De kracht van goede gewoonten voor je leven en je bedrijf

door: Janneke de Geus, jannekedegeus.nl.
Goede gewoontenIedere dag doe je 101 dingen automatisch. Kleine gewoontes waar je niet bij stilstaat, maar die wel zorgen voor een bepaalde actie en een gevoel. Ik heb het dan niet over goede gewoonten, maar over die kleine dingen die erin sluipen, zoals:

  • Je wilt direct uit bed springen als de wekker gaat, maar je draait je nog een keer om. Hierdoor moet je je haasten om op tijd op je afspraak te komen.
  • Je wilt productief werken, maar aan het eind van de dag besef je dat je heel veel tijd op social media hebt doorgebracht zonder duidelijk doel.

Het ging als vanzelf.

Tja, en dat is de essentie van gewoontes. Ze zitten in je systeem en gaan hun eigen gang. Vooral die kleine negatieve gewoontes die maken dat je minder tot je recht komt. Want ze staan meestal loodrecht op jouw beeld van succesvol werken en leven. Te moe zijn om naar bed te gaan en dan maar blijven hangen op de bank is hier een mooi voorbeeld van.

Focus op goede gewoonten

Nu heeft het weinig zin om je focus te zetten op negatieve gewoonten. What you focus on expands. En het werkt ontmoedigend. Waarom? Omdat we negatieve gewoonten op elk vlak hebben. Van fitheid tot financiën Van voeding tot vrijen.

Je kunt je focus beter zetten op de nieuwe positieve acties die je wilt ondernemen. En de goede gewoonten die je daarbij helpen.

Laten we het slim aanpakken. Op een manier die ook echt leuk is om te doen door 1 voor 1 goede gewoontes te introduceren.

Profiteren van het stapeleffect

Welke nieuwe goede gewoonte zou je echt graag willen toevoegen aan je leven? Wat is een kleine actie die voor groter resultaat kan zorgen.

Want dat is het leuke van een kleine nieuwe gewoonte die je elke dag uitvoert, het heeft een stapeleffect. Je stapelt het voordeel van dag 1 op het voordeel van dag 2 en met de dag word je voordeel groter.

Zeg bijvoorbeeld dat je ervoor kiest om je dag te beginnen met een korte meditatie. Na de eerste keer voel je je misschien 0,01% rustiger. En je vraagt je af of het je verbeelding is of echt. Maar na enkele dagen merk je wellicht kleine veranderingen in je concentratie. En na een paar weken merk je onmiskenbaar verschil. Je ervaart een betere concentratie, laat je minder snel afleiden, waardoor je meer toekomt aan belangrijke taken.

Je stapelt het voordeel van dag 1 op het voordeel van dag 2 en met de dag word je voordeel groter.

Er is meer; een goede gewoonte komt nooit alleen

Stel dat je meer wilt bewegen. Daarom trek je elke avond na het eten direct je gympen aan voor een rondje wandelen. Na een tijdje zul je merken dat je voedingspatroon verandert. Dat hoeft niet drastisch te zijn. Maar vaak groeit de behoefte aan gezonder eten, naarmate je meer beweegt. Tuurlijk grijp je nog wel eens naar een koekje, maar minder dan voorheen.

Je weet van tevoren niet welke verrassingen een goede gewoonte met zich meebrengt. Maar er is het domino-effect. Als er 1 steentje omgaat, gaan er meer.

Dus elke nieuwe goede gewoonte is pure winst. Hoe klein ook.

Welke nieuwe goede gewoonte kan jou nu helpen om vooruit te komen?

Voor meer ideeën kun je hier terecht:

Een nieuwe gewoonte aanleren? Doe dan eerst dit .

Waarom een 30-dagen challenge zo goed werkt.

Janneke de Geus is de De Focuscoach voor vrouwen met een bedrijf, doel of droom. Alle FOCUS! producten en diensten zijn er om je te helpen meer te krijgen van wat je echt wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.