Het nut van ergonomische bureaustoelen

goed zitten

Beter presteren door goed zitten

Mensen met mentale of fysieke klachten presteren minder goed dan fitte personen. Niet alleen als het om jezelf als ondernemer gaat, maar ook om de mensen die eventueel bij je in dienst zijn. Kantoormeubilair zoals bureaustoelen die niet ergonomisch zijn, kunnen het welzijn van jezelf en eventuele medewerkers dan ook schaden. Zo moet een persoon, die kleiner of langer is dan gemiddeld, van een bureaustoel gebruik kunnen maken die bij die lengte past. Goed zitten is belangrijk. Hieronder lees je alles over het nut van ergonomische bureaustoelen.

Het mag mooi zijn, maar moet ook goed zitten

Waarschijnlijk besteed je veel aandacht aan het uitkiezen van het kantoormeubilair van je onderneming. Heb je bijvoorbeeld lang nagedacht over de kleuren die je wilde gebruiken? Naast het uiterlijk speelt functionaliteit echter een nog veel grotere rol. Want heb je ook wel goed gekeken naar het comfort van het meubilair? Je zit immers vele uren per dag op een stoel achter een bureau. Ergonomische bureaustoelen zijn dan echt geen overbodige luxe.

Persoonlijke instelling van iedere bureaustoel

Wat een ergonomische bureaustoel is? Het gaat hier om een stoel die compleet ingesteld kan worden op basis van de fysieke kenmerken van de gebruiker. De stoel biedt zo de perfecte ondersteuning van het gehele lichaam. De zithoogte moet bijvoorbeeld aan te passen zijn op de ideale hoogte op basis van lichaamslengte en beenlengte. Daarnaast ondersteunt een verstelbare lendensteun een correcte zithouding en helpt daarmee nekklachten, rugpijn en schouderklachten te voorkomen. Ook de hoogte van de armsteunen moet je in kunnen stellen.

Vind je het moeilijk om te beoordelen of een bureaustoel echt ergonomisch is? Kies dan een stoel die gekeurd is door de Arbo, en voldoet aan de richtlijnen van de Nederlandse Ergonomie Norm NEN-1335.

Fysieke klachten door slecht zitten

De afgelopen decennia is veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van kantoorwerk op het lichaam. Hieruit is onder andere gebleken dat dagelijks minimaal tien procent staand werken diverse gezondheidsvoordelen heeft. Andere onderzoeken concludeerden dat het gebruik van een bureaustoel die niet ingesteld kan worden op basis van fysieke kenmerken kan leiden tot gezondheidsklachten.

Veel fysieke ongemakken worden veroorzaakt door de bureaustoel waarop iemand zit.

Het gaat hierbij onder andere om gewrichtspijn in de onderrug en nek. Ook kan een verkeerde zithouding leiden tot een verslechterde bloedsomloop. Is er sprake van klachten dan wordt er vaak niet snel en adequaat op gereageerd. Hierdoor verergeren de klachten op den duur of ontstaan nog meer klachten. Het voorkomen van dit alles is echter relatief eenvoudig door te kiezen voor onder andere ergonomische bureaustoelen.

Het is begrijpelijk dat je prioriteiten als ondernemer waarschijnlijk niet liggen bij ergonomisch kantoormeubilair. Onthoud alleen wel dat lichamelijke klachten bij jezelf of medewerkers op de lange termijn veel meer kosten met zich mee kunnen brengen dan te investeren in simpelweg goed zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.