar je met een sticker informatie op wilt zetten.

Pashokjes en zitplekken

Als je schoenen verkoopt, heb je veel zitplaatsen nodig in je winkel. Deze horen tot de inventaris. Net als de pashokjes en de gordijnen die deze afsluiten. Je kunt de inrichting van je winkel helemaal aanpassen aan de stijl die jij als winkel uit wilt stralen. Met glitter en glamour. Of juist chique en rustig. Of stoer en casual. Alle items die je ervoor nodig hebt om die uitstraling aan je winkel te geven zijn kosten die je zakelijk maakt. Deze kun je dus aftrekken van de belastingen. Jouw boekhouder weet wel hoe dat werkt. Aan jou de taak om alle aankoop bonnen goed te bewaren. Want zonder bon, kan het de boekhouding niet in.


LEES OOK: Meer klanten naar je winkel? Zo gebruik je internet!
EN Reclame maken voor je winkel of horecazaak, hoe doe je dat?


De etalage hoort ook bij de winkel inventaris

In de etalage zet je misschien paspoppen neer. En je kleed het geheel aan in de sfeer van het seizoen. Met een bloesemboom, een schommel of een paddenstoel. Alle items die je gebruikt om je etalage te decoreren behoren tot de inventaris. Huur je iemand in om je te helpen bij de styling? Dan zijn dat personeelskosten of ingekochte diensten.

Voorraad hok

Je wilt je voorraad niet allemaal in de winkel zetten. Dan wordt het snel te vol. Je hebt dus een plek nodig waar je jouw voorraad droog en schoon kunt bewaren. Ook daar zul je stellingen en kasten voor willen gebruiken. Met een duidelijk systeem en labels om snel het juiste product te kunnen vinden. Allemaal onderdelen van de inventaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.