Mijn eigen bar openen, waar moet ik aan denken?

Mijn eigen bar openenJe droomt er al tijden van? ‘Mijn eigen bar openen, dat lijkt me gezellig!’ Je ziet het al helemaal voor je. Je staat gezellig met klanten aan de bar, waarvan misschien een stel van je eigen vrienden. Maar vergis je niet. Er komt veel kijken bij het openen van een horeca onderneming. Daarom is het handig om je eigen stappenplan te maken.  Wat is echt belangrijk bij het openen van je eigen bar? Hieronder hebben we wat tips op een rij gezet.

Jouw onderneming en de belastingdienst

Iedereen die een onderneming start, moet zich natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK zorgt ervoor dat jouw bedrijf wordt aangemeld bij de belastingdienst. Zodra je jouw eigen bar start, ben je BTW plichtig. Dat betekent dat je voor elk verkocht drankje of hapje btw moet innen, die je vervolgens afdraagt aan de belastingdienst. Voor frisdrank en hapjes is dat slechts 9% over de verkoopprijs. Bij alcoholhoudende dranken moet je 21% btw aan jouw klanten doorrekenen en vervolgens afdragen aan de belastingdienst. De BTW kun je per maand, kwartaal of jaar afrekenen met de belastingdienst. Dit staat dus nog los van de inkomsten belasting die je betaalt als je geld gaat verdienen met je onderneming. Ook een goede loonadministratie is belangrijk bij het aannemen van personeel. Zorg dat je een goede boekhouder hebt, die jou kan adviseren hoe je dit opzet. Win eerst advies in van een onafhankelijke partij, voordat je registratie- of betalingssystemen aanschaft.

Pand, bestemming en vergunningen

‘Ik heb al een pand op het oog waar ik mijn eigen bar openen ga!’ Je hebt misschien al een pand op het oog, maar loop niet te hard van stapel. Voordat je stappen zet om deze te gaan huren, onderzoek eerst of een bar op die plek wel past bij het bestemmingsplan van de gemeente. Maak contact met de gemeente en zorg dat je dit contact goed onderhoudt. Denk aan bijvoorbeeld een bouwvergunning, exploitatievergunning, tapvergunning of de terrasvergunning. En vergeet niet muziekrechten te regelen als je muziek draait. En daarbij komen nog de milieuvoorschriften. Laat je goed informeren. Want ook al is je bar helemaal klaar om gasten te ontvangen, als je niet alle vergunningen geregeld hebt, blijven de deuren gesloten. En dat kost je omzet. Zonde van het geld!

Hygiëne in de horeca

Hygiëne is in de horeca van groot belang. Als je een bar begint moet je een HACCP-plan om aan de branche hygiënecode te voldoen. Omdat dit erg nauw komt en je ook hier controles op krijgt, moet je je door een specialist laten adviseren. Je voorkomt er een hoop gedoe mee als je dit gewoon goed op orde hebt. Hygiëne is bovendien belangrijk voor je klanten. Slechte publiciteit is snel gemaakt, dus zorg dat je uitblinkt in hygiënisch werken. Dat is goede reclame voor je zaak.

Mijn eigen bar openen, het leuke deel!

Pas als je de basis op orde hebt, kan je starten met de inrichting van jouw bar. Je geeft er natuurlijk jouw persoonlijke sfeer aan. Dit is precies waarom het jou zo leuk leek een bar te openen. En als je het ervoor over had om al het voorwerk te doen, dan ben je ook een echte ondernemer! Je richt de bar in met mooie barbenodigdheden, koffiemachines, serviesgoed, een biertap. Je hebt misschien een bepaald thema in gedachten. Wat wil jij uitstralen toen je droomde van ‘mijn eigen bar openen’? Nu is de tijd om je helemaal uit te leven. Kies daarbij altijd ook voor praktisch. Denk aan stevigheid, duurzaamheid en een interieur dat makkelijk schoon te houden is. En als je klaar bent om het met de wereld te delen, mogen de deuren open.

Lees hier meer over de marketing voor jouw onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.