Wat is linkbuilding? En hoe pas je dat toe op je website?

Wat is linkbuilding

Wat is linkbuilding? Deze term wordt gebruikt voor het verzamelen van links die vanaf andere sites naar jouw website linken. Het is een belangrijk onderdeel van het proces om beter gevonden te worden in Google ofwel SEO. Links van gerelateerde websites kunnen jouw positie in de zoekmachines een stevige boost geven. Het zegt namelijk iets over de autoriteit van jouw site. Als anderen jouw dienst, verhalen of blogs interessant genoeg vinden om ernaar te linken, dan geven zij daarmee een signaal af aan het algoritme waarmee Google en andere zoekmachines bepalen welke plek jij verdient in de zoekresultaten.

Wat is linkbuilding en hoe doe je dat?

Wat is linkbuilding? Kort gezegd is dit het verzamelen van links die verwijzen naar jouw website. En hoe doe je dat? Dat kan op verschillende manieren. Ik geef je drie manieren, die veel gebruikt worden. Met de voor- en nadelen.

1. Links verdienen door geweldige content

Krijg jij links naar je website van andere websites doordat jij geweldige content maakt? Dan heb je het heel goed gedaan. Je kan dit bereiken als je echt als expert gezien wordt op een bepaald vakgebied. En daarmee ook al bekendheid hebt vergaard. Mensen weten dan al dat jij een autoriteit bent op dat vlak. Het is de meest ideale manier om links naar je websites te ontvangen. Want Google vindt dit de enige legitieme manier om links waarde toe te kennen. Maar zoals je begrijpt is het niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet als je net start met ondernemen.

2. Zelf links plaatsen

Je kan ook zelf links plaatsen op andere sites. Zoals bijvoorbeeld door dat af te spreken met andere website eigenaren, door gastbloggen. Of door het plaatsen van links op startpagina’s. Je kan ook reacties achter laten onder blogs of artikelen op andere websites. Ik leg ze alle drie even uit:

2.1 Gastbloggen

Zelf links plaatsen op andere sites is een meer actieve vorm van linkbuilding. Je kan jezelf bijvoorbeeld aanbieden als gastblogger. Je schrijft dan een blog voor een andere site en spreekt af dat je een linkje mag plaatsen naar je eigen website. Dat kan op een specifiek woord in de tekst of onderaan je gastblog bij de informatie over de auteur. Het is een mooie ruil, die jou ook kan helpen om je expertise aan de wereld te laten zien. Het heeft vooral zin als je schrijft voor een site, die al veel waarde en autoriteit verdiend heeft. Of sites die veel bezoekers trekken. Deze twee gaan meestal hand in hand. Het kost je wel tijd, dus kies bewust!

2.2 Linkpagina’s

Er zijn veel linkpagina’s of startpagina’s op het internet waar je een link naar jouw website kunt aanmelden. De sites bestaan vaak al heel lang en hebben daardoor een hoge waarde voor jouw linkprofiel. Omdat Google inmiddels wel weet hoe zij deze vorm van linken moeten beoordelen is de waarde van dergelijke links de laatste jaren wel afgenomen. Maar het heeft nog steeds zin om dit te doen als onderdeel van je linkbuilding acties.

2.3 Reacties achterlaten op andere sites

Als je een reactie achterlaat op een andere website, kan je daar de URL van jouw website bij plaatsen. Dat heeft vooral zin op grote websites met een stevige autoriteit, zoals landelijke dagbladen en tijdschriften sites. Of juist op sites in een specifieke niche, die aansluit bij jouw ondernemersverhaal. Reageer alleen op artikelen, die qua onderwerp relevant zijn voor jouw eigen site. En overdrijf het niet.

3. Links kopen

Er zijn veel bedrijven die backlinks kopen. Je betaalt om een link te plaatsen op een andere website. Dat is een effectieve manier om snel een betere positie in de zoekmachines te veroveren. Ook al kan Google deze praktijk ook afstraffen. Ziet Google een onlogisch linkprofiel? Zet je op één dag teveel links live? Of zijn de links niet relevant genoeg? Dan kan het zelfs betekenen dat Google je site tijdelijk helemaal niet meer toont in de zoekresultaten. Ga je hiermee toch aan de slag? Schakel dan een expert in. Dan kan je er zeker succes mee boeken.


LEES OOK: Content marketing en klanten binnen halen? Zo werkt dat!
EN Wat is SEO? En hoe werkt het?


Wat is belangrijk bij linkbuilding? TIPS

Ga je zelf aan de slag met links verzamelen voor je website? Neem dan de volgende tips in acht:

  • Ga je gastbloggen voor andere sites? Zorg er dan wel voor dat die site een hoge autoriteit heeft. En dat niet alleen. Ook de onderwerpen op die andere site moeten goed gerelateerd zijn aan jouw eigen website, verhalen en aanbod. Alleen dan heeft het voldoende waarde om ook echt een positief effect te hebben voor jouw linkprofiel en vindbaarheid in de zoekmachines.
  • Ga niet als een bezetene overal links achterlaten. Probeer echt inhoudelijk zinvol te kiezen waar je links probeert te krijgen. Of je nu een gastblog plaatst, een reactie achterlaat of een andere website-eigenaar mailt om te vragen naar een linkje. Een paar kwalitatieve, relevante links is veel meer waard dan honderd links van lage waarde.
  • Linkruil is niet handig. Vroeger kon je nog baat hebben bij een linkruil. Jij plaatst een link voor iemand anders en je krijgt een link daarvoor terug. Dit is zonde van je tijd, want het levert je niets op. Wat je wel kan doen is een link carrousel maken. Maak contact met minimaal 2 andere partijen en doe een rondje. Website 1 linkt naar 2, website 2 linkt naar 3 en website 3 linkt naar 1. Je hebt dan geen linkruil maar iedereen heeft toch waarde gekregen. Dit heeft overigens alleen zin voor alle partijen als de drie websites een vergelijkbare waarde en autoriteit hebben.
  • Pak je het organisch aan? Dat is het makkelijkst. Actief bezig zijn met linkbuilding kan een behoorlijk intensief proces zijn. En je ziet nooit direct het effect ervan. Ben je niet bereid te betalen voor backlinks? Dan kan je het hele proces ook meer organisch benaderen. Dat is veel makkelijker. Blijf goed bij je eigen expertise en schrijf geweldige content. Deel jouw expertise op je website en in je social media kanalen. Stuur af en toe een mooi persbericht naar de landelijke media. En komen er mooie kansen op je pad om een link te krijgen? Grijp die dan met beide handen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.