Op bezoek bij Peruaanse onderneemsters

Samenwerken door netwerken. Door Yentes support ervaren meer en meer vrouwelijke ondernemers in Peru en Bolivia de grote waarde daarvan. Nieuwe netwerken worden opgericht, onderlinge contacten nemen toe, kleine bedrijven professionaliseren, groeien en exporteren. Geïnspireerd door de kracht van netwerken laten onderneemsters in beide landen dit najaar zien wat zij voor elkaar en voor anderen kunnen betekenen. Van 24-28 oktober organiseren zij een netwerkmissie, verdeeld over twee locaties: Lima en Arequipa. Yente is hier uiteraard actief bij betrokken en nodigt onderneemsters uit Nederland uit een bijdrage aan deze netwerkmissie te leveren.
Uitwisselen van kennis en kansen
De voorbije jaren gold Peru als hét succesvoorbeeld van macro-economische groei (in 2010 met 8,8%) in Zuid-Amerika. Toch gaat de welvaart aan het grootste deel van de bevolking voorbij. Wellicht brengt de nieuwgekozen president Humala daar verandering in, want werk en inkomen zijn in Peru nog lang geen vanzelfsprekende zaken.
De economie bestaat voor 90% uit zeer kleine bedrijfjes, waarvan bijna de helft (!) door vrouwen wordt gerund. Een groeiend aantal slaagt er met eigenschappen als vasthoudendheid en inventiviteit in haar onderneming verder uit te bouwen.
Juist bij hen slaat Yentes missie – vrouwelijke ondernemers en hun netwerken met elkaar verbinden – goed aan. Zij ontdekken dat ze elkaar kunnen versterken door het uitwisselen van kennis en kansen. Zo wordt het zetten van groeistappen bij de ontwikkeling van hun bedrijf een stuk gemakkelijker.

Kweekvijver voor netwerken
Door Yentes handelsmissies naar (in 2008) en vanuit (in 2009) Peru en Bolivia zijn intensieve contacten ontstaan met onderneemsters uit beide landen. De ondersteuning van exportvereniging ADEX (Peru) en ondernemersorganisatie Nuevo Norte (Bolivia) als vaste en meedenkende partners is daarbij niet meer weg te denken. Van het begin af aan hebben zij geholpen Yentes activiteiten concreet vorm te geven. Onderneemsters uit Peru hebben nu het initiatief genomen om ervaring en kennis te delen met andere ondernemende vrouwen. Resultaat: een netwerkmissie die zich zowel richt op deelnemers uit Peru als uit Bolivia, Chili, Ecuador, Colombia en Mexico. Eerste doel is vrouwen uit deze landen met elkaar in contact te brengen, zodat er netwerken ontstaan en verstevigd worden. Daarnaast richt het programma zich op het uitwisselen van knowhow en is er ruimte ingebouwd om zaken te doen.

Inspirerende ontmoetingen in Lima en Arequipa
Met ADEX als aanjager organiseren de Peruaanse onderneemsters op 25 en 26 oktober een veelzijdige bijeenkomst in Lima. Zo’n 80 à 100 vrouwen uit Midden en Noord-Peru, Mexico, Colombia, Ecuador, Zuid-Korea en de VS krijgen de gelegenheid om deel te nemen aan een interactief programma met inspirerende sprekers.
De eerste dag krijgt de vorm van een seminar. Met per land ingedeelde discussietafels, fast track networking en vakgerichte workshops moet een mooie mix ontstaan van inspiratie en praktische training. Er is royaal ruimte ingebouwd voor een showroom waarin de onderneemsters hun producten kunnen presenteren. De tweede dag gaan de deelnemers op pad voor een aantal bedrijfsbezoeken om zo kennis te maken met de praktijk in uiteenlopende ondernemingen. Aansluitend organiseert op 27 en 28 oktober het netwerk RED de Mujeres Empresarias Arequipa samen met Desarollo y Gestion een vergelijkbaar programma in Arequipa. De presentaties, workshops en bedrijfsbezoeken zijn dan gericht op zo’n 60 à 80 deelneemsters uit Bolivia, Zuid-Peru en Chili. Omdat Arequipa relatief dicht bij buurland Bolivia ligt, betekent dit vooral voor Boliviaanse deelneemsters een uitgelezen én betaalbare gelegenheid om (per bus) naar Arequipa te reizen.

Uitdaging voor Nederlandse professionals
Yente hoopt in Nederland een aantal ervaren Spaans sprekende professionals bereid te vinden om een bijdrage te leveren aan deze netwerkmissie. Uiteraard spelen betrokkenheid en interesse hier een belangrijke rol. Het gaat om onderneemsters met deskundigheid op een vakgebied waaraan in Peru en de omringende landen behoefte is. Deze experts zouden als onderdeel van het programma een presentatie of workshop kunnen geven over een van de volgende onderwerpen: • Fair trade en biologische producten • Recycling • Verpakkingen (ontwerp) • Design van sieraden, textiel en interieurartikelen • Virtuele social networking • Websites en webshops • Branding en marketing • Financiering (krediet, prijslijsten maken, cash controle).
Gemotiveerd
De inzet van deelnemende Nederlandse professionals is ook op een andere manier denkbaar. Zij kunnen Zuid-Amerikaanse onderneemsters bijvoorbeeld in contact brengen met relevante zakenpartners in Nederland en/of Europa. Ook andere gemotiveerde én Spaans sprekende professionals zijn welkom als deelnemer aan de missie. Daarbij geldt dat men, gezien het beperkte budget van Stichting Yente, als deelnemer de eigen reis- en verblijfkosten draagt. (Indicatie van de kosten voor een week, op basis van economy vliegticket en authentieke goede hotels: € 2.500).

Veelzijdig programma

Deze kennismissie naar Peru is voor Nederlandse deelnemers die bewuster en effectiever willen handelen in een wereld van welvaart en armoede. De directe betrokkenheid met Zuid-Amerikaanse onderneemsters biedt unieke, interculturele perspectieven. Kern van de missie is het versterken van vrouwelijke ondernemers, omdat juist zíj als agents of change de ontwikkelingskansen van hun gemeenschap en van hun land kunnen verbeteren.
De voorbereidingen voor de netwerkmissie zijn nog volop gaande. Voor het programma is (onder voorbehoud van wijzigingen) de volgende opzet gekozen:

maandag 24 oktober
Toeristisch programma met eventueel afsluitende receptie bij de Nederlandse ambassade   dinsdag 25 oktober
Seminardag in Lima  woensdag 26 oktober
Bedrijfspresentatie in Lima, daarna vertrek naar Arequipa  donderdag 27 oktober
Seminardag in Arequipa  vrijdag 28 oktober
Bedrijfsbezoeken in Arequipa
Informatie
Missieleidster Karen Kammeraat (karen.kammeraat@yente.org) is contactpersoon voor verdere details over deze netwerkmissie naar Peru en alle nadere informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.