Je eigen webshop starten: 5 praktische tips

Je eigen webshop starten

Of het nu een uit de hand gelopen hobby of een grote passie is: het starten van je eigen webshop kan een geweldig mooi nieuw begin zijn. Maar er komt natuurlijk best wat bij kijken. Zo moet je een webshop laten ontwerpen, je producten opslaan, voldoende financiën hebben en ga zo maar door. We geven je dus graag een aantal praktische tips waarmee jij jouw webshop makkelijk zelf op kunt starten. Je eigen webshop starten? 5 praktische tips!

1.Vind de juiste financiering

Om te beginnen heb je natuurlijk geld nodig. Je moet inkopen doen, specialisten zoals een webbouwer inschakelen en jezelf inschrijven bij de kamer van koophandel. Voor dit soort zaken heb je nu eenmaal wat geld nodig. Sluit een zakelijke lening af wanneer je denkt dat je deze makkelijk binnen de termijn terug kunt betalen, of bouw een paar maanden aan een flinke spaarrekening. Hoe meer budget je achter de hand hebt, hoe meer zelfvertrouwen je zult hebben om te starten.

2. Schakel specialisten in

Om je webshop succesvol te maken moeten zowel de website als de content er natuurlijk gelikt uit zien. Heb je geen talent voor dit soort zaken? Besteed het dan zeker uit. De bezoeker van jouw website moet namelijk in no-time terecht kunnen voor de doelen die hij of zij in hoofd had. Lange teksten, slechte foto’s of een onduidelijke navigatie kunnen klanten al snel weg laten klikken. Freelance specialisten zoals een copywriter, webbouwer of online marketeer weten precies hoe ze dit aan moeten pakken en zorgen er samen met jou voor dat je webshop een kans van slagen heeft.

Welk platform?

Kijk ook goed met welk e-commerce platform je wilt werken. Wil je bijvoorbeeld zelf snel wijzigingen kunnen maken, dan is het wel fijn als het platform gebruiksvriendelijk is. Ieder e-commerce platform komt zo met eigen voor- en nadelen, dus doe hier vooraf goed onderzoek naar en maak niet zomaar een snelle keuze. WooCommerce en Magento zijn in die markt het meest populair. Maar als je speciale wensen hebt, zoek dan eerst goed uit welk platform daar het beste bij aansluit.


LEES OOK: Mijn eigen bar openen waar moet ik aan denken?
EN Een eigen zaak opzetten van dromen naar doen
EN Online babywinkel beginnen? Zo start je goed!


Het verzenden

Denk voordat je begint ook even na over het verzenden van de producten. Naar welke landen verzendt je wel en niet? Hoe lang duurt de verzending en op welke manier verzend je de producten? Sluit je hier verzekeringen voor af, of is het op risico van de klant? Genoeg vragen om antwoorden op te vinden. En de regels en gewoonten zijn ook in alle landen weer anders. Zo stelt de Duitse consument weer andere eisen aan een webshop en service, dan een klant uit België. Internationaal zaken doen vergt sowieso een goede voorbereiding.

De verzekeringen

Dan nog even super praktisch: je verzekeringen. Zeker als webshopeigenaar heb je bepaalde verzekeringen nodig. Denk aan je inventaris, je rechtsbijstand. En eventueel zelfs je arbeidsongeschiktheid. Kijk voor deze laatste ook eens naar alternatieve AOV vormen. Regel dat allemaal goed en denk erover na wat jouw risoco’s zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.