Verzuim van medewerkers kan grote gevolgen hebben 

Verzuim van medewerkers
Foto door SHVETS production via Pexels

Een hoog verzuim van medewerkers kan grote gevolgen hebben voor je onderneming. Zo moet het loon van de medewerker worden doorbetaald gedurende de eerste twee jaar. Daar komt bij dat het verzuim niet alleen een financieel aspect kent, maar ook een sociale kant heeft. De afstand tussen de afwezige werknemer en de rest van de organisatie zal al snel groter worden. Naarmate de afstand toeneemt, wordt het voor een medewerker steeds lastiger om terug te keren. Het is makkelijker terecht te komen in een omgeving waar je de mensen kent, dan in een omgeving met tal van nieuwe gezichten. Dat laatste is onvermijdelijk, wanneer een medewerker langere tijd uit de roulatie is.

Verzuimverzekering om kosten verzuim op te vangen 

Voor jou als ondernemer kan het verstandig zijn een verzuimverzekering af te sluiten. Met een verzuimverzekering worden de kosten die voortkomen uit de loondoorbetalingsverplichting vergoed door de verzekeraar, op het moment dat een medewerker langdurig ziek is. Het helpt je te voorkomen dat een hoog verzuim onder medewerkers de financiële stabiliteit van je organisatie in gevaar brengt. In sommige gevallen is de dekking van een verzuimverzekering breder. Het kan voorkomen dat ook de kosten voor de begeleiding bij de re-integratie van een medewerker via deze verzekering vergoed worden.

Sociaal aspect bij langdurig verzuim van medewerkers

Eerder las je al dat een langdurig verzuim van medewerkers ook een sociaal aspect heeft. Een snelle re-integratie voorkomt dat de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie vertroebelt. Je hebt hier als werkgever enigszins invloed op, door het contact met de zieke medewerker te onderhouden. Ga bijvoorbeeld eens langs en bel de medewerker eens per twee of drie weken op voor een update. Informeer niet alleen de medewerker zelf, maar vertel ook over de gang van zaken binnen je organisatie.


LEES OOK: De voordelen van RPO Recruitment Process Outsourcing
EN How-to: het opschalen van jouw organisatie


Re-integratie met nieuwe functie voor zieke collega

Een snelle re-integratie is mogelijk, wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om een medewerker een andere functie binnen de organisatie te geven. Vaak is men niet volledig arbeidsongeschikt, maar slechts gedeeltelijk. Dit betekent dat het uitvoeren van de oorspronkelijke functie lastig is geworden, maar dat iemands kwaliteiten elders wellicht van pas komen. Op deze manier houd je de kosten laag en help je de betrokkenheid van de medewerker in stand te houden. Bij een arbeidsongeschiktheid word je hierbij begeleid door een externe partij. Kijk samen met de werknemer op welke positie deze op korte termijn weer aan de slag zou kunnen gaan. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.