ZZP’er en leaseauto rijden? Of toch maar een auto kopen?

ZZP'er en leaseautoZZP’er en een leaseauto? Dat klinkt als een goede combinatie. Zeker als je veel moet reizen voor je werk. Het is kiezen voor gemak. En je hoeft niet te investeren in een auto voor je bedrijf. Maar zijn er ook nadelen? En wat zou jij in jouw geval kiezen? Een lease auto of een auto kopen? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Nadelen van leasen vs. kopen

1. Hogere kosten voor leasen

De kosten van een leaseauto zijn behoorlijk hoog. Gemak en service kosten nu eenmaal geld. De kosten van een leaseauto zijn gelijk het belangrijkste nadeel van het rijden in een leaseauto. Ook voor jou als ZZP’er. Je betaalt een maandelijks bedrag. Je moet het dus elke maand op zien te brengen. Als je deze auto koopt, zal je aan het einde van de rit een stuk goedkoper uit zijn dan je met leasen bent. De looptijd van een leasecontract is vaak vier jaar. Als je een nieuwe auto koopt heb je nauwelijks onderhoud in die eerste jaren. Geen dure reparaties. Tenzij je schade rijdt, maar daarvoor ben je verzekerd.

2. Duurdere verzekering

Ook als je veel schadevrije jaren hebt, dan betaal je met een leaseauto toch een hoge premie voor je verzekering. Dat zit in het leasebedrag verwerkt. Al met al is leasen altijd een duur alternatief als je ook een auto kunt kopen. Als je een auto aanschaft, kun je door schadevrije jaren de kosten voor je verzekering behoorlijk laag houden.

3. Vast aan leasecontract

Daarbij maak je een afspraak van vier jaar. Als het een keer een jaar wat minder gaat met je bedrijf, dan zit je vast aan de betalingen. Wil je er dan toch vanaf, dan kost dat wederom extra geld. Als je de auto gekocht hebt, liggen de kosten achter je. En bovendien kun je je auto inruilen voor een kleiner exemplaar als je geld wilt vrijmaken. Als je een auto koopt, ben je alleen de afschrijving kwijt en niet het totale bedrag.

4. Geen zeggenschap over je auto

Nog een nadeel van leasen is dat de auto nooit van jou wordt. Je mag dus ook niet zomaar een paar mooiere velgen eronder leggen of op een andere manier de auto ‘pimpen’. De leasemaatschappij bepaalt ook hoe vaak en wanneer je je auto even kwijt bent voor onderhoud. Je kunt een leaseauto ook meestal niet uitlenen. Alleen jij en een eventueel vaste partner zitten verzekerd achter het stuur.

De voordelen van een leaseauto vs koopauto

Je hoeft geen investering te doen

Het belangrijkste voordeel van een leaseauto, zeker als ondernemend ZZP’er, is dat er geen geld in een auto zit. Geld wat je kunt gebruiken om te investeren in je onderneming. Als je een representatieve auto nodig hebt, ben je al snel tienduizend euro kwijt. En daar kun je lange tijd voor leasen. Bij Neerlandlease.nl bijvoorbeeld. En de maandelijkse kosten zijn aftrekbaar.

Gemak in service en onderhoud

Zeker als je veel kilometers maakt en je auto intensief gebruikt, is het een groot voordeel dat je geen omkijken hebt naar het onderhoud van je leaseauto. En is je auto bij de garage? Dan heb je gegarandeerd een vervangende auto. Zo ben je altijd mobiel, wat er ook gebeurt. Met een eigen auto is dat veel meer werk. Maar als je van klussen houdt is dat een minder groot probleem. Kijk dan eens op mijnautoonderdelen.nl.

Vaste kosten geen verrassingen

Met een leaseauto kom je nooit voor verrassingen te staan in extra kosten. Alle onvoorziene uitgaven zitten versleuteld in dat vaste bedrag per maand. Ook als je jouw autokosten doorberekent aan jouw klanten, is dat handig om te weten. Je weet altijd precies hoe groot de kostenpost voor jouw auto is. Behalve de brandstofkosten dan.

Je komt representatief bij je klanten

Je rijdt altijd in een nieuwe en representatieve auto. Dat wekt wel een goede indruk bij de klanten. Je straalt er succes mee uit. Als je een eigen auto koopt omdat het goedkoper is, dan is deze vaak ouder en minder mooi.

Wat kies jij? ZZP’er en leaseauto rijden? Of koop je een oudere auto voor minder kosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.