Home > Nieuws & Tips > Gezond werkklimaat, hoe maak je een gezonde werkplek?

Gezond werkklimaat, hoe maak je een gezonde werkplek?

Gezond werkklimaatZittend werken is niet perse zonder risico’s. We weten inmiddels dat te lang achter elkaar zitten helemaal niet gezond is. Het is belangrijk om elke dag voldoende beweging te krijgen. Zeker als je een kantoorbaan hebt. En hoe is het klimaat op kantoor? Krijg je voldoende frisse lucht? Veel gezondheids-klachten zijn terug te voeren op jouw manier van werken. Ook als je als ondernemer lange dagen maakt. Wat zijn de risico’s? En hoe voorkom je gezondheidsproblemen?

Vrouwen lopen meer risico

De gezondheidsrisico’s van zittend werk zijn voor mannen en vrouwen niet hetzelfde. Uit onderzoek blijkt dat vooral bij vrouwen een link is aangetoond tussen zittend werken en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Bij mannen is er geen statistisch noemenswaardig verschil gevonden tussen de mannen op kantoor en de mannen met een actievere arbeidsplek. Al met al komt uit onderzoek naar voren dat mensen met een actief beroep en een actief leven in hun vrije tijd, met voldoende lichaamsbeweging, de laagste kans hebben op vroegtijdig overlijden. Als je vrouw bent en veel zittend werk doet en verder ook weinig lichaamsbeweging hebt, is het dus verstandig daar wat aan te gaan doen.

Klachten aan bewegingsapparaat

Bij teveel zituren komen ook klachten aan het bewegingsapparaat meer voor. Denk aan rugklachten, een stijve nek, zere benen en voeten. Of last van je schouder. Je kunt ook door te weinig variatie RSI (Repetive Strain Injury) klachten ontwikkelen. Door herhaling van een zelfde beweging raken je gewrichten of pezen geïrriteerd. Dat uit zich dan in een ontsteking van de slijmbeurs of de peesschede.

Slecht binnenklimaat geeft klachten

In veel kantoren in Nederland is het binnenklimaat niet goed genoeg. Een nieuw kantoor kan klachten geven omdat de materialen, lijmen en verfdampen nog niet goed zijn uitgelucht. Mensen die deze dampen inademen kunnen hoofdpijn of andere klachten krijgen. Te droge lucht kan droge ogen geven. Een vrouw die onlangs multifocale lenzen bij eyelens.nl had gekocht, kreeg klachten omdat de lucht op haar kantoor te droog was. Dat maakte dat zij niet meer op haar computerscherm kon kijken. Veel panden hebben slechte zonwering, zodat het op een zonnige dag al snel te warm wordt voor de meeste mensen op kantoor. Het is dus echt belangrijk daarop te letten. Een goed binnenklimaat voorkomt ziekteverzuim en vergroot de efficiency van de kantoormedewerkers.

Goede strategie voor een gezond werkklimaat

De beste strategie om gezondheidsklachten te voorkomen bestaat dus uit meerdere factoren. Je moet als kantoormedewerker of ondernemer zelf goed in beweging blijven en gezond eten. Daarnaast moet je zorgen voor een goede lichaamshouding tijdens je werk. Je kunt het beste een ergonomische bureaustoel of een balans bal gebruiken. Dat helpt je om een goede zithouding aan te nemen. Langdurig staan is net zo slecht als zitten. Goede schoenen zijn van belang als je veel staat. Zorg ook voor een gezond binnenklimaat met frisse lucht en voldoende luchtvochtigheid. En stabiliseer de temperatuur. En als het kan, zorg dan bij zittend om stilstaand werk dat je elk uur even de benen strekt. Loop een rondje of maak een dansje. Dat is goed voor de bloedsomloop en verhoogt de productiviteit omdat het je ‘wakker’ houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.