Waarom blije medewerkers geld opleveren? En hoe doe je dat?

Blije medewerkersSnap jij al waarom blije medewerkers geld opleveren? Als jouw medewerkers trots zijn om bij jou te werken en blij zijn met de mogelijkheden die het hen biedt, dan straalt dat keihard de markt in. Jouw klanten zien en voelen dat. Het wordt ook fijner om klant bij jou te worden. En je bespaart veel kosten voor werving van nieuw personeel. Dit geeft een hogere omzet. Makkelijk zat!

Grote winst voor werkgever en werknemer

Je hoort het veel eigenaren en directeuren zeggen: ‘Onze belangrijkste assets zijn onze mensen’ of ‘We willen de oorlog om talent winnen’. Dit zijn op zich loze kreten als daar geen acties bij horen. Maar bedrijven die wel deze woorden in daden omzetten, zien daarvan zeker een mooi resultaat. Mensen vinden in deze markt is al niet makkelijk. Mensen behouden al evenmin. En vooral in dat laatste zit de grootste winst. Het verliezen en opnieuw aantrekken van personeel is het meest kostbare stukje uit een onderneming. Als je jouw medewerkers aan je weet te binden, maak je grote sprongen vooruit. Met blije werknemers heb je niet alleen een betere continuïteit op de werkvloer. Je behoudt ook de kennis. En je kunt je klanten daardoor beter bedienen.

Koersstijging door blije medewerkers

Finance-professor Alex Edmans van London Business School onderzocht het effect op de aandelenkoers wanneer een bedrijf op de door Fortune Magazine gepubliceerde lijst kwam van ‘100 Beste Bedrijven om voor te Werken’. Dit zijn bedrijven met zeer tevreden werknemers. De koersstijging van bedrijven op die lijst was jaarlijks 3,5 procent hoger dan die van andere bedrijven. Het werkt dus! ’s Werelds meest toonaangevende bedrijven zoals Pixar, Southwest Airlines en Google – laten al jaren zien dat financieel succes begint met het creëren van een omgeving waarin werknemers echt plezier hebben in hun werk.

Hoe krijg jij blije medewerkers?

De ene medewerker is de andere niet. Zorg dus dat je goed in kaart brengt wie welke behoefte heeft. De een zal blij worden van flexibele werktijden, de ander van een mooi kerstpakket. Denk bij het maken van keuzes voor jouw personeel ook aan:

  1. Een fijne werkomgeving, gezellig kantoor
  2. Teambuilding waar elke dag aan gewerkt wordt
  3. Ruimte voor rust op de werkvloer
  4. Lekkere koffie op kantoor
  5. Gezonde lunches op kosten van de baas
  6. Sportfaciliteiten tijdens en na kantooruren
  7. De mogelijkheid in thuis te werken
  8. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
  9. Mooie cadeaus en uitstapjes of reizen voor speciale gelegenheden
  10. Samen met je collega’s altijd blijven leren.

Belangrijke thema’s voor jonge medewerkers zijn flexibel werken voor meer vrijheid, betrokkenheid bij goede doelen en aandacht voor ‘groen’ en duurzaamheid. Heb je nog meer ideeën? En misschien zelf ervaring met tevreden personeel? Laat het ons weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.