Horecazaak verduurzamen
Als je een eigen horecazaak hebt, heb je er vast al eens over nagedacht. Je wil een start maken met duurzaam ondernemen. Maar waar begin je? Wij verzamelden enkele belangrijke aandachtspunten. Je horecazaak verduurzamen is niet moeilijk. En het bespaart je ook geld.
Horecazaak verduurzamen? Bespaar energie!
De grootste stap is misschien wel te maken op het gebied van energiebesparing. Energiezuinige horeca apparatuur kan daarin niet ontbreken. Let bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kritisch op het energieverbruik. Apparatuur met een gunstiger energielabel verbruikt minder energie. Dat is niet alleen beter voor de planeet, ook de portemonnee wordt hier blij van. Op jaarbasis kan energiezuinige apparatuur al snel enkele honderden euro’s besparen. Nog leuker: met de Energie Investerings Aftrek (EIA) stimuleert de overheid investeringen in energiezuinige apparatuur. Een deel van de investering kan namelijk worden afgetrokken van de fiscale winst.
Ook kleinere investeringen helpen mee
Is investeren in energiezuinige apparatuur nog een stap te ver? Dan kun je stappen maken door te kiezen voor groene energie en over te stappen op LED verlichting. Met slimme bespaartips valt veel winst te behalen. En ook kleinere investeringen helpen mee en zijn de moeite waard. Zet bijvoorbeeld niet direct alle apparatuur aan bij het openen van de zaak. Plaats vries- en koelapparatuur nooit naast een warmte bron, zoals een heet fornuis. De apparatuur moet dan harder bij koelen en verbruikt zo meer energie. Laat keukenapparatuur regelmatig nakijken om de technische prestaties optimaal te houden. Dit voorkomt onnodig energieverbruik.
LEES OOK: Starten met duurzaam ondernemen kan ook in kleine stappen
EN Horeca trends top 10 voor je horecazaak
Voedselverspilling tegengaan
Het blijft een groot issue in de horeca: voedselverspilling. De horeca is één van de sectoren waar ieder jaar nog teveel voedsel wordt weggegooid. Zonde en onnodig, met de juiste maatregelen is voedselverspilling namelijk helemaal niet nodig.
Doelgericht inkoopbeleid
Een doelgericht inkoopbeleid helpt om precies de juiste hoeveelheden in te kopen. Kijk kritisch naar de oude voorraad en koop niet meer in dan nodig.
Vaker lokaal inkopen
Koop verse producten zoveel mogelijk lokaal. Dat voorkomt bederf en bovendien komt het de smaakkwaliteit ten goede.
First in, first out
Werk met een ‘first in, first out’ principe. Maak oude voorraad eerst op voordat nieuwe voedingswaren worden gebruikt. Zet de oude voorraad vooraan in de opslag zodat deze als eerste worden gepakt.
Verklein de menukaart en de porties
Een te uitgebreide menukaart vraagt om veel verschillende ingrediënten. Dat maakt de kans op verspilling en bederf groot. Bovendien wordt eigenlijk niemand blij van een te volle menukaart. Probeer daar meer eens iets uit te kiezen. Less is more geldt ook voor de menukaart. Kies een aantal vaste opties en breid dit per seizoen uit.
Leg de focus op het hoofdgerecht en verklein de porties van bijgerechten. Vaak krijgen gasten de grote schalen met friet, groenten en salades niet op in combinatie met het hoofdgerecht. Beperkt het aantal bijgerechten en de portie grootte. Geef aan dat bijbestellen altijd mogelijk is voor de grotere trek.
LEES OOK: Duurzaam ondernemen in de horeca
EN Duurzaam ondernemen voor de kleine ondernemer
Duurzame materialen
Ee ander aandachtspunt voor verduurzamen in de horeca is het gebruik van duurzame materialen. Beperk het gebruik van wegwerpplastic – dat bovendien vanaf 2021 verboden is – en kies voor duurzame alternatieven zoals bamboe, bagasse (afval van suikerriet), karton of FSC-hout. Vervang agressieve schoonmaakmiddelen en bespaar op waterverbruik. Ook in het interieur zijn duurzame keuzes te maken. Zoals gerecycled of zelfs circulair meubilair.
Wil jij ook je horecazaak verduurzamen? Welke stappen zette jij voor dit doel?