Zaken doen over de grens? Dit moet je weten!

Zaken doen over de grens

Als ondernemer zijn er verschillende redenen, waarom een stap naar het buitenland wenselijk of noodzakelijk is. Het kan zijn dat de Nederlandse markt verzadigd is, of dat jouw product of dienst zeer gewild is in een specifiek land of gebied. Om deze motieven, kan het aantrekkelijk zijn om je als ondernemer te verdiepen in een ander land. In dit artikel lees je welke dingen belangrijk zijn, voordat je de stap naar het buitenland kunt zetten. Zaken doen over de grens is niet moeilijk, maar het is anders dan in Nederland.  

Zaken doen over de grens? Kies een specifiek land!

Voordat je in het buitenland gaat ondernemen, is het belangrijk om vooraf na te gaan in welk specifiek land je dat wilt doen. Door je te verdiepen in een specifiek land, kom je erachter wat de prioriteiten zijn in dat land. Wat leeft er, welke trends zijn er en welke stijl is populair bij de bevolking. Hierdoor weet je als ondernemer waar je op moet focussen. Door het bestuderen van de markt, weet je ook wie jouw grootste concurrenten zijn en welke problemen jij kunt oplossen voor je klanten. Zaken doen over de grens doe je niet zonder een uitgebreide marktanalyse.

Wees bekend met de taal

Als je de markt hebt onderzocht en factoren omtrent concurrentie, afnemers en problemen in kaart hebt gebracht, is de taal de volgende stap. Wanneer je een webshop hebt en bijvoorbeeld in Engeland wil gaan verkopen, is het natuurlijk belangrijk dat de webshop in het Engels wordt vertoond. Je zou dit zelf kunnen doen, maar nog beter is het om daarvoor een professional in te huren. Door je website te laten vertalen via een vertaalbureau Engels, vertalen native speakers jouw webshop. Zo zal het Engelse volk zich meer aangesproken voelen in de stijl die zij gewend zijn. En met een beter begrip van de taal en woordkeus, komt het de conversie ten goede.


LEES OOK: Webshop omzet verhogen? Ga internationaal!
EN In het buitenland verkopen met je webshop? Interview en tips van ervaren onderneemster


Ken de wet- en regelgeving

Als je in een ander land verkoopt, heb je bijna altijd te maken met andere wet- en regelgeving omtrent de verkoop van producten of diensten. Belangrijk is om vooraf de wetten die voor jou van toepassing zijn te weten en je eigen webshop hierop af te stemmen. Zo voorkom je een hoop ellende en ben je vrij om te verkopen in het land. Zoek ook uit hoe de belastingregels zijn. Verkoop je aan consumenten of bedrijven? En hoe betaal je de belasting? In welk land? Let er ook op dat niet elk land bekend is met het in ons land zo populaire iDeal. Zorg dat je de meest populaire betalingsmethode gebruikt voor dat specifieke land.

Houd trends bij en weet wat er speelt

Naast deze praktische tips is het belangrijk om trends goed in de gaten te houden. Wat raakt de mensen in dat specifieke land? Hoe leef jij je in, zodat je jouw klanten begrijpt? En de juiste klanten vinden kunt. In Nederland gaat dat bijna vanzelf. Maar zodra je met een ander land te maken hebt, is het belangrijk om er regelmatig heen te reizen. En mensen te spreken. En natuurlijk kun je het nieuws in de gaten houden. Zaken doen over de grens is leuk en spannend. En je vergroot je markt er aanzienlijk mee. Want Nederland is natuurlijk best klein.

foto credits: Thirdman via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.