Laat je bedrijf groeien

Laat je bedrijf groeien

Heb je ambitie om te groeien? In omzet, met personeel of door extra bedrijfsactiviteiten? Er zijn verschillende mogelijkheden om je bedrijf te laten groeien. Zodra jij de juiste mindset hebt, zal dat ook lukken. Laat je bedrijf groeien! En denk goed na op welke manier je dat wil doen. Het moet wel bij jou passen. Als je bijvoorbeeld personeel aanneemt, verandert jouw rol direct. Van ondernemer naar manager.

Jouw tijd en energie zijn beperkt

Als het aankomt op groei is er altijd de bottleneck van tijd. Jij hebt als ondernemer maar 24 uur per dag. En je moet ook nog leven en slapen. Het is dus zaak dat je bij de groei van je bedrijf jezelf los maakt van je eigen tijd. De groei loopt tegen een limiet aan als jij alles zelf moet doen. Er zijn verschillende manieren waarop jij je bedrijf kan laten groeien.

Laat je bedrijf groeien

Ben je net begonnen? Of al jaren bezig? Dat maakt niet uit. Je bedrijf laten groeien is best een uitdaging. Ik geef je een paar voorbeelden en tips waarmee het jou wel gaat lukken om je bedrijf te laten groeien.

Je tarief elk jaar omhoog

De eerste mogelijkheid die je hebt als dienstverlener om je omzet te laten groeien is je tarief aan te passen. Je werkt al fulltime? En klanten zijn tevreden? Dan kan je elk jaar je tarief omhoog brengen. Alles wordt duurder, dus jouw dienst mag dat ook. Temeer omdat je elk jaar ook meer ervaring hebt. Reken dat ook mee in je tarief. Want jij hebt kwaliteit te leveren, die jouw klanten niet voor niets waarderen.

Stoppen met tijdrovende klussen

Je herkent het vast wel. Soms ben je veel langer bezig met een klus dan je zou willen. Dat kan liggen aan de klant of aan de dienst die je aanbiedt. Ga er eens goed voor zitten en maak de balans op. Welke bedrijfsactiviteiten leveren jou het meeste op? Waaraan werk jij met plezier en flow? En waar zitten haken en ogen aan? Welke opdrachten vragen veel van jouw tijd of energie? Wat gebeurt er als je daarmee stopt? En kan je meer focus aanbrengen in opdrachten werven, die jou makkelijker afgaan? Die je sneller af kan ronden? Waardoor je meer omzet op een dag kan vergaren? Richt je pijlen daarop. En je omzet groeit vanzelf met je mee.

Online diensten aanbieden

Veel dienstverleners zijn de laatste jaren gestart met online trainingen. Je maakt een product, waar een grote doelgroep in geïnteresseerd is. Je lanceert de training en mensen doorlopen deze online. Zonder dat jij daar zelf al te veel tijd meer aan hoeft te besteden. Kost de online training weinig? Dan hoef jij helemaal geen tijd van jezelf te investeren voor de deelnemers. Vraag je een hogere prijs? Dan kan je wel persoonlijk vragen beantwoorden of mensen verder helpen.

Het brengt je op een makkelijke manier schaalvergroting. Ik zeg ‘makkelijk’ maar om een online training vaak genoeg te verkopen vraagt wel om een goed uitgedacht marketingplan. En het werkt het beste als je in de markt al bekend staat als expert op jouw vakgebied.


LEES OOK: Personeel aannemen of doorgroeien als zzp’er?

EN 9X verschillende manieren van online marketing


Personeel aannemen

De meest traditionele manier om je bedrijf te laten groeien is: personeel aannemen. Het is ook direct de meest risicovolle. Je kan beginnen met freelancers, die de randzaken voor je regelen. Zoals administratie en e-mail of telefoon services. Of iemand die je marketing regels en je nieuwsbrieven schrijft. Je zit dan niet aan vaste contracten vast en kan per kwartaal zien wat het je oplevert. Groeit je corebusiness niet? Dan kan je met een freelancer makkelijk stoppen. Heb je een winkel of horecazaak? Dan ontkom je meestal niet aan personeel. In dat geval is een vaste medewerker vaak voordeliger.

Franchisen van jouw idee

Heb je een dienst of producten op de markt gezet en wil je groeien, zonder zelf teveel risico te nemen? Dan is franchise een goed idee. Iemand anders gaat op een andere plek hetzelfde doen. Gebruikt jouw naam en jouw concept. Maar pakt zelf het bedrijfsrisico. Jij houdt zelf de marketing in de hand en kan een vast bedrag per maand in rekening brengen bij je franchise partners.

Laat je bedrijf groeien: algemene tips

 • Focus je op een product/dienst en kies niet teveel ‘zijpaden’
 • Doe eerst iets waar je goed in bent en bouw dan vervolgens hier op door
 • Blijf groot dromen
 • Ben blij met ieder behaald succes en deel deze met je omgeving
 • Blijf zelf de belangrijkste beslissingen nemen
 • Maak soms een pas op de plaats om koers te bepalen
 • Laat de controle los en delegeer verantwoordelijkheden
 • Alleen door fouten te maken kun je groeien
 • Zorg goed voor jezelf, geeft jezelf de ruimte
 • Geloof in jezelf en luister soms naar een ander
 • Ook als onderneemster mag je gewoon een privé leven hebben: houd de balans!

Blijk vooral trouw aan je zelf! En als dit betekent dat je besluit om niet te groeien, dan is dat de juiste keuze voor jou.

Foto door Noelle Otto via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.