Personeel aannemen of doorgroeien als ZZP-er?

Groeien als ZZPer

Personeel aannemen

Personeel aannemen*

Kleine ondernemers zijn vaak voorzichtig met het aannemen van personeel. Je wilt groeien, maar dan is het ook nodig om risico te nemen. Personeel aannemen kan jouw resultaat hard laten groeien. Maar er zijn natuurlijk ook manieren om te groeien zonder personeel.

Investeren in groei en personeel

Als je groeit, moet je vaak investeren. In voorraad, systemen en personeel. Voorraad kun je verkopen, systemen kunnen hun geld opleveren, maar personeel aannemen is nog wel het grootste risico dat je als ondernemer kunt nemen. En toch is het vaak de enige manier om echt je bedrijf te laten groeien. Met personeel komt jouw bedrijf in ander vaarwater. Je moet nadenken over personeelsadministratie software en HRM software, om je taken als werkgever in goede banen te leiden.

Personeel aannemen: zorgplicht

Om je bedrijf echt groot te laten groeien is personeel aannemen meestal noodzakelijk. Je kan eerst met freelancers werken of iemand via payrolling inhuren. Maar voor de lange termijn is het goedkoper om iemand in dienst te nemen. Jouw rol als ondernemer verandert onmiddellijk als je personeel in dienst hebt. Je krijgt een zorgplicht, moet een gezonde werkomgeving bieden en je bekommeren om het welzijn van de mensen die voor je werken.

Personeel aannemen en je eigen werkzaamheden

Als je gewend bent alles zelf te doen binnen jouw bedrijf is het even wennen om taken uit handen te geven. Je begint met de taken waar je zelf niet goed in bent. Of taken, waar je niet echt blij van wordt. Er zijn altijd mensen die dat wel leuk vinden om te doen. Je kan je daardoor meer focussen op je corebusiness. Maar vergeet niet dat je er een hele verantwoordelijkheid bij krijgt. Het aansturen en samenwerken met anderen moet je wel liggen. En het zal ook zeker een belangrijk onderdeel van je werk worden. Je bent nu een werkgever!


LEES OOK: Personeel behouden? Dat doe je zo!

EN Opleidingen voor jezelf en je personeel


Groeien zonder personeel

Groeien als ZZP
Afbeeling van Freepik.com

Hoe kun je groeien zonder personeel? Veel ondernemers vinden het werk dat zij doen echt leuk. Maar er komen altijd klusjes bij kijken die je minder fijn vindt om te doen. Dat is het eerste werk dat je beter kan uitbesteden. Want jouw tijd is geld waard.

Eenvoudig werk uitbesteden aan uitzendkrachten

Heb je een webshop en kost het klaarmaken van de pakketten je teveel tijd? Huur uitzendkrachten in om het eenvoudige werk te doen.

Huishoudelijk werk uitbesteden

Werk je thuis en kom je niet toe aan huishouden? Huur iemand in die de was doet, boodschappen doet en je huis opruimt. Dat geeft al veel ruimte in tijd en energie voor de ondernemer om focus op het werk te houden.

Automatiseer je bedrijf

Ook het aanschaffen van software voor het automatiseren van je bedrijf helpt je groeien. Een goed boekhoudpakket en CRM software bijvoorbeeld kunnen je veel tijd besparen. Tijd, die jij kan besteden aan je corebusiness.

Kennis delen in online programma’s

En wat denk je van online programma’s? Veel kennisondernemers kunnen een groei doormaken door hun kennis niet alleen één-op-één te delen, maar ook een online cursus te schrijven. Deze kan je aan een grote groep klanten aanbieden, zonder dat het je extra tijd kost.

Jouw tijd is kostbaar: je tarief mag omhoog

Zijn er meer manieren waarop jij tijd kan besparen? Is er werk dat jou veel tijd kost en je weinig oplevert? Verzin dan andere diensten, die je meer opleveren. Heb je een goede naam opgebouwd en kom je tijd tekort? Gooi dan je tarief omhoog of werk met meer mensen tegelijk, bijvoorbeeld in workshops.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.