Welke vloer op kantoor? Laminaat, PVC, beton of hout?

Welke vloer op kantoor

Als je jouw kantoor in gaat richten, moet je met veel dingen rekening houden. Zeker als je personeel in dienst hebt. Je let vooral op veiligheid en comfort. En je wil ook een omgeving creëren die inspirerend is voor je personeel en je klanten. Er is veel te kiezen. Welke bureaus, stoelen en computers? Welke vloer op kantoor? En hoe is de ventilatie en het klimaat in de ruimte? Begin met de vloer, dat is de basis. Welke kan je het beste kiezen?

Waar moet een vloer op kantoor aan voldoen?

Voordat je een vloer aanlegt in je kantoor, moet je goed nadenken waar deze aan moet voldoen. Welke vloer op kantoor je kiest, hangt van veel factoren af. Het comfort voor je personeel en klanten is belangrijk. Maar ook de uitstraling, het geluid en de warmte in je kantoor zijn afhankelijk van de vloer. En wat zijn de kosten?

Welk budget heb je voor de vloer?

Houten vloeren zijn duurder dan PVC en laminaat vloeren. Wil je goedkoop uit zijn? Dan kan je het beste laminaat kopen. Zeker als je niet weet hoe lang je in een kantoorpand zal blijven. Laminaat kan je ook weer meenemen naar een volgende ruimte. Dat is dus de goedkoopste keuze.

Makkelijk schoonmaken

Een goede vloer op kantoor is makkelijk schoon te houden. Vroeger vond je veel tapijten in kantoorpanden. Maar sinds steeds meer mensen allergisch zijn, is dat niet meer zo’n goed idee. Het verzamelt simpelweg teveel stof. Houten vloeren vergen meer onderhoud dan PVC en laminaat. De laatste twee kan je gemakkelijk schoonhouden en hoef je nooit in de olie of was te zetten.


LEES OOK: Productiviteit verhogen? 5 tips om kantoor te optimaliseren
EN MVO op kantoor is niet moeilijk. Zo doe je dat!


Temperatuur regulatie en vloerverwarming

Een vloer moet goed isoleren en niet te koud zijn. Zeker als mensen de hele dag achter hun bureau zitten. Gebruik je bijvoorbeeld beton? Zorg dan voor vloerverwarming of breng een coating aan tegen vocht. Je kan tegenwoordig onder bijna alle vloeren vloerverwarming leggen. Er zijn zelfs houten vloeren waarbij dat mogelijk is. Je moet je wel goed laten informeren over de juiste ondervloer en legwijze.

De uitstraling van de vloer

Een houten vloer geeft nog steeds een mooiere uitstraling dan een laminaat of PVC vloer. Ook al zijn er echt al laminaatvloeren die de uitstraling van hout aardig goed benaderen. Betonnen vloeren zijn de laatste jaren ook erg in trek. Vooral met een industriële uitstraling kan beton een mooie urban touch geven.

Slijtage en onderhoud

De meest slijtvaste vloeren zijn hout, beton en PVC vloeren. Een beschadiging op hout is vaak niet zo’n probleem, omdat het de natuurlijke uitstraling benadrukt. En wil je een houten vloer opknappen? Dan is het een kwestie van schuren en lakken om je vloer weer zo goed als nieuw te maken. In een ruimte waar veel gelopen wordt is hout, PVC of beton de beste keuze. Is je laminaat vloer beschadigd? Dan is het een stuk lastiger repareren. Deze is ook meer dan hout onderhevig aan slijtage. PVC vloeren zijn echter net als hout heel slijtvast.

Geluid bij het gebruik van de vloer

Ook geluid op kantoor is belangrijk om te beperken als je op kantoor rustig wil kunnen werken. Met PVC vloeren heb je weinig last van contactgeluid. Laminaat- en houten parketvloeren zijn de minst stille vloeren. Maar met een goed dempende ondervloer kan je geluidshinder bij harde vloeren behoorlijk goed beperken.

Welke vloer op kantoor? Conclusie

De drie meest gebruikte vloeren op de werkvloer zijn hout, PVC en laminaat. Hout heeft een lange levensduur en is daardoor de meest duurzame keuze. Maar dan wel alleen met hout uit duurzame bossen, waar nieuwe bomen worden geplant. PVC en laminaat vloeren worden ook steeds vaker gemaakt van herbruikbare materialen. Hout is slijtvast, heeft wel wat onderhoud nodig en is duurder dan de andere vloeren. Maar heeft een prachtige uitstraling. PVC is ook slijtvast en kan je in veel kleuren krijgen. Het is goedkoper dan hout en makkelijker in onderhoud. Laminaat slijt harder en geeft geluidsoverlast, tenzij je voor een goed dempende ondervloer kiest. Het is de goedkoopste keuze en is net als PVC heel makkelijk in het onderhoud.

Welke vloer kies jij op kantoor?

Foto door cottonbro studio via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.