Hoe talent aantrekken? En de onboarding goed regelen

Hoe talent aantrekken en de rol van onboarding

Hoe talent aantrekkenDe afgelopen jaren is er een heuse war on talent ontstaan. Bedrijven doen er alles aan om de grootste talenten richting hun organisatie te lokken. Met name in sectoren waar de vraag naar nieuwe werknemers groot is, speelt deze competitie een grote rol. Wat kun je als bedrijf doen om afgestudeerde jongeren naar jouw organisatie te trekken? Hoe talent aantrekken in tijden van schaarste?

Onderscheidend zijn en social media

Hoe onderscheid jij jezelf van andere bedrijven? Veel partijen zetten in op een benadering via bijvoorbeeld LinkedIn. Dit kan een slimme manier zijn om in een relatief korte tijd een groot publiek te bereiken. LinkedIn beschikt over algoritmen, die jouw HR-medewerker exact vertellen wie bij je bedrijf past op basis van zijn of haar profiel. Er zijn echter meer opties.

Community bouwen en benutten

Steeds meer bedrijven zetten in op ‘community building’. Dat houdt in dat zij om hun bedrijf heen een community bouwen. Deze schare fans kunnen een waardevolle groep zijn voor het helpen vinden van nieuw talent. Door jouw bedrijf en ook de medewerkers te laten zien, krijgen buitenstaanders meer gevoel voor jouw bedrijf. Met de juiste branding en communicatie kun je dit goed voor je laten werken. Je kunt een community op social media bouwen of via je eigen website met een blog. Het werven van nieuw personeel is een continue proces. Zeker nu jobhoppen het nieuwe normaal is geworden. Hoe talent aantrekken? Dat is niet meer de enige vraag die recruiters zich af moeten vragen. Personeel zo snel mogelijk inwerken en vervolgens lange tijd boeien is even belangrijk.

Onboarding is cruciaal anno 2020

De tijd dat een nieuwe werknemer tien tot twintig jaar bij een organisatie bleef hangen is voorbij. Werknemers zoeken steeds sneller naar nieuwe uitdagingen en blijven vaak niet langer dan vier of vijf jaar bij een bedrijf. Juist door deze korte periode willen medewerkers alles uit hun periode bij jouw organisatie halen. Het proces rond onboarding is hierbij cruciaal. Onboarding is de Engelse term voor het wegwijs maken van een nieuwe medewerker. Dit inwerken moet snel en efficiënt gebeuren als je zoveel mogelijk waarde uit je mensen wilt halen.

—————————————–
LEES OOK: Personeelsfeest organiseren leuke themas en tips
EN Personeel in dienst nemen als zelfstandig ondernemer of liever niet?
—————————————–

Onboarding via een app

Het proces van onboarding kun je op verschillende manieren inrichten. Sommige organisaties gaan bijvoorbeeld gedurende een week op reis, om elkaar en de organisatie beter te leren kennen. Anderen organiseren in de eerste week een cursus. Daar leert de nieuwe medewerker alle belangrijke zaken over het bedrijf. Vaak is dat veel informatie is korte tijd. Om deze altijd bij de hand te hebben kun je kiezen voor een onboarding app. Zo hebben nieuwe medewerkers de mogelijkheid om informatie later nog eens terug te zoeken.

Zorg dat een nieuwe medewerker zich thuis voelt

Het is belangrijk dat een nieuwe medewerker direct een goed gevoel krijgt bij de organisatie. Maak de beloftes die je tijdens een sollicitatiegesprek hebt gedaan waar. Zo voorkom je dat een nieuwe medewerker al snel weer weg is, waarmee je jezelf opnieuw in de war on talent moet begeven. Hoe talent aantrekken? Dat is nog eenvoudiger dan talent langere tijd aan je binden. Biedt goede arbeidsvoorwaarden en investeer in jouw personeel. In opleiding en persoonlijke ontwikkeling. En zorg er met een goede interne communicatie voor dat iedereen betrokken blijft. Ook als de organisatie groeit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.