MVO op kantoor is niet moeilijk. Zo doe je dat!

MVO op kantoor

mvo op kantoorDuurzaamheid is een hot topic anno 2019. Iedereen wil een positieve invloed hebben op het milieu en dat kan ook bij jou op kantoor! Hieronder vind je een paar tips om jouw kantoor duurzamer te maken. MVO op kantoor is veel eenvoudiger dan je denkt.

Afval scheiden

Wordt het afval op jouw kantoor al gescheiden? Door het plastic- groen en papierafval op kantoor te scheiden, heb je de eerste stap naar een duurzamer kantoor al gezet. Wil jij een afvalvrij kantoor? Gebruik dan de ‘wegwijzer afvalvrij kantoor’. Wanneer je beter omgaat met grondstoffen, bespaar je op de kosten. De volgende ‘quick wins’ zorgen ervoor dat je zo efficiënt mogelijk met afval omgaat:

1. Het juiste moment

Kies het juiste moment om het scheiden van afval te introduceren binnen je bedrijf. Een mooi moment om het gewoontegedrag van je medewerkers te doorbreken, is een verhuizing of renovatie.

2. Aparte afvalbakken

Gebruik verschillende afvalbakken met ieder een eigen kleur. Op deze manier wordt het voor iedereen zichtbaar en ligt de focus meer op het scheiden van het afval.

3. Vergelijk afval firma’s

Vergelijk prijzen van verschillende afvalinzamelaars. Je zult ervan versteld staan dat de prijzen flink kunnen verschillen. Zo kun jij in ieder geval op deze kosten besparen!

Duurzame kantoormeubelen

Een onderneming kan MVO verwerken op de werkplek door duurzame kantoormeubelen aan te schaffen. Er zijn verscheidene producenten die zulke meubelen aanbieden, waaronder Havic Kantoormeubelen. Bij een duurzaam kantoor moet je niet alleen rekening houden met de milieuvriendelijkheid van het product, maar ook nog met andere aspecten. Werknemers zijn elke dag aan het werk op kantoor, dus het is belangrijk dat zij gezond kunnen werken. Kantoormeubilair zou dan ook ergonomisch moeten zijn, wat onder meer inhoudt dat de meubelen flexibel en aanpasbaar moeten zijn.

Weg met die papierwinkel!

Alhoewel papier steeds minder nodig is op kantoor, is een bedrijf dat helemaal geen papier gebruikt nog altijd een utopie. Maar je kunt het papiergebruik wel degelijk minimaliseren. Vraag jezelf bij de volgende mail die je wilt printen af of het wel echt noodzakelijk is om deze af te drukken. Door alleen deze bewustwording zorg je al voor het verminderen van je papierwinkel op kantoor. Het gebruiken van duurzaam papier is dan ook zonder meer een belangrijke stap aangaande maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien is het kopen van groen papier helemaal niet zo lastig. Bij het kopen van duurzaam papier moet je namelijk op twee kenmerken letten. Deze kenmerken heten FSC en PEF en zijn gericht op de duurzame herkomst van de materialen die gebruikt zijn voor het papier. Tevens zijn er kenmerken gerelateerd aan het product, te weten Europees Ecolabel, Nordic Ecolabel, Der Blaue Engel en Milieukeur. Deze kenmerken zijn niet alleen gericht op de grondstoffen, maar ook de processen die gebruikt zijn bij de productie van het papier. Bovendien letten ze op specifieke thema’s, waaronder water-, energie- en afvalgebruik. Al deze kenmerken tonen aan dat het papier duurzaam is.

Kies ook voor groene energie. Of ga voor een helemaal CO2-neutraal kantoor, door je uitstoot te compenseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.