CO2 neutraal ondernemen, waar let jij op?

CO2 neutraal ondernemenWe letten allemaal steeds meer op het milieu. Gescheiden afval inleveren is al heel normaal en groene energie kun je ook bij de meeste aanbieders al afnemen. Wat je thuis belangrijk vindt, wil je misschien ook graag in je bedrijf doorvoeren. CO2 neutraal ondernemen is niet heel eenvoudig. Waar let je op? Als je bijvoorbeeld keuzes moet maken over stroom aanvragen, de inrichting van je kantoor of je woon-werkverkeer.

Tweedehands inrichting van je kantoor

Vrijwel alles aan een kantoor kost energie. De bouw, de inrichting zowel als gas, water en licht. Zuinig zijn met grondstoffen is veel breder dan alleen het licht uitdoen als je weggaat en de kraan niet langer laten lopen dan nodig is. Het produceren van kantoormeubelen geeft meer CO2 uitstoot dan je denkt. Gebruikte meubels een tweede leven gunnen, geeft een behoorlijke beperking op jouw CO2 footprint. En het bespaart je ook veel geld. CO2 neutraal ondernemen hoeft dus niet meer geld te kosten. Het heeft wel je aandacht nodig.

Groene energie inkopen

We kennen allemaal het aanbod van groene energie. Dat wil zeggen dat deze stroom is opgewekt uit wind- of zonne-energie. En uiteindelijk willen we ook allemaal van het gas af. Groningen stort letterlijk in van de overmatige gaswinning in ons land. Er zijn alternatieven. Met zonnepanelen en warmtepompen, kunnen we gebouwen ook warm krijgen. In woningen kiezen al steeds meer mensen daarvoor. Je kunt dat in jouw kantoorruimte ook realiseren. Zeker als je het pand zelf aankoopt. Je bent dan goed uitgerust voor de toekomst en bespaart over lange tijd opnieuw veel geld. Ook al komen de kosten voor de baten.

Woon-werkverkeer met hart voor milieu

Woon-werkverkeer is belastend voor het milieu. Of je nu met de auto of het OV reist. Je kunt beter de fiets pakken. Dichtbij huis of thuis ondernemen is dus veruit de beste optie als je jouw CO2 footprint zo klein mogelijk wilt houden. Het openbaar vervoer is een goede tweede. En als je een auto moet gebruiken, is een nieuwe elektrische auto zeker niet altijd de meest groene optie. Het productieproces van die auto geeft evenveel CO2 uitstoot als het rijden in een oude benzine auto gedurende vijf jaar! Dat maakt dat de CO2 winst van een nieuwe elektrische auto pas na vele jaren gaat tellen. Want als deze eenmaal rijdt, geeft deze slechts maximaal 50% minder CO2 uitstoot dan een oude benzine motor. Laat je goed informeren als je het milieu serieus neemt. En houd altijd rekening met de vervuiling langs de gehele keten van productie, het gebruik en het afdanken.

CO2 neutraal ondernemen

Helemaal CO2 neutraal ondernemen is nog niet zo eenvouding. Maar als je je nu voorbereidt op de toekomst, bespaar je op den duur behoorlijk wat geld. En als het echt een principe kwestie voor je is, kun je ook jouw footprint compenseren. Er zijn organisaties die jouw impact op het milieu kunnen berekenen. Zoals fairclimatefund.nl en treesforall.nl. Sommige dingen kun je misschien nog niet laten, zoals soms autorijden of een vliegreis maken voor je zaak. Dan is het een uitkomst dat je dit op andere manieren kunt compenseren. Maak daarom een potje van al het geld dat je bespaart en gebruik dit om bomen te planten en woestijnvorming tegen te gaan. En lukt dat allemaal? Laat het jouw klanten dan weten. Het is niet alleen voor de planeet een mooi cadeau, maar het straalt ook op jouw onderneming af als iets zeer positiefs. De populariteit van bedrijven die zuinig zijn op de aarde, zal de komende jaren alleen maar toenemen. Vooral omdat jongere generaties dit steeds belangrijker vinden. En terecht!

Ik werk thuis en trek warm kleding aan, zodat ik de verwarming laag kan houden. Mijn meubels komen voornamelijk van de kringloop. En wat doe jij om CO2 neutraal ondernemen binnen handbereik te krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.