Waarom online boekhouden? De voordelen voor ZZPers

Waarom online boekhouden?

Waarom online boekhouden

Je kunt als ondernemer je boekhouding op verschillende manieren doen. Vroeger bracht je een schoenendoos met alle bonnen naar je boekhouder. Daarna kwam er boekhoudsoftware, die je op je eigen computer kon installeren. Nu kan het volledig online of in allerlei tussenvormen. Waarom online boekhouden? Er zijn veel voordelen, die je tijd en geld besparen. En er zijn aanbieders genoeg. Zoals het ZZP boekhoudprogramma Rompslomp bijvoorbeeld, waarmee je als ZZP’er je leven een stuk gemakkelijker kunt maken.

De voordelen van online boekhouden

De meeste voordelen van online boekhouden liggen best voor de hand. Als je dagelijks jouw cijfers bij wilt kunnen houden is het natuurlijk belangrijk dat je overal en altijd toegang hebt. Of je dat nu met een computer, laptop of telefoon doet. Omdat je goed overzicht houdt, heb je ook minder uren van jouw boekhouder of accountant nodig. Dat scheelt je geld. Waarom online boekhouden? Lees de voordelen hieronder. We hebben er 9 gevonden.

1. Altijd en overal toegang tot je boekhouding

Een belangrijke reden waarom online boekhouden zo populair is, is de flexibiliteit in tijd en plaats. Waar je ook bent of op welk tijdstip dan ook. Je kunt altijd bij je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt. Niet alleen op kantoor, maar ook vanuit huis of zelfs je vakantieadres. Inloggen kan altijd en overal. Je hebt zo dus een goede vinger aan de pols op jouw financiële situatie. En je bent daarbij niet meer afhankelijk van een bepaalde computer of werkplek.

2. Bonnetjes scannen met je telefoon

Voorheen moest je elk bonnetje bewaren om het later toe te kunnen voegen aan je boekhouding. Dat is met online boekhouden verleden tijd. Heb je een zakelijke aankoop gedaan? Scan eenvoudig elk bonnetje met je iPhone of Android telefoon. Deze komt dan in je online boekhouding terecht. De schoenendoos vol met bonnetjes is voorgoed verleden tijd!

3. Urenregistratie en kilometerregistratie

Als ZZP’er werk je wellicht voor meerdere klanten en reis je daarvoor door het hele land. Jouw uren en kilometers bijhouden kan heel eenvoudig bij de betere online boekhoudpakketten. Dit scheelt je veel tijd. Je voert de gewerkte uren in en met één druk op de knop verstuur je de factuur naar de juiste klant aan het einde van de maand. Ook de kilometers kun je apart boeken en eventueel toewijzen aan de juiste klant.

4. Digitaal factureren: lekker makkelijk

Met gewone boekhoudsoftware moet je nog facturen printen en postzegels plakken. Of je maakt zelf een pdf en verstuurt deze per e-mail. Allemaal extra handelingen, die met online boekhouden niet meer nodig zijn. Je kunt gewoon digitaal factureren. Je maakt online je facturen aan en verstuurt deze vanuit het systeem digitaal naar je klant. Je bespaart daarmee tijd en kosten. Lekker makkelijk.

5. Online boekhouding koppelen aan je bank en meer

Met de meeste online boekhoudpakketten kun je een koppeling maken met jouw eigen bank. Dat is wel heel handig. Je kunt dan eenvoudig bankafschriften inlezen en koppelen met jouw online omgeving. Zo kun je debiteurenbeheer eenvoudig uitvoeren. Bij de meeste aanbieders kun je ook koppelen met de Kamer van Koophandel, zodat je klanten of leveranciers eenvoudig toe kunt voegen. Sommige leveranciers bieden ook een koppeling met je webwinkel betaalsysteem of PayPal-account. Dat is handig om op te letten als je een webshop hebt of op een andere manier online betalingen ontvangt.

6. Goed inzicht voor je boekhouder of accountant

Met een online boekhoudprogramma kan jouw boekhouder of accountant heel gemakkelijk meekijken. Je kunt hem of haar eenvoudig toevoegen als extra gebruiker. Zo kun je samen met jouw financiële adviseur vinger aan de pols houden. De gegevens kunnen ook makkelijk worden uitgewisseld, zodra het tijd is voor de aangifte. Steeds meer boekhouders werken online. Er is in hun vak veel veranderd de laatste jaren. Voordat je een boekhoudpakket kiest, kies je een adviseur. Dan kun je samen het beste pakket kiezen voor jouw onderneming.

7. Onafhankelijk van jouw eigen computersysteem

Het maakt niet uit of je gebruik maakt van een Windows PC of een Apple computer. Alle online boekhoudproducten zijn geschikt voor beide varianten. Je werkt immers online. Het enige wat je nodig hebt is een up-to-date webbrowser. Je opent je browser, surft naar de website en je logt in. Al jouw gegevens zijn dan toegankelijk. Ook vanaf een andere computer, tablet of je telefoon.LEES OOK: Geld besparen voor ondernemers 5 belangrijke tips
EN: Van zzp naar werkgever waar moet je aan denken?


8. Back-ups en updates worden automatisch voor je gedaan

Hoe vaak maak jij een back-up van al je werk? En zou jij denken aan het updaten van je software? Als ondernemer heb je genoeg aan je hoofd. Daarom is het SaaS-model ook zo populair de laatste jaren. SaaS staat voor ‘Software as a Service’. De softwareleverancier zorgt dan op een regelmatige basis voor de juiste back-ups en updates. Je betaalt een vast bedrag per maand om volledig ontzorgd te worden. Zo’n abonnement is vaak ook betaalbaar en kent geen opstartkosten.

9. Veiligheid van je online boekhouding

Net als bij online bankieren, waren veel mensen in het begin nog wat huiverig om hun volledige boekhouding in de cloud te gooien. Er komt echter steeds meer vertrouwen dat het echt veilig kan. Vraag de online boekhoudleverancier hoe zij de veiligheid hebben geregeld. Hebben zij een protocol? Geven zij garanties af? Zoek dat één keer goed uit en laat je vervolgens die zorg ook uit handen nemen. Het minimale waar een aanbieder aan moet voldoen is wel een beveiligde SSL-verbinding, waarmee de gegevens encrypted kunnen worden verstuurd.

Werk jij al met een online boekhouding? Via welke aanbieder doe je dat? En hoe kwam je tot die keuze? Deel jouw ervaring en help anderen om de juiste keuze te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.