Wil jij je eigen schoonheidssalon starten? Heb je jouw diploma op zak en wil je als zelfstandig ondernemer schoonheidsbehandelingen gaan geven? Daar komt veel bij kijken. Er zijn vooral veel keuzes te maken. En daar mag je even goed de tijd voor nemen. Want als je goed begint, dan scheelt je dat later veel tijd en problemen. Zodra je voor jezelf begint, moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld regels voor werken vanuit huis, administratie en verzekeringen. Je vraagt je af: hoe start ik mijn eigen schoonheidssalon? Ik geef je graag een paar belangrijke tips!
Hoe start ik mijn eigen schoonheidssalon: rechtsvorm kiezen
Als je gaat ondernemen komt er meer bij kijken dan alleen het kiezen van producten en behandelingen. Zo moet je natuurlijk inschrijven bij de Kamer van Koophandel. En dan kies je ook een rechtsvorm. Werk je alleen? Dan kan dat bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn. Maar je kunt ook kiezen voor een BV. Bij een BV ofwel Besloten Vennootschap ben jij niet persoonlijk aansprakelijk voor faillissement buiten je schuld. Het is ook een manier om jouw bedrijf gescheiden te houden van je partner als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Maar bij lage inkomsten in de eerste jaren is het wel duurder dan een eenmanszaak.
Ondernemingsplan maken
Je bent niet verplicht om een ondernemingsplan te maken, maar het is wel belangrijk voor je eigen succes. Je kunt daarmee namelijk een goed beeld krijgen van je plannen. Heb je aan alles gedacht? En is jouw plan haalbaar? Je leest hier hoe je een ondernemersplan maakt! Je kunt met zo’n plan ook makkelijker op zoek naar eventuele investeerders. En je hebt voor jezelf een duidelijk overzicht van waar je allemaal rekening mee moet houden. Belangrijke onderdelen van je ondernemingsplan zijn het financieringsplan en het marketingplan.
Hoe start ik mijn eigen schoonheidssalon? Maak een marketingplan!
Een belangrijk onderdeel van jouw ondernemingsplan is het marketingplan. Maak dat zo uitgebreid mogelijk. Je onderzoekt de markt. Hoeveel schoonheidssalons zijn er al in de plaats waar jij wilt starten? Welke doelgroep wil jij bereiken en welke behandelingen wil je aanbieden? Hoe vind je klanten en wat zijn jouw sterke punten ten opzichte van de concurrentie? Geef jij bijvoorbeeld behandelingen met radiofrequentietoestellen van DEN Esthetics, die nog niet veel anderen doen? Of ga jij bij mensen thuis langs? Misschien gebruik je alleen duurzame en natuurlijke producten en kun je jouw schoonheidssalon daarmee op de kaart zetten.
Vanuit huis starten of een pand huren?
Als je overweegt om vanuit huis je eigen schoonheidssalon te starten, moet je eerst goed uitzoeken wat de regels en wetten daarvoor zijn. Bel de gemeente waar je woont of het mogelijk is op jouw adres in verband met bestemmingsplannen. En huur je jouw woning? Dan kan ook de verhuurder daar regels voor hebben. Ook als je een pand gaat huren moet je daar goed op letten. En eerst alles goed uitzoeken, voordat je een huurcontract tekent. Of misschien kun je zelfs in een bestaande salon een stoel huren, waar jij je werk kunt doen.
Administratie, verzekeringen en wettelijke eisen
Als ondernemer moet je een administratie opzetten. Je houdt alle kosten en inkomsten bij, zodat je elk kwartaal btw kunt afrekenen met de belastingdienst. En aan het einde van elk jaar doe je ook aangifte van je inkomstenbelasting. Kies een goede boekhouder, die je hierbij kan helpen. Denk ook aan verzekeringen. Ook als je vanuit huis werkt, vallen bedrijfsrisico’s niet onder je bestaande verzekeringen, dus zoek goed uit wat je nodig hebt. Tenslotte moet je ook voldoen aan een aantal wettelijke eisen als je je eigen schoonheidssalon wilt starten:
SKIN-register
In 2020 is het zogenaamde SKIN-register geopend. Schoonheidsspecialisten met de juiste vakdiploma’s kunnen zich registreren voor bepaalde behandelingen. Je bent dan verplicht ook bijscholing te volgen. Denk aan IPL- en laserbehandelingen.
Wet kwaliteit, klachten en geschillen
Ben je gespecialiseerd in laserbehandelingen of plaats je permanente make-up? Dan moet je voldoen aan de eisen van de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (WKKGZ). Deze wet bestaat sinds 2016 en stelt dat je als zelfstandige moet zorgen voor een kwaliteitssysteem.
Privacywet AVG
Als ondernemer krijg je ook te maken met de privacy wetgeving, zodra je klantgegevens bewaart. In je afsprakensysteem, e-maillijst en van je nieuwsbriefabonnees. In deze wet staat welke verplichtingen je hebt en welke toestemmingen je moet vragen aan klanten om hun gegevens op te mogen slaan. Daarnaast moet je een protocol hebben voor als er ooit iets mis gaat met die gegevens. Lees meer in dit artikel van KvK.
Ik ben benieuwd of je nog steeds enthousiast bent. Dan zit er waarschijnlijk een ondernemer in jou! Heb je vragen over ondernemerschap? Reageer dan hieronder of stuur een mail naar info@haareigenzaak.nl. Ik ben al meer dan 20 jaar ondernemer en schrijf al bijna net zolang over het ondernemerschap. Ik help je graag!
Foto boven: Pavel Danilyuk, Foto midden: Polina Tankilevitch via Pexels.com