De beste vloer voor je winkel of horecazaak: gietvloeren

De beste vloer voor je winkel of horecazaak

De beste vloer voor je winkel*

Ben je van plan een winkel of horecazaak te starten? Of ga je verbouwen? Dan is de vloer een belangrijk onderdeel van de beleving voor je klanten. Wil je rustiek en maakt onderhoud je niet veel uit? Dan kies je misschien voor een houten vloer. Maar ga je modern en wil je een slijtvaste, onderhoudsvriendelijke vloer? Dan is de beste vloer voor je winkel of horecazaak waarschijnlijk een gietvloer.

Wat is een gietvloer?

Wat is een gietvloer? Het is een naadloze kunststof vloer. Hij wordt gegoten op een ondervloer en afgewerkt met een lak of coating. Er zijn twee materialen waar gietvloeren van gemaakt worden: Epoxy (EP) en Polyurethaan (PU). Deze laatste is bij uitstek geschikt voor woningen, kantoren en winkels. En ook voor horeca zijn er speciale gietvloeren die voldoen aan de hygiënecode. Gietvloeren zijn leverbaar in elke RAL-, NCS- of Sikkens-kleur. Dus geen vloer is hetzelfde. De vloeren voelen warm en zacht aan en zijn zeer goed geschikt voor vloerverwarming.

Welk type gietvloeren zijn er?

Welk type gietvloeren zijn er? Niet alle gietvloeren zijn hetzelfde. Er zijn twee materialen waar veel vloeren mee gegoten worden:

Epoxy gietvloer

De epoxy gietvloer is naadloos en slijtvast. Deze is ontwikkeld voor fabrieksgebouwen en bedrijfsloodsen. Inmiddels passen we de vloer ook steeds vaker toe in woningen. Maar we treffen de epoxy gietvloer voornamelijk aan in: magazijnen, garages en technische ruimtes. De vloer is voornamelijk geschikt als duurzame en naadloze bedekking van cement- en gipsgebonden ondergronden.

Polyurethaan gietvloer

Een polyurethaan of PU gietvloer is geschikt voor bijna iedere ondergrond. Binnen de PU vloeren onderscheiden we twee typen: aromatische en alifatische PU gietvloeren:

Aromatische PU gietvloer

De aromatische PU gietvloer is geschikt als duurzame afwerking van cement- en gipsgebonden of stalen ondergronden. Deze vloer vinden we voornamelijk in: huizen van bewaring, laboratoria en ziekenhuizen, scholen, winkels en Musea.

Alifatische PU gietvloer

De alifatische PU gietvloer is geschikt als duurzame afwerking van cement- en gipsgebonden of stalen ondergronden. Deze vloer vind je vooral in: winkels, kantoren, horeca en kantines, showrooms en musea.


LEES OOK: Voedselverspilling in je horecazaak voorkomen? Tips!
EN Winkel inventaris: wat is het en wat heb je nodig als je start?


De voordelen van gietvloeren

Behalve dat gietvloeren mooi en modern ogen en je deze in elke kleur kan laten maken, heeft de gietvloer nog meer voordelen. Gietvloeren zijn:

KleurvastJouw vloer blijft jaren mooi
BrandwerendBescherm je zaak met een brandwerende vloer
GeluiddempendCreëert rust, ook als er veel mensen op lopen
OnderhoudsvriendelijkHygiënisch schoon door stofzuigen en dweilen
UV bestendigJouw vloer verkleurt niet door zonlicht
Volledig naadloosGeen last van vervelende naden of voegen

De prijs en kwaliteit van een gietvloer

Er is veel verschil in kwaliteit bij gietvloeren. Dat hangt af van de dikte van de vloer en de samenstelling van het materiaal. Een gietvloer van goede kwaliteit kost vanaf ongeveer € 45,- per vierkante meter. Dit is een basisprijs. De definitieve prijs is van een aantal factoren afhankelijk:

  • De nodige voorbereiding  – Elke ondergrond is anders
  • Het type gietvloer – Een epoxyvloer is goedkoper dan een polyurethaan gietvloer
  • De grootte van het project – de prijs per vierkante meter gaat omlaag voor grotere projecten

Welke vloer kies jij voor je winkel of horecazaak? En welke voordelen van een gietvloer spreken jou aan? Is het de hygiëne, het dempen van geluid of de duurzame kwaliteit?

Foto door Ksenia Chernaya via Pexels.com. Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met G-vloeren. * Wil je weten hoe mijn artikelen tot stand komen? Lees er hier alles over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.