Thuiswerkplek maken, waar je goed kunt werken

Thuiswerkplek maken

Je werkt waarschijnlijk al ruim een jaar vooral vanuit huis. En hoe bevalt je dat? Heb je je draai al gevonden? Is je thuiswerkplek naar je zin. Kun je er rustig werken? Krijg je er inspiratie om je werk goed te kunnen doen? Misschien zit je nog steeds op een tijdelijke plek. Eentje waar je helemaal niet het gevoel hebt dat het jouw plek is. Dan is het tijd om je werkplek eens een flinke upgrade te geven. Met deze tips tover je jouw werkplek om tot de ideale thuiswerkplek.

Vind de juiste thuiswerkplek in je huis

Heb je de ideale thuiswerkplek al gevonden in huis? Heb je een werkkamer? Of zit je in het washok te werken. Met het idee dat het tijdelijk is? Misschien zit je in de woonkamer, maar kun je beter naar een andere ruimte verhuizen als je gezin thuis is. Probeer alle plekken eens uit. Je zult merken dat het echt uitmaakt waar je zit. Wat is je uitzicht? Hoe is het licht? Is het er rustig? Het maakt niet uit hoe groot de ruimte is. Als je computer er kan staan en je kunt er zitten, is het vaak al genoeg. Richt je naar het licht of wil je het licht in je rug?

Het licht op je werkplek

credits foto plafondlamp: Karwei website

Licht is belangrijk. Zeker als je lange dagen geconcentreerd wilt werken. Daglicht geeft de meeste energie. Dus ik hoop dat je een ruimte hebt gekozen met een raam. Al is het een dakraam. Daglicht doet je goed. Maak aanvullend op het natuurlijke licht eens een lichtplan. Als je ’s avonds wilt werken om overdag met je kinderen bezig te zijn, moet je goed licht hebben. Dat hoeft niet veel te kosten. Kies bijvoorbeeld een plafondlamp van Karwei voor algemeen licht in de ruimte of boven je tafel of bureau. Vul dit aan met spotjes of een bureaulamp, die je op je werk kunt richten.

Welke kleuren geven jou energie en inspiratie?

Kies kleuren op je werkplek, die jij echt mooi vindt. Bepaalde kleuren geven ons een gevoel van schoonheid, energie of vrolijkheid. Kies zelf wat het beste past bij jouw werkplek. Groen geeft rust, geel geeft plezier en rood schreeuwt succes uit. Ga eens na bij welke kleur jij je fijn voelt tijdens je werk. En schilder één muur in die kleur. Of hang gordijnen op in die kleur. Gebruik ook accessoires op je bureau, die passen bij de kleuren waar jij je fijn bij voelt.

Zit je goed? Ergonomie op de thuiswerkplek

Je zal niet de eerste zijn, die met RSI klachten bij de dokter komt door een slechte houding tijdens je werk. De eerste tien minuten is er niets aan de hand als je krom, scheef of ondersteboven zit. Maar als je uren in dezelfde houding achter je bureau zit, moet je echt zorgen dat je goed zit. Dat betekent kort gezegd, dat je voeten de grond moeten raken en je armen precies goed op tafel moeten leunen. Je scherm moet dan precies voor je gezicht staan. Niet te laag en niet te hoog. Anders krijg je last van je nek en schouders.

LEES OOK: Een goede ergonomische werkplek en het verzuimpercentage

Een reactie

  1. Je hebt een geweldig artikel gedeeld. Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor je tijd en moeite die je hebt gestoken in het creëren van deze zinvolle informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.