Op kantoor werken of thuis? Besteed aandacht aan de werkplek!

Op kantoor werken
Wat er leuk en gezellig uitziet op kantoor, is vaak niet de beste werkplek. Goede stoelen en bureaus zijn belangrijk om fysieke klachten te voorkomen.

Bij het runnen van een eigen zaak komt er dagelijks veel op je af. Zeker als je ook personeel hebt. Natuurlijk kun je veel uit handen geven aan je medewerkers. Maar er komt ook een zorg bij. Goed zorgen voor je werknemers is belangrijk. Of jullie nu op kantoor werken of thuis, je wilt voldoende aandacht aan de werkplek besteden. Een gezonde werkomgeving, waarmee je het ziekteverzuim kunt beperken.

Op kantoor werken en thuis: aandacht voor de werkplek

Ergonomische werkplekken zijn al jaren een begrip. Het is duidelijk dat je daarmee fysieke klachten bij je werknemers voorkomt. Ook als ze thuis werken. Een goede stoel, die op de juiste hoogte ten opzichte van je bureau staat. Zodat de armen kunnen rusten op het bureau. En een beeldscherm op ooghoogte, zodat de nek minimaal belast wordt. Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letten. Ook is inmiddels duidelijk dat een hele dag op een stoel zitten niet gezond is voor de mens. Daarom is een zit sta bureau elektrisch aangestuurd – onmisbaar op de werkvloer. Het motiveert medewerkers om gedurende de dag een aantal keer te gaan staan.

Verantwoorde bureaus en bureaustoelen voor medewerkers

Zit sta bureau

Het selecteren van kantoormeubilair brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Welke bureaustoelen en bureaus passen bij de rest van het interieur binnen jouw kantoorpand? Kies ik naast een klassieke bureaustoel ook voor bijvoorbeeld een moderne wiebelkruk? De keuze voor ergonomisch verantwoord kantoormeubilair is cruciaal om medewerkers fit en vitaal te houden. Een ergonomisch slecht ontworpen bureaustoel zal er namelijk toe leiden, dat de kans op rug- en nekklachten sterk toeneemt. Iets wat op termijn kan leiden tot een hoger ziekteverzuim. In het geval van bureaus is het interessant om te kijken naar een NEN 527 bureau, wanneer je zeker wilt weten dat het bureau een verantwoorde keuze is.


LEES OOK: Kantoorinrichting en invloed op effectiviteit
EN Gezond werkklimaat: Hoe maak je een gezonde werkplek?


Kies voor kwaliteit en duurzaamheid

Niet alleen de mate waaraan een bureaustoel en bureau voldoen aan de ergonomische standaarden voor kantoormeubilair is belangrijk. Het is heel verstandig te investeren in een hoge kwaliteit, die langer meegaat. Dat is ook beter voor het milieu. Je wilt kantoormeubilair laten plaatsen, waarvan je minimaal de komende 10 tot 15 jaar profijt hebt. Kies je nu voor kwaliteit, dan doe je jezelf een plezier. Je bespaart op de lange termijn geld. En het is een duurzame keuze. Zeker als je ook kiest voor duurzaam geproduceerde producten.  

Andere factoren die bijdragen aan een gezonde werkplek

Natuurlijk moet je op kantoor rekening houden met de veiligheid van je personeel. Maar ook de temperatuur en het licht op kantoor zijn belangrijk. Niet te koud en niet te warm. En geen fel zonlicht dat in je gezicht schijnt. Je wilt er ook voor zorgen dat iedereen zich goed kan concentreren. Daarbij is geluid een belangrijke factor. Plaats bijvoorbeeld geluidsabsorberende panelen aan het plafond en de muren. Deze absorberen geluid van pratende collega’s en rinkelende telefoons. Ook het gebruik van natuurlijke afscheidingen, zoals een lange plantenbak met hoge planten, helpt het geluid te dempen. Zodat mensen minder overlast ervaren.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.