Duurzaam ondernemen in de horeca

Duurzaam ondernemenWelke stappen kun je zetten als horeca ondernemer om te verduurzamen? Duurzaam ondernemen spreekt steeds meer mensen aan. Als je buiten de deur eet, geeft het een goed gevoel als dat groen en duurzaam is. Behalve goed zijn voor het milieu, kun je dat goed combineren met een gezonde maaltijd. Dus goed voor mens en dier. En als je met duurzaamheid ook kosten kunt besparen, is de prijs voor je gasten ook voordeliger.

Tips voor duurzaam ondernemen in de horeca

Bespaar water

Duurzaam ondernemen in de horeca hoeft niet altijd heel moeilijk te zijn. Zet een ‘perlator’ op alle kranen. Het is een mondstuk voor kranen, dat ervoor zorgt dat er lucht in de waterstraal komt. Je gebruikt dan minder water per tijdseenheid. De lucht zorgt er ook voor dat de straal zijn waterdruk behoudt. Het kost een paar euro per kraan, die je binnen een maand hebt terugverdiend. Duurzaam ondernemen gaat wel vaker hand in hand met het besparen van geld.

Gebruik LED verlichting

LED lampen zijn duurzaam, omdat ze veel minder stroom gebruiken dan gewone lampen. Het licht is warm en je kunt tegenwoordig ook LED verlichting steeds beter op een dimmer aansluiten. LED lampen zijn wat duurder dan andere lampen, maar je kunt ze binnen een jaar terugverdienen, door de besparing op je elektriciteitsrekening. Plaats ook verlichtingssensoren in ruimtes waar vaak het licht aan blijft, zonder dat er mensen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het magazijn, de toiletten en de personeelsruimte. Een sensor kun je binnen een paar maanden terugverdienen. Duurzaam ondernemen in de horeca, kan je dus ook geld besparen.

—————————————————–

LEES OOK: Starten-met-duurzaam-ondernemen-kan-ook-in-kleine-stappen
EN Duurzaam-ondernemen-voor-de-kleine-ondernemer

—————————————————–

Energiezuinig met apparatuur

koelinstallatiesHoud de deuren van vriescellen en andere koelinstallaties zoveel mogelijk dicht. Vervang versleten rubbers in koel- en vriescellen op tijd. En kies voor energiezuinige modellen. Onderzoek ook welke vaatwasser het meest energiezuinig is. Een nieuwe aanschaffen, kan je veel energie besparen. Koop ook een terrasverwarmer die pas aanslaat als er gasten in de buurt zijn.

Verspil geen voedsel

Maak je menukaart kleiner, zodat je minder voedsel hoeft te verspillen. Er zijn nu al restaurants waar je elke dag ‘met de pot mee’ kunt eten. En die zijn al behoorlijk populair. Als je toch meer keuze wilt, werk dan met een dagmenu, waarin je de ingrediënten verwerkt, die toe zijn aan consumptie. En serveer je ruime porties? Bied dan een doggybag aan, zodat je gasten de restjes mee naar huis kunnen nemen voor de volgende dag. Meld je ook aan bij ResQ club of Restoranto. Via deze apps kunnen restaurants eten aanbieden dat verspild dreigt te raken. Consumenten kunnen dit dan tegen een gereduceerde prijs kopen.

Eco vriendelijke schoonmaak

In de horeca worden veel schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik ecologisch verantwoorde middelen. En gebruik er niet teveel van. Van extra schoonmaakmiddel, wordt het niet schoner. Een   duurzaam alternatief voor chloor en bleek is O2. De O2-variant bevat actieve zuurstof en is minder belastend voor het milieu dan chloor.

Personeel en een goed doel

Wil je aan de slag om jouw horeca onderneming duurzamer te maken? Of wil je een extra slag maken naar nog groener ondernemen? Zorg dan dat je personeel daar net zo enthousiast over is als jijzelf en sta open voor suggesties. Sluit je ook aan bij een groen keurmerk zoals Green Key, EKO Keurmerk of Vis&Seizoen en kies een goed (groen) doel, waar je aan wilt doneren. Communiceer zowel naar je personeel als je gasten duidelijk dat duurzaam ondernemen belangrijk voor je is. En wat jou drijft. Je zult enthousiaste reacties ontvangen en er een goed gevoel aan overhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.