Ondernemen, waar doe ik het ook alweer voor?

Ondernemen waar doe ik het voor

Door Hilde van den Heuvel, Bureau wat: ondernemerscoach.
Vanuit een onbevangenheid en onwetendheid over het ondernemerschap ben je misschien net al ik ooit als ondernemer begonnen. Om je eigen ding te doen. Vanuit een enthousiast streven de wereld mooier te maken en daarin iedereen te willen helpen. Waarin je je eigen klanten kunt kiezen, plannen bedenken, mensen ontmoeten. Waar een dag nooit hetzelfde is, hard werken (soms), maar ook je eigen tijd indelen, leren – vallen – opstaan. Hartstikke leuk dat ondernemen! Maar soms vraag je je ook af: ‘Ondernemen, waar doe ik het voor?’

Je haalt een hoop positieve energie uit dat ondernemen. En dat is fijn, en dat is waar je het voor doet. En die factuur natuurlijk die je aan het einde van de rit kunt sturen:) Maar jaren later kun je ook het gevoel krijgen dat er iets mist. Heb je altijd de juiste keuzes gemaakt? Of nam je ook wel eens de verkeerde afslag. Terug naar de basis gaan helpt je om weer plezier te krijgen in je ondernemerschap.

Is dit het nu?

Vroeg of laat komt elke ondernemer op een punt van ‘is dit het nu?’ of  ‘ik wil wat anders, maar wat?’ of ‘word ik nog wel blij van wat ik doe?’. Of andere gedachten, die hier op lijken. Je voelt een soort onrust wat je niet goed kan benoemen. Maar er moet wel iets gebeuren. Om weer net zo enthousiast verder te kunnen met je bedrijf.

Herken jij dat ook, die onrust?

Herken jij dat gevoel van onrust? Vind jij het ook zo lastig dat je de grip op je eigen ondernemerschap op de een of andere manier ‘lijkt’ kwijt te raken? Begin je misschien te twijfelen aan jezelf en je kwaliteiten als ondernemer? Heb je ook zo’n behoefte aan rust in je ondernemerschap, maar dan vanuit de positieve gedachte van het woord?

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten. Of je pakt dit gevoel van onrust met beide handen aan om weer eens terug te gaan naar de basis. Om een stevige fundering te leggen voor de toekomst.

Je kunt bij de pakken neer gaan zitten. Of je pakt dit gevoel van onrust met beide handen aan om weer eens terug te gaan naar de basis. Om een stevige fundering te leggen voor de toekomst. Kies je voor dat laatste? Terug gaan naar de basis voor een hernieuwde fundering? Lees dan vooral verder!

Kiezen om terug te keren naar de basis

Ondernemen begint altijd bij jezelf. Want tja, als jij zelf niet in je bedrijf investeert, wie doet het dan wel? Alleen jij kan de controle over je bedrijf en je ondernemerschap weer terugpakken. En dit kan je doen door terug te gaan naar de basis. Door eens stil te staan bij een aantal vragen over waarom jij destijds bent begonnen met het ondernemerschap? En met al je kennis van de afgelopen jaren kan je nu veel beter antwoord geven op vragen die je bij de start van je bedrijf nog niet wist. Zoals:

  • Voor wie doe je wat, waarom en met welk resultaat? (dit vind ik altijd een mooie zin met heel veel vragen en stof tot nadenken erin)
  • Waar liggen jouw kwaliteiten?
  • Wat zijn jouw kernwaarden?
  • Waarom zou een klant voor jou willen kiezen en niet voor een ander?

Door terug te gaan naar de basis krijg je weer vertrouwen in jezelf. Met dat vertrouwen en wat je daardoor ook uitstraalt, zullen klanten ook meer vertrouwen hebben in jou.

Ik hoor je denken: ‘Da’s wel lastig hoor.’ En dat klopt. Soms kan dat lastig zijn. En spannend ook. Maar dat geeft helemaal niet. Een beetje spanning is gezond en kan juist voor een fijne energie zorgen. En van een beetje uitdaging ben jij als ondernemer natuurlijk niet vies!

Wil jij met deze vragen aan de slag? Download dan mijn 7 inspirerende vragen. Ze zullen je aan het denken zetten over waarom je doet wat je doet en zullen je de richting geven om terug te keren naar je eigen basis.

Maak er tijd voor vrij

Maak tijd vrij voor de groei van je onderneming met Bureau wat

Om terug te keren naar de basis, moet je wel wat tijd vrij maken. Je mag jezelf die tijd ook gunnen. Je bent het namelijk waard om die tijd te nemen. En het zal jouw bedrijf ook goed doen.

Want eerlijk, door ‘even’ na te denken over hoe het ooit begon, daarmee heb je niet opeens een hernieuwde basis. Dat begrijp je natuurlijk wel. Bouwen kost tijd. Maar door er nu aandacht en tijd aan te schenken, kom je uiteindelijk altijd verder.

Alles wat je aandacht geeft, groeit!

En deze quote geldt voor zowel de negatieve als positieve gedachten en energie. Wat ga jij aandacht geven?

Samen werken aan de positieve groei?

Ik begrijp dat het best een stap kan zijn om hulp te vragen. Maar weet dat die eerste stap het moeilijkst is, maar ook de meest belangrijke. En weet dat mensen je altijd wel willen helpen. Je moet er soms wel zelf om vragen. Ik kan je helpen, en ik bied je hierbij zelfs mijn hulp aan.

Wil jij weer grip krijgen op je eigen bedrijf? Zodat je met ‘rust’ kan groeien in je ondernemerschap? Wil je weer positieve energie krijgen van het ondernemerschap? Zet dan vandaag nog de eerste belangrijke stap en bel of mail me. Ik help je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.