Autorijden met winters weer? 4 tips!

autorijden met winters weer

Met je auto naar een opdrachtgever of een netwerkborrel? Ook in de winter wil je veilig de weg op. En ervoor zorgen dat je auto het blijft doen. Ook als het echt koud wordt. Daarom vind je hier 4 tips om rekening mee te houden voordat het écht winters weer wordt.

Tip 1. Check je accu, want die kan slecht tegen kou

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je wilt ’s ochtends in de auto stappen op weg naar je klant, maar je auto start niet. Je hoort een futloos zacht geluidje. Maar starten? Ho maar! De accu van je auto is het meest kwetsbare onderdeel, zodra het echt gaat vriezen. Je kunt met startkabels in de weer als je buurman wel een sterke accu in zijn auto heeft. Maar je kunt ook een acculader 12V gebruiken. Ook al duurt het dan even voor je accu het weer doet. Er zijn ook boosters, die sneller werken. En de ANWB kan langskomen om er een nieuwe accu in te leggen. Keuze genoeg!

Tip 2. Code rood? Stel het klantbezoek een dagje uit

Bij heel slecht weer geeft het KNMI waarschuwingscode geel, oranje of rood. Wordt in jouw regio code rood afgegeven? Dan raden wij aan om het advies van het KNMI op te volgen als je niet per se vandaag op pad hoeft. Als je bij een waarschuwingscode toch de weg op moet, is het verstandig om goede voorzorgmaatregelen te nemen. Denk aan het krabben van je ruit zodat je goed zicht hebt. Het is ook verstandig om je rijstijl aan te passen en extra alert te zijn. Voer je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht. Maar nogmaals, autorijden met winters weer moet kunnen, maar met de waarschuwing code rood begrijpt jouw klant ook wel dat je de meeting liever telefonisch of per Skype of Zoom afhandelt.


LEES OOK: Gebruikte auto van de zaak? Suzuki swift!
EN Zzper en leaseauto rijden? Of toch maar zelf een auto kopen?


Tip 3. Laat dat sterretje alvast repareren

Een bestaand sterretje dat doorscheurt door de vrieskou? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of volledig casco en wordt vergoedt door je verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaal je hiervoor vaak een eigen risico. Daarom wordt aangeraden om een sterretje te laten repareren voor de winter. Andere autoschade door winters weer is alleen gedekt met een volledig casco verzekering. Zoals slippen of botsen, of als je na een glijpartij in de kant terechtkomt.

Tip 4. Winterbanden: niet verplicht, wel veiliger

Autorijden met winters weer komt in Nederland maar weinig voor. In Nederland zijn winterbanden dan ook niet verplicht. Je autoverzekering is dus ook geldig als je zonder winterbanden rondrijdt. Het is wél veiliger: daarom moedigt de Rijksoverheid het gebruik van winterbanden in de winter aan. Ga je wintersporten in bijvoorbeeld Italië, Oostenrijk of Frankrijk? Dan moet je voor vertrek de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen van jouw vakantieland checken. Als je schade rijdt in een land waar winterbanden verplicht zijn, dan kan het zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld en je schade niet vergoed krijgt. Bovendien kun je er boetes voor krijgen in veel Europese landen.

Extra tips

Goed verzekeren

Kijk ook eens op Independer welke verzekering het beste bij jouw auto past. Want in de winter hebben auto’s altijd net wat meer schade dan op andere momenten in het jaar. En voor het einde van het jaar is het altijd handig om over te stappen.

Warme kleding en plaids mee

In je auto is het lekker warm. Maar wat als je met pech komt te staan? Dan is het belangrijk om warme kleding te dragen. Want vaak moet je buiten de auto wachten op hulp. Ook een extra warme plaid in de auto leggen is handig, zeker als je ook kinderen vervoert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.