Hoeveel kan ik lenen voor mijn bedrijfspand?

hoeveel kan ik lenen voor mijn bedrijfspand

Ondernemen is een werkwoord. En als al dat harde werken dan beloond wordt met een eigen bedrijfspand is dat een mijlpaal voor elke ondernemer. Je vraagt je misschien af: ‘hoeveel kan ik lenen voor mijn bedrijfspand? Wanneer kan ik die stap maken?’ Natuurlijk kijk je goed of je toekomstige pand genoeg vierkante meters heeft en of de juiste voorzieningen aanwezig zijn. Ook dingen als locatie, bereikbaarheid en parkeergelegenheid check je uitgebreid van tevoren. Je weet precies waar jij je met je bedrijf wilt vestigen en je hebt ook al een pand op het oog.

Waar moet ik op letten en hoeveel kan ik lenen voor mijn bedrijfspand?

Waar moet je op letten als je een zakelijke hypotheek afsluit? En wat is de maximale hypotheek die je kunt krijgen? Om te beginnen is het belangrijk om je te realiseren dat hypotheekverstrekkers over het algemeen niet meer dan 70% van de waarde van een bedrijfspand financieren. Met andere woorden; je moet zelf ook geld meebrengen. En dat kan best een klein kapitaaltje zijn. Ga maar na. Bij een bedrijfspand van € 300.000 moet je zelf € 90.000 aftikken. Ook als je dat niet 1, 2, 3 hebt liggen zijn er gelukkig verschillende manieren om dat bedrag op te halen. Bijvoorbeeld door middel van crowdfunding of andere gespecialiseerde financieringsplatforms. Maar je kunt uiteraard ook een bedrijfslening aangaan bij een commerciële geldverstrekker. Let er dan wel op dat je maandlasten daardoor direct stijgen. Allereerst is het zaak om te bepalen hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen voor een bedrijfspand. We geven je een paar slimme handvatten om aan vast te houden.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Het is belangrijk om te weten welke hypotheekvormen er zijn zodat je kunt bepalen welke bij jouw specifieke situatie past. Bij elke hypotheek betaal je elke maand een stukje aflossing en rente af. Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat er twee populaire hypotheekvormen voor ondernemers zijn. De annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Bij de eerste los je maandelijks hetzelfde bedrag af gedurende de looptijd van de hypotheek. Dat bedrag bestaat uit aflossing en rente. Bij de tweede variant blijft de aflossing elke maand gelijk, maar wordt het rentedeel van je maandbedrag steeds lager. Dus je betaalt in het begin relatief veel rente, maar dat bedrag gaat in de loop van de tijd steeds verder naar beneden. 

Bij een bedrijfshypotheek is de rente hoog

Een hypotheek voor je bedrijf is iets anders dan een hypotheek voor je huis. Dat zie je aan verschillende dingen. Zo betaal je niet alleen een basis hypotheekrente maar ook een risico-opslag. Deze opslag-rente of debiteurenrente wordt vastgesteld aan de hand van de risicocategorie waar je als onderneming wordt ingeschaald. Dit hangt af van de branche waarin je werkzaam bent en de specifieke situatie van je onderneming. Hoelang besta je al? Hoeveel eigen middelen heb je? Wat zijn de prognoses voor de toekomst? Het spreekt voor zich dat een startende ondernemer meer risico-opslag betaalt in vergelijking met een bedrijf dat al langer bestaat.

Extra kosten tellen ook op

Niet alleen de bedrijfshypotheek kost geld, ook de extra kosten die komen kijken bij het kopen van een bedrijfspand lopen op. Taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten moet je ook afrekenen. En dan zijn er nog de kosten die elk jaar terugkomen. Denk aan onroerendezaakbelasting (OBZ), onderhoud en verzekeringen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.