Opleidingen voor jezelf en je personeel

Opleidingen voor jezelf en je personeel

Zoals je weet kun je als ondernemer sinds augustus 2022 de kosten voor een opleiding niet meer aftrekken van de belasting. In plaats daarvan is er de STAP subsidie in het leven geroepen. Deze is maximaal duizend euro per persoon per jaar en kun je pas aanvragen als je al bent ingeschreven voor een opleiding. Zodra je dit STAP budget aanvraagt is het afwachten of deze toegekend wordt, want: op is op. Vang je bot? Dan moet je meestal toch door met de opleiding en draai je zelf voor de kosten op. Je moet dus wel een beetje van gokken houden.

Soms gerichte vrijstelling voor opleiding personeel

Onder bepaalde voorwaarden kun je nog wel gerichte vrijstelling krijgen voor de kosten van opleidingen voor je personeel. Dit moeten dan wel opleidingen zijn, die echt gericht zijn op een beroep. Omdat de voorwaarden nogal ingewikkeld zijn, kun je het beste met je accountant bespreken welke opleidingen en welk deel van de kosten in aanmerking komen voor de gerichte vrijstelling. Je kunt de kosten dus niet meer aftrekken, maar wel vrijstelling van belasting krijgen over dat bedrag. Echt een zaak voor een specialist om je daarbij te helpen!

Voorbeelden beroepsopleidingen

Als jij of je personeel een beroepsopleiding volgt, gelden er dus andere regels dan wanneer het gaat om leuke cursussen, die minder direct bijdragen aan de professionele ontwikkeling van je medewerkers. Het kan zijn om de huidige functie op hoger niveau te kunnen uitvoeren of een omscholing bij de uitstroom van personeel.

Vrachtwagenchauffeur worden: omscholing

Eén van je medewerkers wil vrachtwagenchauffeur worden. Een vrachtwagenchauffeur worden zonder rijbewijs? Dat is natuurlijk niet mogelijk. Maar wil je je C en CE-rijbewijs halen? Dan is de Driving Academy van Melis precies wat jouw medewerker nodig heeft. Zij leren je niet alleen hoe je moet rijden – ze leren je ook over veiligheidsmaatregelen en andere belangrijke aspecten van een succesvolle vrachtwagenchauffeur. Zoals klantenservice, navigatie en het oplossen van mechanische problemen. Bovendien zijn alle instructeurs gecertificeerd door de overheid en houden ze zich strikt aan alle voorschriften met betrekking tot rijlessen. Jouw medewerker heeft daarna gelijk een nieuwe baan. In deze situatie kost de opleiding jou dus niets, want het bedrijf dat chauffeurs nodig heeft, regelt dat intern voor hun personeel.

Massage opleiding volgen: omscholing of bijscholing

Misschien heb je een beauty salon en wil een van je personeelsleden masseur worden. Daar is veel vraag naar en ook al veel aanbod. Dus het is belangrijk dat je de markt goed onderzoekt voordat je de kosten van de opleiding overweegt. Hoe beter je kunt onderbouwen dat het goed is voor jouw bedrijf, hoe duidelijker je kunt uitzoeken op welke manier je hiervoor de kosten kunt drukken bij de belastingdienst. Het is een voorbeeld van een beroepsopleiding, die mogelijk voor gerichte vrijstelling in aanmerking komt. Je accountant weet daar meer over.

Wat niet meer vergoed wordt: online programma’s

Alle cursussen die je online koopt van ondernemers met online programma’s kun je niet meer aftrekken van je belasting. Voor augustus 2022 kon je deze als kosten opvoeren, zodat je een lager bedrag voor de inkomstenbelasting hoefde af te rekenen. Om in aanmerking te komen voor een STAP budget, moet de opleidingsinstelling daarvoor geaccrediteerd zijn. Dit betekent dat je dus ook beperkt bent in de opleiding op bijscholing die jij of je medewerker kunnen volgen binnen deze regeling. Het is daarom goed om zelf een budget aan te leggen voor scholing. En ook kritisch uit te zoeken waar je de beste kwaliteit voor een betere prijs kunt krijgen. Want laten we eerlijk zijn, soms zijn online programma’s gewoon veel te duur!

Online programma content marketing

Een mooi voorbeeld van een steengoed online programma dat wél betaalbaar is, maar niet meer aftrekbaar? Mijn programma ‘SEO schrijven voor vindbaarheid online’! Binnen 5 halve dagen weet jij of je werknemer alles over SEO, content marketing en klanten aantrekken via Google. Zodat je moeiteloos jaar in jaar uit klanten naar je website lokt!

Het is de beste investering van slechts 450, – euro die je in jaren hebt gedaan! Je krijgt kennis, die ik in jarenlang ondernemerschap opdeed. Maar ik blijf wel gewoon ondernemen en werken als tekstschrijver en content marketeer. Ik ‘plopte’ niet een programma online in de verwachting nooit meer te hoeven werken. En ik deed dat ook pas na 20 jaar ervaring. En daarom is de prijs gewoon goed. En niet absurd hoog. Zegt het voort!

Op welke manier ga jij om met opleidingen, sinds de regels veranderd zijn? En welke ervaringen heb jij met het STAP budget? Heb je vragen over mijn programma? Laat het me dan ook weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.