Autorijden met winters weer? 4 tips!

autorijden met winters weerMet je auto naar een opdrachtgever of op familiebezoek: ook in de winter wil je veilig de weg op. Vorige week las ik een artikel op Independer met handige tips voor autorijden met winters weer. Dat inspireerde me om er ook over te schrijven. Daarom vind je hier 4 tips om door te lezen voordat het écht winters weer wordt.

Tip 1. Code rood? Stel de kerstmarkt een dagje uit

Bij heel slecht weer geeft het KNMI waarschuwingscode geel, oranje of rood. Wordt in jouw regio code rood afgegeven? Dan raden wij aan om het advies van het KNMI op te volgen als je niet per se vandaag op pad hoeft. Als je bij een waarschuwingscode toch de weg op moet, is het verstandig om goede voorzorgmaatregelen te nemen. Denk aan het krabben van je ruit zodat je goed zicht hebt. Het is ook verstandig om je rijstijl aan te passen en extra alert te zijn. Voer je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht. Ben je goed voorbereid en rijd je alert, maar krijg je toch te maken met schade? Als je autoverzekeraar oordeelt dat er geen sprake is van roekeloos gedrag -zoals veel te hard over een gladde weg rijden, krijg je de schade gewoon vergoed. Met een beperkt of volledig casco autoverzekering ben je verzekerd voor de schade aan je eigen auto en de schade die je aan een ander veroorzaakt. Met een WA-verzekering vergoedt je verzekeraar alleen de schade aan de ander, niet aan je eigen auto. Maar nogmaals, autorijden met winters weer moet kunnen, maar met de waarschuwing code rood begrijpt jouw klant ook wel dat je de meeting liever telefonisch of per skype afhandelt.

Tip 2. Laat dat sterretje alvast repareren

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door de vrieskou? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of volledig casco en wordt vergoedt door je verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaal je hiervoor vaak een eigen risico. Daarom wordt aangeraden om een sterretje te laten repareren voor de winter. Andere autoschade door winters weer is alleen gedekt met een volledig casco verzekering. Zoals slippen of botsen, of als je na een glijpartij in de kant terechtkomt. Als je de schade claimt, gaat dit wel af van het aantal schadevrije jaren. Independer laat weten dat het daarom soms slimmer is om de autoschade zelf te betalen als je dat kunt. Gooit er iemand expres een harde sneeuwbal tegen je auto? En heb je autoschade? Als je de schade claimt, probeert je verzekeraar de schade te vorderen bij de veroorzaker. In zo’n situatie kan je ook gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering, als je die hebt.

Tip 3. Eigen risico bij autorijden met winters weer

Het kan gebeuren dat je bij het autorijden met winters weer terechtkomt in een storm- of hagelbui en hierdoor schade aan je auto hebt. Heb je een beperkt casco of volledig casco verzekering? Dan vergoedt je autoverzekeraar deze schade. Dit heeft geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren dat je hebt of je autoverzekeringspremie. Goed om te weten: het kan wel zijn dat je een eigen risico betaalt voor het repareren van de schade. Check de polis van je autoverzekering of je de schade (gedeeltelijk) zelf moet betalen. Hierop kun je ook zien hoe hoog het eigen risico is. Ben je WA-verzekerd? Dan wordt hagel- of stormschade aan je auto helaas niet vergoed. Met deze verzekering krijg je alleen de schade vergoed die je met je auto aan een ander veroorzaakt.

Tip 4. Winterbanden: niet verplicht, wel veiliger

Autorijden met winters weer komt in Nederland maar weinig voor. In Nederland zijn winterbanden dan ook niet verplicht. Je autoverzekering is dus ook geldig als je zonder winterbanden rondrijdt. Het is wél veiliger: daarom moedigt de Rijksoverheid het gebruik van winterbanden in de winter aan. Ga je wintersporten in bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk of Duitsland? Dan kun je voor vertrek de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen van jouw vakantieland te checken. Als je schade rijdt in een land waar winterbanden verplicht zijn, dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld en je schade niet (helemaal) vergoed krijgt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.