Zwangerschap en zelfstandig ondernemen

Zwanger en ondernemer

Heb jij een eigen zaak? En ben je in verwachting? Zwangerschap en zelfstandig ondernemen is niet altijd de beste combinatie. Maar er zijn wel mogelijkheden om je inkomen zeker te stellen. Je hebt sowieso recht op een uitkering voor de 16 weken van je zwangerschapsverlof. Om de uitkering aan te vragen moet je naar het UWV. Uiterlijk 2 weken voordat je het verlof wilt laten ingaan. Daarnaast hanteert de belastingdienst een minder streng urencriterium omdat je tijdens je zwangerschapsverlof niet kunt werken.

De zwangerschap en zelfstandig ondernemen uitkering

zwangerschap en ondernemen

De Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ) is er voor zwangere onderneemsters. Als je in het voorgaande jaar tenminste 1.225 uur hebt gewerkt, heb je recht op een uitkering van maximaal het minimumloon. Als je minder dan 1.225 uur hebt gewerkt, is de uitkering afhankelijk van de inkomsten in het voorgaande jaar. Je hoeft geen premie te betalen voor deze uitkering, iedereen heeft er recht op. Er zijn zelfs mogelijkheden deze met terugwerkende kracht te ontvangen. Neem daarvoor contact op met het UWV.

Wat als het minimumloon niet genoeg is?

Als ondernemer ben je misschien gewend om meer te verdienen dan het minimum loon. Je zou hiervoor zelf kunnen sparen als je een kinderwens hebt. Een kind is sowieso al duur, dus als je inkomen gedurende enkele maanden echt een stuk minder is, moet je dat wel meerekenen in de kosten. Je kunt je er ook tegen verzekeren met een AOV. Dan ben je altijd verzekerd van een bepaald inkomen. Ook als je later een keer ziek wordt.

Wil je meer inkomen dan alleen het minimum loon? Dan kun je jezelf verzekeren voor je zwangerschap via een AOV verzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.