Wanneer ga jij personeel inhuren? En wat zijn de opties?

Personeel inhuren

personeel inhurenJe werkt hard om je bedrijf te laten groeien. Je hebt een webshop of werkt als freelancer en je merkt dat het werk je wat boven het hoofd groeit. Je werkt een tijdje wat extra uren en ziet dat er dingen blijven liggen. Kansen die je met extra handen wel aan zou kunnen pakken. Misschien wordt het dan tijd voor personeel inhuren. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Behalve de kosten en regels waar je je aan moet houden, veranderen ook jouw taken. Van uitvoerend werk verschuift jouw dagtaak naar aansturing en meer administratieve taken. Zorg dat je daar een realistisch beeld over vormt. En als je dan kiest voor personeel inhuren, welke opties heb je dan?

Een groeiende webshop

De meeste webshop eigenaren beginnen klein aan huis. De voorraad is nog overzichtelijk. Je handelt zelf bestellingen af en maakt de pakketjes klaar voor verzending. Aan het einde van de dag rijd je langs het postkantoor en de volgende dag weet je dat je precies hetzelfde zal doen. Maar als er steeds meer bestellingen komen en je kunt deze niet meer alleen aan, zal personeel inhuren de enige optie zijn. Want als jij hele dagen alleen maar pakketjes maakt, schiet het ondernemen er een beetje bij in. Om verder te kunnen groeien, wil jij je ook bezig houden met marketing en de juiste groeistrategie voor jouw bedrijf. Bovendien groeit ook de administratie en wil je een goede klantenservice blijven bieden. En dat kost allemaal tijd.

Veel werk als freelancer

Als je succesvol als freelancer werkt, komt er ook een moment dat het werk niet meer in de uren van je week passen. Je kunt er dan voor kiezen onderdelen van jouw werk uit te besteden. Iemand inhuren die werk voorbereidt, de telefoon opneemt en vragen van klanten beantwoordt. Zo kun jij optimaal doen waar jij goed in bent en kom je ook nog toe aan acquisitie. Personeel inhuren helpt je dan om je bedrijf en je inkomen te laten groeien.

Vast personeel inhuren

Is het tijd om iemand in te huren? Bedenk dan eerst goed voor welke taken je dat wilt. Besteed je liever alleen taken uit die jou minder liggen. Of kies je voor een werknemer die jouw zaak draaiende kan houden als je zelf vakantie hebt? Met een vaste werknemer in loondienst kun je voor langere termijn verantwoordelijkheden onderbrengen bij deze persoon. Maar als je bijvoorbeeld drukke en minder drukke periodes hebt in je werk, kun je ook voor flexibel personeel kiezen. Als je kiest voor personeel inhuren in loondienstverband, houd er dan rekening mee dat jouw werk verschuift van uitvoering naar management. Je bent werkgever en krijgt extra verantwoordelijkheden. Er staat immers iemand op de loonlijst. Dat geeft veel extra administratieve werkzaamheden en vaste kosten voor de lange termijn. Maar ook zal de werknemer aangestuurd moeten worden.

Flexibel personeel inhuren

Je kunt ook kiezen voor flexibel personeel. Heb je bijvoorbeeld drukke periodes in een jaar, huur dan tijdelijk iemand in om de pieken op te vangen. Zoek iemand via een uitzendbureau of huur een vakantiekracht in. En zijn er werkzaamheden waar jij zelf niet goed in bent, zoals marketing? Voor specialistische taken kun je tijdelijk een expert inhuren, die jou ook van advies kan dienen. Je kunt een zelfstandige freelancer inhuren of via een detacheringsbureau iemand kiezen. Het voordeel van een bureau is dat zij de vacatures heel specifiek kunnen invullen. Dan hoef jij je niet bezig te houden met werving en selectie.

Werving en selectie van nieuw personeel

Wil je zelf iemand zoeken voor vast of tijdelijk werk? Dan kun je personeel werven door een advertentie te plaatsen. Kies dan voor zowel print als online werving, bijvoorbeeld via social media. Bedenk hoe belangrijk het is op welke locatie jouw nieuwe werknemer woont. En beperk daarmee ook de regio die je gaat bewerken met je werving. Vaak is een advertentie in een lokale krant een goede optie. En zoek je scholieren of studenten? Hang dan de oproep in de supermarkt of bij een sportclub. Gebruik ook altijd je persoonlijke netwerk. Er is altijd iemand die jij kent, die iemand kent, die precies biedt wat jij zoekt.

De kosten en de risico’s

De kosten van het inhuren van een freelancer zijn vele malen groter per uur dan een vaste werknemer in loondienst. Maar een freelancer doet een korte klus, die jou verder helpt. En zodra deze klaar is, stop jij ook met betalen. Je loopt geen enkel risico. Ook als je via een uitzendbureau of een detacheringsbureau iemand inhuurt, zijn de kosten per uur hoger dan iemand in loondienst. Het voordeel is echter dat je hier zelf geen werving en selectie voor hoeft te doen en ook geen extra administratie hoeft bij te houden. En als het werk plotseling minder wordt, kun je gemakkelijk afscheid nemen. Je betaalt dus voor minder zorgen. Je kunt ook nog voor een goedkopere versie van een uitzendbureau kiezen: een payrollbedrijf. Die doen hetzelfde als een uitzendbureau, maar dan zonder de werving en selectie. Dus als je de juiste kandidaat zelf al gevonden hebt, kun je deze op de loonlijst van een payrollbedrijf zetten. Zij nemen de volledige administratie, inclusief betaling van loon en de loonheffingen, uit handen. En ook alle risico’s als ziekte en ontslag.

Fulfilment voor webshops

Als je veel bestellingen moet verwerken voor je webshop en je geen plek hebt of geld wilt uitgeven aan personeel, is er een andere structurele oplossing. Fulfilment betekent dat je jouw hele logistieke proces uit handen geeft aan een externe partij. De orders en retourzendingen worden verwerkt en zelfs de klantenservice wordt je uit handen genomen, inclusief de klantenservice en de retourverwerkingen. Het geeft jou de ruimte om je volledig op het ondernemende deel van je bedrijf te concentreren. En als je op vakantie gaat? Dan draait je winkel gewoon door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.