Goed voor je personeel zorgen? Dat begint bij HR!

Goed voor je personeel zorgen

Goed personeel is in veel branches behoorlijk schaars. Om de juiste kandidaten te vinden moeten veel bedrijven echt hun best doen. En vind je eenmaal die ideale kandidaat? Zorg dan dat hij of zij blijft. Want nog steeds is goed voor je personeel zorgen de beste manier om de juiste mensen aan jouw bedrijf te binden. En wat betekent dat dan? Natuurlijk is de werksfeer belangrijk, maar ook de arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden spelen een belangrijke rol. Wil je het voor iedereen goed doen? Dan is het belangrijk om je eigen HR afdeling op orde te krijgen.

Goed voor je personeel zorgen? Een goede HR afdeling biedt uitkomst!

Goed voor je personeel zorgen. Dat heeft bij steeds meer bedrijven voorrang op het werven van nieuwe kandidaten. En dat is slim. Want je wil kennis over het bedrijf in huis houden. Het scheelt ook heel veel geld als je personeel langer aan je weet te binden. Denk aan de kosten voor werving en selectie, maar ook aan de uren waarin je iemand in moet werken. Je werknemers tevreden houden mag prioriteit krijgen. Een HR afdeling, die dat allemaal in de gaten houdt biedt uitkomst.

Wat moet een HR afdeling allemaal doen?

Een professionele HR afdeling maakt gebruik van HRM software. Daarmee houd je overzicht over al het personeel en kan je alle acties inplannen, die belangrijk zijn voor het bedrijf en de werknemers. Je houdt ziekteverzuim en promoties bij. En alles wat er tussen ligt. Met een goede personeelsadministratie kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat kan je met een digitaal HRM systeem doen?

Wat kan je eigenlijk allemaal met zo’n digitaal HRM systeem doen? Ik geef een overzichtje:

Digitaal personeelsdossier van alle werknemers

In één oogopslag zien welke afspraken er zijn gemaakt met elke werknemer binnen de organisatie? Dat kan. Je houdt een personeelsdossier bij met contracten, gesprekken en afspraken.

Voldoen aan regels en wetgeving

HR administratie tools maken het makkelijker om je personeel te managen volgens de laatste wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke contracten en de verlenging daarvan.

Wagenparkbeheer en meer bijhouden

Rijden jouw medewerkers in een auto van de zaak? Dan kan je in een elektronisch systeem heel eenvoudig bijhouden wie welke auto gebruikt en wanneer reparatie- en onderhoudscontracten aflopen. En het moment waarop de auto’s in onderhoud moeten, houd je makkelijk in de gaten. Ook als je andere bedrijfsmiddelen verstrekt aan het personeel, zoals laptops, bedrijfskleding of mobiele telefoons, kan je dat goed vastleggen.

Persoonlijk ontwikkelingsplan & opleidingen

Goed voor je personeel zorgen betekent dat je opleidingen aanbiedt. Zodat mensen zich verder kunnen ontwikkelen. Zowel op persoonlijk als professioneel inhoudelijk vlak. Een digitaal persoonlijk ontwikkelingsplan met bijpassende doelstellingen vind je ook in zo’n systeem. Je legt ook alle opleidingen, beoordelingen en certificaten eenvoudig vast.

Je personeel goed informeren

Heldere interne communicatie is belangrijk binnen elke organisatie. Het geeft je personeel het gevoel dat zij ertoe doen. Een goede HR afdeling heeft zicht op dingen als verjaardagen, jubilea, CAO wijzigingen en nieuws over het pensioen. Daar helder over communiceren en iedereen informeren helpt het afdelingshoofd op tijd feestjes en cadeautjes te regelen. En helpt je personeel om overzicht te houden op hun financiële toekomst.

Afspraken over flexibel werken

Behalve een goede HR afdeling zijn er meer dingen waarmee je personeel tevreden kan houden. Ook soepele afspraken over waar en wanneer je personeel werkt, wint aan populariteit. Hybride werken is niet meer weg te denken uit Nederland. Veel werknemers met een jong gezin of de zorg voor een ouder, zijn heel tevreden als zij hun werk flexibel kunnen uitvoeren.

Leuke uitjes en extra’s

Leuke extra’s aan je personeel bieden is ook echt een goed idee. Denk aan personeelsuitjes, cadeautjes, een eindejaarsbonus voor iedereen of een gezonde lunch betaald door de baas. Het zijn allemaal manieren waarop jij goed voor je personeel kan zorgen.

Foto doorAnna Shvets via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.