Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Ga ondernemen!

Op zoekJe bent al jaren gewend hetzelfde werk te doen. En je hebt het wel gezien? Of je bent juist op zoek naar een nieuwe baan, omdat je een aantal jaren de zorg voor je kinderen op je hebt genomen? Hoe vind je dan de baan die bij jou past? Zoek eerst goed uit wat je echt wilt en waar je goed in bent. En je kunt dan via je netwerk en ook online een baan zoeken. Of wil je meer vrijheid en denk je aan een eigen onderneming? Hoe maak jij de juiste keuze en hoe pak je dat aan?

Op zoek naar jezelf

Als je wilt gaan ondernemen is het belangrijk dat je goed weet wat je wilt en waar je goed in bent. Een uitgebreid ‘zelfonderzoek’ is geen overbodige luxe. Vraag je in het begin vooral niet af of je er ‘geld mee kunt verdienen’. Laat alle opties open, zodat je echt alle hoeken van jezelf en je creativiteit kunt ontdekken. Zonder dat er beperkende gedachten of ontmoedigende stemmetjes in je hoofd aan het woord komen. En daarbij de meest bijzondere ideeën naar de achtergrond duwen. Denk nog niet praktisch, dat komt later pas. Ga er alleen op uit, neem wat rust en laat naar boven komen wat zich aandient. Zonder oordeel. Ga op zoek naar wat gevonden wil worden.

Kies het beste idee

Als je goed op zoek bent geweest naar ideeën en kwaliteiten in jezelf, ben je waarschijnlijk meerdere goede opties tegen gekomen. Sommige kunnen heel goed in loondienst worden uitgevoerd. Andere zijn wat aparter of specifieker en vereisen het ondernemerschap. Is er een idee waar jouw hart van gaat zingen? Jouw droombaan, een diepe wens? Ga er dan voor! Maak je dromen waar!

De eerste stap

Ook al lijkt een ondernemersidee in het begin onmogelijk. Als je de eerste stap zet, rolt de weg zich voor je uit. Dit is precies wat ondernemers die gedrevenheid geeft, die je vaak ziet. Als mogelijkheden zich voordoen, die je eerder nooit voor mogelijk hield. Het heeft iets weg van magie. Maar het is hoe het werkt. En als je de eerste stap niet zet, zal dat zich niet aan je openbaren. Dat klinkt een beetje ‘heilig’, maar het heeft ook echt iets wonderbaarlijks. En je moet erin geloven, anders wordt het niks.

Rekenen en plannen

Als je een idee op papier hebt waar je echt blij van wordt, is het tijd om te gaan rekenen. Wat kost het om jouw product of dienst te produceren en te leveren. En welke prijs kun je ervoor vragen? Is er al markt voor of ga je die met een bijzonder verhaal zelf creëren? En hoe ga je dat aanpakken? Welke mensen en middelen heb je nodig? Hoeveel wil je investeren en wanneer wil je winst gaan maken? En hoeveel ongeveer? Aan de hand van dit plaatje, kun je op papier al aardig zien of jouw onderneming haalbaar lijkt.

Neem jij de stap naar ondernemerschap?

Je idee en jouw plan zien er goed uit. En ga je er dan echt voor? Neem je het risico? Bij ondernemen heb je risico op falen, maar ook kans op groot succes. Of ga je toch in loondienst iets doen dat erop lijkt? Je hebt dan in elk geval ‘zekerheid’. Ik schrijf dat tussen aanhalingstekens, omdat echte zekerheid in het hele leven niet bestaat. Ook al zouden we dat nog zo graag willen. Maar een contract en voorlopig elke maand een vast bedrag op je rekening? Daar is ook wat voor te zeggen. Ik ben benieuwd wat jij kiest. Laat me weten wat jouw overwegingen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.